Informacije


Informacije o treningu
Ragbi klub Knin trenira ponedjeljkom, srijedom i petkom s pocetkom u 17h na stadionu Nk Dinara Knin. Za sve informacije o treninzima nazvati ove brojeve:


- 098-998-4426
- 091-898-7927E-mail : rugbyclubknin@net.hr

LINKOVI

Ragbi klub Celik Zenica

Ragbi klub Zagreb

Ragbi klub Rijeka

Ragbi klub Sinj

Ragbi klub Tomislav

Ragbi klub Brac

Ragbi klub Nada-blog

Ragbi klub Makarska rivijera-blog

Ragbi klub Celik Zenica-blog (1)

Ragbi klub Celik Zenica-blog (2)

Ragbi klub Sarajevo-blog

RUGBY U SVIJETU

www.rugbyheaven.com.au

www.rugby.com.au

www.rugbynews.co.nz/

Rugby on your mind


Rugby tacklesPRIJATELJSKI NON-RUGBY LINKOVI

kicinjovnadrealizam-blog

igoor666-blog

Hattrick- Kninski premier kup- season 1

metallicaman2-blog

Rugby club Knin

31.10.2007., srijeda

Rugby


staneš u obranu i gledaš.
protivnika u oči.
gledaš njegove kretnje.
osjećaš njegov strah.
ili želju.
ili oboje.

gledaš svoje igrače.
i znaš da kada kreneš u probijanje
i ako budeš zaustavljen.
oboren.
nisi sam.
oni su tu.
ekipa.
čistači.
u raku.
ruše one koji tebe ruše.
čuvaju ti leđa. i ne dopuštaju da budeš pregažen.

dobiješ loptu na liniju.
i kreneš.
u ušima ti šumi.
ćuješ samo lagano pulsiranje srca.
i neke glasove.
koje ne razaznaješ.
čitaš obrambene igrače.
kreću na tebe. upireš snagu u ruke, tampon.
promjena pravca i linije kretanja. prvome bježiš.
drugi te lovi, otimaš mu se.
treći se zabija u tebe. ne obara te. ti nastavljaš svoj hod. trčiš.
kapetan. centri. nose tebe i protivnike. mlin. osvajaš prostor.
svaki centimetar je važan. svaki.
svakim centrimetrom si bliže cilju.

rugby. prekrasan sport. rušiš granice. gledaš strahu u oči.
kreiraš.
ovisiš o ekipi.

nema predaje.
nema predaje.


Marin Miletić, Rijeka

P.S: Jedna pjesma koja mi se iznimno svidila , nadam se da se nece nitko ljutit ni pogrešno shvatit.

- 21:09 - Komentari (17) - Isprintaj - #

Friendly game against Rugby club Zadar

Dana 28.10. 2007. Ragbi klub Knin i Ragbi klub Zadar odigrali su prijateljsku utakmicu na Gradskom stadionu u Kistanjama. Igralo se po ovim pravilima: 10 igraca( 5skup+5linije), bez pretvaranja, 4x 10 minuta; utakmicu je sudio Zoran Pavić ( nekoć član Ragbi kluba Sinj ). Utakmica je završila pobjedom Zadrana 35:15 ( 7:3). Prvo poluvrijeme je premoćno pripalo Zadranima ( 6:1 ) dok je drugo poluvrijeme pripalo Kninjanima ( 2:1 ). Treba napomenuti da je mnogim igracima ovo bila prva službena utakmica . Najbitnije je to da je bila fer i prijateljska atmosfera izmedu oba kluba te da je dogovoren uzvratni susret u Zadru koji se nestrpljivo očekuje.

- 20:24 - Komentari (3) - Isprintaj - #

30.10.2007., utorak

Picture, June 2007


- 00:56 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Priča o ragbiju

Početkom 19. st. razvojem modernog školstva u Engleskoj počinje i razvoj današnjih igara nogom. Zajedničko kod skoro svih škola je bilo da se lopta udarala samo nogom, s ciljem da je igrači ubace između dva stupa a kod nekih i iznad stupova, koji su bili postavljeni na poprečnim linijama igrališta.Prema legendi iz 1823, na jednoj takvoj utakmici u gradu Rugby, igrač po imenu William Webb Ellis prihvatio je loptu rukom i noseći je pokušao doći do protivničkih vrata. Protivnički igrači iako zbunjeni takvom neuobičajenom akcijom snašli su se brzo, te potrčavši za njim uhvatili ga i oborili na zemlju. Nove mogućnosti koje je pružao takav način igre pridonio je da to «pravilo» prihvate u svim školama grada Rugbyja, a ubrzo zatim i u školama drugih gradova. Međutim, takav način igranja nogometa (footballa) ne prihvaćaju svi te nastaju dvije igre koje danas nazivamo rugby i football.


