utorak, 19.09.2006.

Naj Naj u rock-svijetu

Najbolji gitaristi
1. Jimi Hendrix
2. Carlos Santana (Santana)
3. Mark Knopfler of Dire Straits
4. Eric Clapton of Cream
5. Jimmy Page of Led Zeppelin
6. Bryan May of Queen
7. Angus Young of AC/DC
8. Pete Townshend of The Who
9. Eddy van Halen of Van Halen
10. B.B. King

Najbolji frontmeni
1. Freddie Mercury (Queen)
2. Jim Morrison (Doors)
3. Robert Plant (Led Zeppelin)
4. Bono (U2)
5. Mick Jagger (Rolling Stones)
6. Paul Rodgers (Free, Bad Company)
7. Stevie Nicks (Fleetwood Mac)
8. Michael Stipe (R.E.M.)
9.David Coverdale (Deep Purple, Whitesnake)
10. Roger Daltrey (The Who)

Najbolji basisti
1. Flea (Red Hot Chili Peppers)
2. John Entwistle (The Who)
3. John Paul Jones (Led Zeppelin)
4. Steve Harris (Iron Maiden)
5. Roger Waters (Pink Floyd)
6. Geezer Butler (Black Sabbath)
7. Jack Bruce (Cream)
8. Chris Squire (Yes)
9. Phil Lynott (Thin Lizzy)
10. Lemmy (Motorhead)

Najbolji bubnjari
1. Keith Moon (The Who)
2. John Bonham (Led Zeppelin)
3. Neil Peart (Rush)
4. Cozy Powell (Black Sabbath, Rainbow)
5. Phil Collins (Genesis)
6. Ginger Baker (Cream)
7. Ian Paice (Deep Purple)
8. Roger Taylor (Queen)
9. Dave Grohl (Nirvana/Foo Fighters)
10. Eric Carr (Kiss)

20:41 | Komentari (6) | Isprintaj | #

petak, 15.09.2006.

Queen

Queen

Is this the real life, is this just fantasy Caught in a landslide, no escape from reality Open your eyes, look up to the skies and see I'm just a poor boy, I need no sympathy Because I'm easy come, easy go, little high, little low Anyway the wind blows, doesn't really matter to me...

Mjesto radnje: Engleska. Vrijeme radnje: 1971. Glavni likovi: Freddie Mercury, Brian May, Roger Taylor i John Deacon. Tema: Queen. Riječ je o bendu koji ulazi u legendu, te ostaje zapamćen i nakon više od desetljeća, od zadnjeg snimljenog albuma.
Iako je bend službeno osnovan 1971. godine, vuče korijene četiri godine ranije. Godine 1967. su Brian May, Tim Staffel i Roger Taylor osnovali grupu Smile. No 1970., Tim Staffel je napustio bend, jer u njemu nije vidio perspektivu.

Tada Freddie Mercury (pravim imenom Faroukha Bulsare) napušta svoj dotadašnji sastav Wreckage, pridružuje se Mayju i Tayloru i mijenja ime grupe u Queen. Nekoliko mjeseci kasnije pridružio im se basist John Deacon. U lipnju 1971. su održali svoj prvi javni nastup pred čak 80-ero ljudi.1973. godine započinju s ozbiljnom glazbenom karijerom i kreću na svoju prvu turneju s debitantskim albumom "Queen".

Ovaj album im nije donio veliki uspjeh, ali već sljedeće godine izdaju "Queen II", koji je osvojio top ljestvice u Velikoj Britaniji. Iste godine, 1974., objavljuju album "Sheer Heart Attack", te kreću na prvu američku turneju. Zanimljivo je da je prvi singl s albuma "Bohemian Rhapsody", snimana ukupno 3 tjedna, te da srednji dio pjesme nije snimio zbor, već su taj 'zbor' glasovi njih četvorice nasnimljeni 180 puta.

Taj dio nisu mogli izvoditi na koncertima, pa bi prvi dio izveli uživo, a taj dio pustili da ide na playback, te bi otišli s pozornice te se nakon tog djela vratili natrag i ostatak pjesme izveli opet uživo. Kada je pjesma izašla kao singl, samo u Engleskoj je prodana u rekordnih milijun primjeraka.

Image Hosted by ImageShack.us

1975. izdaju "A Night At The Opera", album koji ubrzo postaje platinast, te ujedno dolazi do broja 1 na britanskoj ljestvici albuma i tamo ostaje punih 50 tjedana. Nakon toga albuma postaju istinske super-zvijezde. 1978. objavili su "Jazz", njihov prvi album sniman izvan Engleske, u švicarskom Montreauxu i u francuskoj Nici.

Prvi sinlg skinut s albuma bio je zapravo dvostruki singl "Fat Bottomed Girls/Bicycle Race", koji je uskoro povučen iz prodaje jer je na omotu bila prikazana malo poveća stražnjica gole djevojke koja se vozi na biciklu. Singl je vraćen u prodaju nakon što su na stražnjicu doprintane gaćice. Ne treba zaboraviti da su 6.2.1979. godine u sklopu svoje turneje, održali koncert u Zagrebu, a dan kasnije i u Ljubljani.

