Rock & Me!!!

17.03.2006., petak

Z. Z. Top

Billy Gibbons- gitara, vokal
Dusty Hill- bas, vokal
Frank Beard- bubnjevi

Prvaci teksaškog rocka sa svojim Nudie´s Rodeo Tailors odijelima, golemim šeširima u koje bi stalo barem 45 litara vode i kaobojskih čizama, grupa Z. Z. Top je osnovana pred kraj 1970. godine i postala zapažena po svojim nastupima "za zagrijavanje publike" poslije kojih glavnim atrakcijama nije bilo baš lako izići na pozornicu.
Pokretač grupe bio je Gibbons, bivši student grafike, koji je ranije svirao gitaru u Hustonskom sastavu Moving Sidewalks. Njihov hit "99th Floor" pet tjedana se zadržao na top listama u Teksasu. Grupa je jednom također nastupila u New Yorku, kao predgrupa na koncertu Jimia Hendrixa, koji je kasnije u televizijskoj emisiji izjavio da Gibbonsa smatra jednim od najtalentiranijih mladih gitarista u SAD.
Međutim kad je objavljena ta Hendrixova izjava, grupa Sidewalks Moving se razilazi i Gibbons- uz pomoć novog managera/producenta Billa Hama počinje tražiti novu grupu. Prvi put se prijavio Beard, koji nakon šest mjeseci uzaludne potrage za basistom preporučuje i Hilla. Njih su dvojica ranije svirali u grupi American Blues u Dallasu.
Nalazeći izvore svoje glazbe u bluesu i rhythm-and-bluesu s jugozapada SAD i Robert Johnson, John Lee Hooker, B. B. King itd., spojenom sa snagom suvremenog rocka novi trio najprije nailazi na odbojnost publike, ali pomalo počinje okupljati poklonike i stvarati ugled grupe koja ulaže u napora i energije u svoje koncerte, nastupajući po barovima i klubovima.
Nijhov "First Album", snimljen krajem 1970. godine privukao je lično zanimanje lokalne publike, jednako kao i drugi album "Rio Grande Mud", koji nakon izdavanja(početkom 1972.) postaje zlatnim.Izvan domaćeg terena često su naliazili na odbojnost kritike, ali im je unatoč toga popularnost rasla, zahvaljujući i nastupima (u ulozi sprovedene atrakcije) na turnejama po državama srednjeg američkog zapada. Na tim su nastupima često izazivali nerede i sukobe, redovito ponavljajući "bis" za "bisom",sve dok vodeće grupe i izvođači nisu počeli odbijati koncarte s njima. Godine 1972. potvrdili su svoju popularnost u Teksasu pred 10 000 ljudi u Dallas Memorial Coliseumu.Treći album "Tres Hombres", donosi hit snigl "LaGrange" i još više proširuje popularnost grupe. U međuvremenu (do izlaska albuma "Fandango", osamnaest mjeseci kasnije) grupa je postala jednom od vodećih koncertnih atrakcija u SAD, prestala je nastupati samo kao predgrupa, a album "Tres Hombres" u toku vremena je postao platinastim.
Sličan je (platinasti) uspjeh doživio i album "Fandango". Jedna je njegova strana snimljena u studiju, a druga na koncertu u slavnoj Neworleanskoj dvorani "Warehouse". Na toj strani albuma nalazi se i pjesma "Thunderbird", njihov koncertni "standard".
Kulminaciaj njihovog zapaženog puta do slave bio je koncert na Texas Memorial Stadiumu, u Austinu (u srpnju 1974.) kada su nastupili kao glavna atrakcija. Prije nih na scenu su izašli Joe Cocker i grupe Bad Company i Santana.

Snimke:
First Album (London)
Rio Grande Mud (London)
Tres Hombres (London)
Fandango (London)
Tejas (London)
Kompilacija:
The best of Z. Z. Top-Legendary
Texas Tales (London) (Jugoton)
- 23:12 - Pucaj!!! (7) - Ako ćeš na papiru!! - #

<< Arhiva >>

< ožujak, 2006 >
P U S Č P S N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Komentari On/Off

O meni

Ja se zovem Ivan Kavelj, dolazim iz jednog malog mjesta blizu Imotskoga, iz Lokvičića. Rođen sam 21.04.1989. g. u Splitu. Idem u 4.b razred gimnazije (opće) dr.Mate Ujevića u Imotskom. Živim za rock, metal i sve što je s time vezano. Lud sam za glazbom i nabrijanim autima. Sviram klavir, gitaru i bubnjeve, a želja mi je osnovati bend, i to uskoro. Na ovoj stranici ću pisati o svojim stavovima i mišljenjima, te o stvarima vezanim za rock i metal. Smrt narodnjacima!!!!headbang

Counters


Najbolji linkovi