7up

30.12.2005., petak

Ante Gotovina-HEROJ





Iz mnoštva političkih i društvenih događaja, stotina konflikata, jalovih i ostvarenih očekivanja što su obilježila 2005., na prvo je mjesto kao događaj godine iskočilo uhićenje generala Ante Gotovine.
Očekivano, kaže politički analitičar Davor Gjenero, jer osim što je riječ o "friškom" događaju, uhićenje ratnog generala nakon četiri godine bijega od Haaškog suda aktiviralo je snažan emotivni naboj kod građana koji optužnicu protiv njega drže nepravednom.

U telefonskom istraživanju koje je na uzorku od 900 građana provela agencija Metron/Vectura na drugome mjestu najvažnijih događaja je otvaranje autoceste Zagreb Split.

Zdravi signali
Izbor novog pape koji je na čelu Vatikana zamijenio pokojnog Ivana Pavla II., među Hrvatima posebno omiljenog, treći je događaj po važnosti, dok je početak pregovora za pristupanje EU tek na četvrtom mjestu.

Petim najvažnijim događajem Hrvati su doživjeli osvajanje Davisova kupa, a time se Hrvatska svrstala među teniske velesile... Svemu ostalom što se događalo, poput neočekivane opasnosti od ptičje gripe, zbog čega je obavljena masovna egzekucija peradi, sudionici naše ankete nisu posvetili posebnu pozornost.

Odabir događaja godine daje zdrave signale o stanju nacije. Čini se da polako blijedi ona apsolutna prevlast tema iz čiste političke sfere. U pet događaja kojima su građani dali prednost nalaze se i dvije stvari koje nemaju veze s domaćom politikom, to je izbor pape Benedikta XVI., što je globalno pitanje i osvajanje Davisova kupa koje doživljavam kao čisti život i energiju koja je daleko od politike. Osobno sam pomalo razočaran što početak pregovora s EU nije bolje pozicioniran jer smatram da je to dugoročno najvažnije što se Hrvatskoj dogodilo u ovoj godini kaže Gjenero.

Slab rejting EU
Slab rejting početka pregovora s EU valja gledati u kontekstu pritisaka kojima je Hrvatska zbog toga bila izložena, pa i u kontekstu uhićenja generala Gotovine, kao vrhunskog dokaza da je Hrvatska pravna država, drži Gjenero.

Relativno male razlike u postocima između pet najvažnijih događaja 2005. godine našemu su sugovorniku dodatni znak psihološkog odvajanja nacije od političkih tema i njezina laganog preusmjerevanja na tzv. civilne teme. Nijedan događaj, pa ni uhićenje ratnog generala kao događaj godine, nije dramatično odskočio od ostalih

<< Arhiva >>