Ratnik svjetlosti

19.09.2005., ponedjeljak

ASTEROIDI


Kometi nisu jedina mala tijela Sunceva sustava.
Asteroidi se razlikuju od kometa u tome sto su kameniti ili metalni, a ne ledenjacki. Uz to mogu biti i znatno veci od kometa pa prema tome mogu biti i znatno opasniji projektili!
Ili uzmimo na primjer razliku da nas netko pogodi ledenom grudom snijega, ili na nas baci zeljezni kontejner...
Udar asteroida napravio bi znatno vecu stetu nego udar kometa, ali asteroidi su vecinom na sigurnijim putanjama. Gotovo sve asteroidne putanje leze cijelom svojom duzinom u dijelu planetarnog prostora izmedu putanja Marsa i Jupitera.
Kad bi svi oni ostali stalno tamo, naravno da za Zemlju ne bi predstavljali opasnost. Medutim, asteroidi su, osobito oni manji, podlozni poremecajima i promjenama putanja. U toku vremena neke se putanje tako mjenjaju da dovode asteroide vrlo blizu granice "asteroidnog pojasa"!


Tako je npr. 1937. god. Kraj Zemlje projurio asteroid Hermes na udaljenosti od 800 000 km., a da su bili na odgovarajucim tockama svojih putanja priblizili bi se na 310 000 km.
Ako uzmemo u obzir da je Mjesec udaljen od nas 384 000 km. mozemo samo zamisliti kakav bi to bio prizor. A tek da nas je pogodio?!

Jedan od najvecih zapazenih asteroida je i Marsov satelit Eros, promjerom od 24 km. koji u svojoj elipticnoj putanji kad bi bio na svojoj prikladnoj tocki kao i Zemlja, mogao bi doci na 22,5 milijuna km. od Zemlje, sto nije puno. Medutim, oni su obicno znatno udaljeniji.
Ukratko, zna se da je okolica Zemlje bogata objektima koje nitko nije vidio prije dvadesetog stoljeca, od objekata velikih poput Erosa, preko masu objekata velicine planine i nekoliko tisuca objekata poput velikih stijena, do milijarde objekata poput sljunka i bilijune obijekata velicine sarafa. (Da ne racunam sada vec spomenute komete)
Moze li Zemlja prolaziti kroz tako prepun prostor bez ikakvih sudara?
Naravno da ne moze.
Sudari se stalno desavaju...



Sunchi blogeri gdje god bili!

<< Arhiva >>