Iz Engleske se ragbi postepeno širi i u druge zemlje, u prvom redu tamo gdje se u 2. polovici 19. st. iseljava veći broj Engleza (SAD, Kanada, Australija, Novi Zeland i dr.). Do kraja 19. st. u Europi se osnivaju ragbi savezi u Njemačkoj i Francuskoj, a do početka 20. st. ragbi se igra u gotovo svim zemljama Europe.


Ragbi je športska igra loptom oblika rotacionog elipsoida, između dvije ekipe sa po 15 igrača.


Igrači ekipe koje posjeduje loptu pokušavaju je donijeti iza poprečne granice igrališta (linije zgoditka) i tamo je položiti na zemlju. To postižu nošenjem lopte rukama i dodavanjem isključivo prema natrag. Igrači smiju udarati loptu nogom u bilo kojem pravcu, s težnjom da tako udarena lopta prođe prostor između stativa, iznad horizontalne grede vrata. Time ekipa postiže određen broj bodova, a pobjeđuje ekipa koja je postigla veći broj bodova. Suigrači igrača, koji nosi loptu ili je udara nogom, moraju biti iza njega. Igrači protivničke ekipe brane se tako da zaustavljaju igrača koji nosi loptu, pri tome ga obaraju na zemlju i onemogućuju da loptu dodaje nekom od svojih suigrača.- 00:50 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Kratki pregled pojmova u ragbiju

Henry Cooper, nekadašnji boksački prvak u teškoj kategoriji Engleske, Commonwelth-a i Europe poznat po tome što je jednom prigodom u ringu svojom ljevicom na pod «poslao» i samog Muhammada Alija, izjavio je nakon odigrane utakmice ragbija: «Ne, ne, preteško je, previše toga se događa u prokletom skupu.» Pa što se zapravo događa kad igrači uđu u skup? Zbog čega sudac zviždukom rastavlja skup, rak, mlin, pa dosuđuje kaznu? Kakav je doprinos svakog igrača? Možda vam ragbi izgleda kao jednostavna igra hvatanja, dodavanja, trčanja i obaranja između dva tima od po 15 igrača, ali nije. Taktika je ključan segment igre, a treneri se nadmudruju poput šahovskih velemajstora. Uz pomoć video vrpce ekipe znaju točno što suparnici mogu, a što je još važnije i što ne mogu. Pravila igre su prvi put postavljena 1871. god. u Londonu i od tada do danas su mnogo puta prepravljanja, prilagođavana i usavršavana. Mnogo toga ovisi o sudčevoj analizi svake situacije u igri koja stvarno može biti i komplicirana, jer nije sve u tome da imaš jajastu loptu u ruci, trčiš s njom i pokušavaš postići polaganje (skor).

Ragbi utakmica se igra 80 minuta pod paskom glavnog i dvaju pokrajnjih (linijskih) sudaca. Igrači su podijeljeni na igrače skupa i linije od kojih je igrača skupa 8 a linije 7.
Igrači skupa su redom:
1. Lijevi stup 2. Sidraš 3. Desni stup - prva linija skupa
4. Skakač 5. Skakač - druga linija skupa
6. Krilo skupa 7. Krilo skupa 8. Zatvarač - treća linija skupaSidraš ubacuje loptu u igru s aut-linije i zadužen je za hvatanje lopte kad je dosuđen skup. Skakači iz druge linije su visoki momci (mnogi su viši od 2 m) i oni se natječu u igri s aut linije. Krila treće linije su «skupljači trofeja» koji nakon igre skupa napadaju sa loptom ili na nju. Zatvarač je moćni i snažni trkač i obarač. I

Igrači linije su «plesači», sprinteri koji napadaju kad im igrači iz skupa «dostave» loptu. Oni su:
9. Spojka
10. Otvarač
12. Prvi centar
13. Drugi centar
11. Krilo
14. Zatvoreno krilo
15. Branič

Spojka je veza između skupa i linije i mora imati brzi pas (dodavanje), oštar vid i brzinu odlučivanja da li da loptu «produži» prema igračima linije ili skupa.
Otvarač je vođa igre koji odlučuje da li da šutira, doda ili trči s loptom. Centri su robusni momci s puno tempa, sposobni za obranu lopte ili obaranja, promjenu kuta igre i oni su ti koji «guraju» liniju naprijed.
Krila su igrači završnice koji koriste brzinu, step, a često i snagu.
Branič mora biti sposoban obarati, hvatati i trčati s loptom iz pozadine.

Bodovi Zgoditak (score) je postignut kada se lopta položi iza protivničke skor linije i vrijedi 5 bodova, ako je pretvaranje (pucanje lopte na gol kroz rašlje) koje se dodjeljuje nakon polaganja (skora) uspješno, još 2 boda se upisuju. Kazneno pretvaranje kao i «dropgol» (udarac nogom odskočne lopte) iz igre vrijede 3 boda.