Ulaskom u '80-e, grupa Queen je na vrhuncu slave, izdaje album "The Game", s 2 singla koji postaju broj jedan - "Crazy Little Thing Called Love" i "Another One Bites The Dust", koju je američka baseball ekipa Detroit Lions je uzela kao svoju službenu himnu i nakon toga izgubila 5 utakmica za redom.

Image Hosted by ImageShack.us

"The Game" je također postao njihov prvi 'number one' u SAD-u. Nakon toga, popularnost im počinje padati, te album "Hot Space" (1982.) ostaje slabo zapažen. No već 1984. to popravljaju albumom "The Works", koji odmah dolazi do broja 2 britanske top ljestvice i ostaje tamo 93 tjedna.

Godina 1986. je bila prava godina uspjeha za njih. Izdali su album "A Kind Of Magic", koji dolazi do prvog mjesta britanske ljestvice albuma, te tu ostaje 13 tjedana, bili su jedna od prvih rock grupa koje su održale svoj koncert u Istočnoj Europi, tj. iza Željezne zavjese. To se dogodilo u Budimpešti, 27. srpnja, i koncert je snimala Mađarska državna filmska agencija, te je za to snimanje morala zaplijeniti sve 35 mm filmske kamere u državi. Također, 1986. godine Freddie upoznaje Monserrat Caballe, pjevačicu kojoj se divio duže vrijeme, te s njom radi na duetu, koji ubrzo postaje veliki hit - riječ je o pjesmi "Barcelona".

Njihov posljednji studijski album "Innuendo", izdan 1991.godine, dosegnuo je broj 30 u SAD-u, ali je zato u Europi postigao veliki uspjeh, te u Velikoj Britaniji zasjeo na broj 1. Iste te godine započinju glasine o lošem zdravlju Freddie Mercuryja, da bi 23.11.1991. objavio javnosti da boluje od AIDS-a, te sljedećeg dana, 24.11. preminuo.

Image Hosted by ImageShack.us

U veljači 1992. na dodjeli Brit Awardsa, Freddie je posthumno dobio nagradu za 'Neizmjeran doprinos britanskoj glazbi', a pjesma "These Are The Days Of Our Lives" dobiva nagradu za singl godine, a svoj posljednji spot Freddie je snimio upravo za tu pjesmu.

Preostali članovi grupe Queen 20.4.1992. su organizirali memorijalni koncert na Wembley stadionu, gdje su Freddieju u čast nastupile mnoge zvijezde: David Bowie, Elton John, Annie Lennox, Extreme, George Michael, Guns N' Roses,...

Ove godine grupa Queen započinje prvu turneju nakon smrti nikad prežaljenog Mercuryja. Ulogu pjevača preuzet će Paul Rodgers, iz grupe Bad Company, koji je s bendom svirao već prilikom uključivanja grupe Queen u UK Music Hall Of Fame.

Evo i njihovih nastupa na videu nije neki zvuk ali može:







18:24 | Komentari (0) | Isprintaj | #

Red Hot Chili Peppers

PRIČA O RED HOT CHILI PEPPERSIMA

Anthony Kiedis rođen je 1962. u Grand Rapidsu, Michigan u obitelji hipika. Nesređen brak njegovih roditelja nemalo je utjecao na njegovo djetinjstvo obilježeno čestim seljenjima. Sa 11 godina seli ocu u Kaliforniju i cijela priča počinje upravo u očevoj kuhinji gdje je već sa 12 godina pušio prvi joint, nedugo zatim i imao prvo sexualno iskustvo i to sa očevom tadašnjom djevojkom, a već u ranoj dobi stječe i prva iskustva sa švercanjem droge u koje ga je također uvukao vlastiti otac, kojemu je dilanje bilo primaran izvor prihoda. Kako sam navodi, u to doba premašivao je sam sebe u količini novih iskustava.
Otac, kojeg su početkom '70-ih u zapadnom Hollywoodu znali po nadimku 'gospodar Sunset Stripa', bio je Anthonyju velik uzor kojeg je u svemu oponašao, prije nešto kao vršnjak i prijatelj, nego netko tko bi ga svojim autoritetom usmjeravao kroz život. Kao dijete se okušao i u glumi, no ulica je nudila veće izazove te se na kraju posvetio sitnim krađama i uličnom kriminalu kojima je financirao svoje prve ovisničke aktivnosti.

