Darko Rundek

petak, 12.10.2007.

Drugi album: Treći svijet (1984)

Image Hosted by ImageShack.us


1. Neobičan dan
2. Zadnji pogled na Jersaleim
3. Babilonske baklje
4. Patuljci u vrtu
5. Radnička klasa odlazi u raj
6. Donje strane munje
7. Skriven iza lažnih imena
8. Treći svijet

Jedan od epohalnih albuma cjelokupne yu scene objavljen je u proljeće 1984. nakon trogodišnje pauze u kojoj su objavili jedino blijedi singl "Majmuni i mjesec" koncem 1981. koji je prošao potpuno neprimjećeno. Haustor je ovaj album dugo vremena odgađao zbog odsluženja vojnog roka, a kada je objavljen smatralo se da je zakasnio sa zvukom i da to više nije u trendu. Međutim, kritike su bile fascinantne - malo tko je mogao pronaći bilo kakav nepotreban detalj na njemu jer je sve savršeno dobro funkcioniralo - funky - reggae obrasci kakvih do tada nije bilo na našoj sceni, perfektna produkcija Željka Brodarić Jappe, odlični instrumentalistički potezi koji se poigravaju hipnotičkim plesnim minimalizmom, briljantni tekstovi koji govore o propasti jednog sistema koji nije nikako mogao opstati (pjesme "Neobičan dan", "Radnička klasa odlazi u raj", "Treći svijet") ili pak na mračan način osmišljen koncept albuma koji progovara sofisticirano o nizu sasvim slučajnih sličica koje dočaravaju puno autorsko bogatstvo i sam umjetnički dekor. Posebnost zvuka čine ritmovi i učestalost izmjena duhačke sekcije kroz nadogradnju te efektno korištenje zampone, quice, kongi i talking drumova što je Haustor približilo samim velikanima reggaea - Black Uhuru. Dvije vrlo čudne pjesme "Patuljci u vrtu" i "Donje strane munje" govore o tajkunu koji živi u raskošnoj vili, odnosno o Rundekovoj fikciji zatvora, nizaju nabacane kolaže na koje je prilijepio puno interesantnih sličica koje naoko nemaju nikakve međusobne veze, a istovremeno govore mnogo toga. Upravo ta velika autorska sloboda rezultirala je time da album dobije karizmatičnu auru.
S albuma nije skinut niti jedan singl, dok su pjesme "Neobičan dan" i naslovna "Treći svijet" emitirane kao TV spotovi, no to je bilo suviše neobično za njihovu publiku koja je očekivala novi slatki hit poput "Moja prva ljubav". Unatoč svemu, bio je to iznimno moderan i kreativan album gdje je band potpuno ovladao mnogim glazbenim zakonitostima okrenuvši ih u svoju korist. Rock kritika ga je proglasila jednim od najboljih albuma godine uz "Čuvaj se!" Denis & Denis (album godine), "Bijelo dugme" (album s Tifom) Bijelo dugme, "Katarina II" Katarina II, "Pozitivna geografija" Bajaga i "Das ist Walter" Zabranjeno pušenje.
Pjesmu "Neobičan dan" su 1997. obradile Vještice koja je u njihovoj verziji postala hitom.

12.10.2007. u 15:18 • 3 KomentaraPrint#

<< Arhiva >>

  listopad, 2007  
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Listopad 2007 (6)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga

Na ovom blogu će biti riječi o najpoznatijem ex-yu pjevaču Haustora: Darku Rundeku i njegovom projektu pod nazivom Cargo Orkestar.
Dobrodošli!

Linkovi

Blog.hr

Tajni grad - unofficial site of Darko Rundek & Haustor

Rundek Cargo Orkestar - official site of Darko Rundek & Cargo Orkestar


DARKO RUNDEK

Image Hosted by ImageShack.us

Diskografija

Image Hosted by ImageShack.us

Image Hosted by ImageShack.us

Image Hosted by ImageShack.us

Image Hosted by ImageShack.us

Image Hosted by ImageShack.us

Image Hosted by ImageShack.us

Image Hosted by ImageShack.us

Image Hosted by ImageShack.us

Image Hosted by ImageShack.us

Image Hosted by ImageShack.us