Skup (skram)

Skup se formira i započinje igru nakon prekida i manjih prekršaja. Igrači skupa oba tima poslože se u formaciju i guraju se kao šesnaest mini sumohrvača. Ekipa kojoj je dodijeljena lopta u skupu je u prednosti jer sidraš hvata loptu nogom i gura je u svoj skup prema spojci. Suparnička ekipa to pokušava onemogućiti guranjem ili rotacijom cijele formacije.Igra s linije auta (aut)

Kad lopta izađe izvan crte igrališta izvodi se aut i u tom se slučaju igrači obaju ekipa postave u koridor jedni nasuprot drugima i natječu za izbačenu loptu. Skakači uz pomoć svojih suigrača skaču uvis za izbačenom loptom. Ako je lopta izbačena pristrano sudac ponudi ekipi koja se brani skup ili novi aut u njihovu korist. Obično ekipa u igri osvaja 70-90% svojih izbačenih auta. Ali ništa u ragbiju ne izaziva više «srčanih udara» od mlina i raka zbog svoje složenosti i važnosti u igri. Pogledajmo ih:Rak

Kad je igrač s loptom oboren na zemlju dužan je loptu pustiti iz ruku i tada počinje «borba». Rak je formiran kada igrači iz obaju momčadi dođu u kontakt iznad lopte. Igrači se u raku ne smiju koristiti rukama. Igrači koji su na podu ne natječu se za loptu. Nekima rak izgleda kao gomila tijela bez ikakvog reda, ali to je tehnički vrlo zahtjevna komponenta igre i iziskuje mnogo vještine i uigranosti. Nasuprot istinskom natjecanju i borbi mlin dozvoljava brz protok lopte za što dinamičniju igru.
Mlin

Tehnički vrlo zahtjevan ali prilično nerazumljiv za neupućene. Kad igrača s loptom zadrže suparnički igrači, a on se uspije održati na nogama te se za njega «uhvate» igrači obaju ekipa, formira se mlin. Često će se ekipa koja ima loptu poslužiti snagom i brojnošću da odgura mlin što dublje u protivnički teren u pokretnom mlinu. Ako lopta u mlinu «zapne» i nijedan tim nije u mogućnosti igrati s njom sudac zaustavlja igru i poziva skup.

Postoje još neki segmenti koji ovu igru čine atraktivnijom i dinamičnijom; jedan od njih je i pravilo prednosti. Pravilo prednosti dopušta sudcu da prema osobnoj procjeni dopusti da se igra nastavi unatoč napravljenom prekršaju strane koja se brani sve dok ne ocijeni da je ekipa koja napada ostvarila dovoljnu prednost. U slučaju da ekipa koja napada ne ostvari nikakvu prednost tada sudac zaustavlja igru i vraća je na mjesto gdje je prekršaj napravljen te dosuđuje kaznu (za ekipu koja napada). Nedozvoljena pozicija (offside) Igrač u igri je u nedozvoljenoj poziciji kada se nalazi ispred lopte koja se nalazi u njegovog suigrača. Igrač u skupu, raku, mlinu, autu, je u nedozvoljenoj poziciji ako ostaje ili se kreće naprijed izvan zamišljene crte naznačene od sudca. Crveni i žuti karton Za teži prekršaj sudac igraču dodjeljuje crveni karton i igrač koji ga dobije napušta igru. Žuti karton se dobije za manje prekršaje i igrač koji «požuti» izlazi iz igre na 10 min. Nadam se da će Vam ovaj kratki presjek igre pomoći da još više uživate u njoj.

- 00:33 - Komentari (1) - Isprintaj - #

29.10.2007., ponedjeljak

Osnivanje bloga ragbi kluba Knin

Dana 29.10.2007. osnovao sam ovaj blog sa svrhom pruzanja svih potrebnih informacija o ragbi klubu Knin, o njegovom radu i o samim planovima kluba. Naime , nasem klubu nedostaje sirok kadar igraca pa ovim putem se javljam svima zainteresiranim i potencijalnim clanovima kluba da nam se pridruze u ovom vrlo zanimljivom i nadasve zabavnom sportu.

- 22:33 - Komentari (1) - Isprintaj - #

Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

  listopad, 2007 >
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Listopad 2008 (4)
Svibanj 2008 (1)
Ožujak 2008 (1)
Veljača 2008 (1)
Siječanj 2008 (7)
Listopad 2007 (6)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
OYO.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga
Ovaj blog omogucava sve potrebne informacije o ragbi klubu Knin.

web counter

web counter


Guests on-lineGet your own Chat Box! Go Large!
OSNOVE RAGBIJA

TacklingRugby ruck & tackle drillHow to catch the ballRugby grubber kickKickKicking for touchPassingRUGBY PRAVILA