Image Hosted by ImageShack.us

U srednjoj školi Fairfax upoznaje Michaela Balzaryja-Fleu i Hillela Slovaka koji mu ubrzo postaju i najbolji prijatelji, a koji su u to vrijeme imali bend The Anthyms. Anthony nikada nije svirao nitijedan instrument, ali je od malena znao da želi postati -pjevač. Njegov prvi dodir s mikrofonom svodio se na najvaljivanje nastupa benda svojih školskih kolega, a usput je često i zabavljao publiku svojim skečevima koji su mu poslužili kao izvrsna vježba za kasnija ludiranja po stageu. Rani hip hop pokazao mu je da i oni sa ne baš savršenim glasom mogu postati pjevači, te se marljivo bacio na pisanje stihova i sklapanje rima.
Red Hot Chili Peppersi nastaju 1983. (ispočetka su se zvali Tony Flow And The Miracuously Majestic Masters Of Mayhem) kada počinju i sa prvim nastupima po losangeleskim klubovima. Prvotna postava uključivala je Anthonyja, Flea na basu, Hillela na gitari i Jacka Ironsa, iz Hillelovog i Fleainog prvog benda Anthyms (kasnije What Is This) za bubnjevima. Prvi album "Red Hot Chili Peppers" producirao im je Andy Gill, gitarist Gang Of Four, za drugi album "Freaky Styley" 'unajmili' su kralja funka - Georga Clintona, ali nijedan album nije postigao veći komercijalni uspjeh.
Nenadana smrt Hillela Slovaka od posljedica predoziranja heroinom jako je potresla sve članove benda, a pogotovo Anthonyja koji je i sam više puta opasno visio o tankoj niti koja ga je dijelila od smrti. U 24. godini odlazi na prvo u nizu odvikavanja koja od tada postaju dio njegove svakodnevnice, no pomogli nisu ni odlasci u izolirane predjele Mexica kao niti duhovno prosvjetljenje kod Dalaj Lame. Anthony se uvijek iznova vraćao drogi, a njegov opasan hobi nemalo je puta dovodio u pitanje i egzistenciju benda.
Uskoro na mjesto gitariste dolazi tada 17-ogodišnji John Frusciante s kojim 1989. snimaju album "Mother's Milk" (posvećuju ga tragično preminulom Hillelu Slovaku) s kojim i počinje njihov put ka svjetskoj slavi. Negdje u isto vrijeme Jacka Ironsa zamjenjuje Chad Smith koji ostaje u bendu sve do danas. 1991. izdaju "Blood Sugar Sex Magik" u kojem vrlo vješto spajaju funk i punk rock, a pjesma koja ih je vinula na sam vrh bila je "Under The Bridge" - pjesma o nadvožnjaku ispod kojeg se Anthony nekada drogirao s kriminalcima, ujedno i oda njegovom gradu, LA-u. Nakon izlaska albuma kreću na veliku turneju zajedno sa Smashing Pumpkins, Pearl Jamom i Nirvanom, postaju jedan od najvažnijih bendova devedesetih i pune stadione širom svijeta.

Image Hosted by ImageShack.us

No, neposredno prije početka australske turneje, iz benda odlazi John Frusciante koji više nije mogao kontrolirati svoju ovisnost o heroinu, a bend se nakon velikog uspjeha ponovo nalazi na dnu. Frusciantea mijenja Dave Navarro iz netom rasformiranih Jane's Addiction i ostaje s Peppersima punih 7 godina u kojima uspjevaju izdati tek jedan prosječan album - "One Hot Minute".
Izliječeni Fruscinate vraća se u bend 1999., a njegov povratak ujedno označava i prekretnicu u povijesti Red Hot Chili Peppersa. Novi album "Californication" prodao se u 13 milijuna primjeraka te pridonio daljnjem rastu popularnosti, dok je album "By The Way" dokazao da su Red Hot Chili Peppersi opravdano jedan od najvećih bendova današnjice.
Žene predstavljaju posebno poglavlje u životu Anthony Kiedisa. Ako već nisu djelile istu strast prema konzumaciji opijata kao on, onda su mu bile glavna uzdanica u borbi s ovisnošću, a nerijetko su poslužile i kao inspiracija za mnoge od pjesama koje su se našle na albumima Red Hot Chili Peppersa. Od anonimne groupie djevojke koju je upoznao za vrijeme jedne turneje, a koja je poslužila kao inspiracija za pjesmu "Catholic School Girls Rule", pa do Sinead O'Connor kojoj je nakon raskida posvetio pjesmu "I Could Have Lied". Još kao dječak spavao je u istom krevetu sa Cher koja mu je jedne noći bila babysitterica, zaprosio je Debbie Harry i ne znajući da je udana, bio je opčinjen njemačkom punk ikonom Ninom Hagen, a na listi imena koje je uspio zavesti nalaze se i ona glumice Ione Skye, Sofie Coppole i top modela Heidi Klum.

Evo i nekoliko nastupa ove grupe na videu:

Evo i nekoliko nastupa ove grupe na videu:



Studijska izvedba "Californication"



Studijska izvedba "Under the bridge"



Studijska izvedba "By the way"

Evo i nekoliko snimki sa Woodstocka ˙99


Woodstock 99 - Californication



Woodstock 99 - Under the bridge



Woodstock 99 - Scar tissue

17:37 | Komentari (1) | Isprintaj | #

Za početak

Evo sad ste na blogu na kojem če biti riječi o rock veličinama današnjice i prošlosti i drugim stvarima koje vladaju svijetom rocka i bez kojih je on nezamisliv a najčešće čete imat priliku čitat o RED HOT CHILI PEPPERSIMA , DOORSIMA , R.E.M. , Zeppelin , U2 , QUEEN , AC/DC ali i zasebno o gitaristima, bubnjarima i basistima.

17:29 | Komentari (2) | Isprintaj | #

Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.