ribolov, ribe i ribolovci - smrt za riblji fond

petak, 23.05.2008.

Opremanje u tijeku

U Njemačkoj odlazimo kod Ulli Beyera u nabavku varalica i sitnih potrepština…

Image Hosted by ImageShack.us

...najviše me je oduševio bazen dužine 2 metra prozirnih stijenki napunjen vodom gdje sasvim uredno možeš isprobati rad neke varalice koja te zanima bez obaveze na kupnju. Ako ti se ne sviđa, ostaviš je na stalku i uzmeš drugu. Tu smo od varalica uzeli jednu Salmovu jerk štuku, dva Salmo Slidera, ogromnog Bombera, Rozemeijer kašiku veličine papuče i još koječega. Zatim odlazimo kod «Flyfishing Brinkhoffa» i Dok i Treći opremaju se prutovima za mušičarenje, perjem, lametama, dlakama, cjevčicama, udicama i ostalim sitnim potrepštinama. Jeste da je Brinkhoffa nazvala Mirjana i rekla mu da specijalno za nas podupla svoj popust, ne smijem reći koliki je bio ceh…
Kod Dortmunda se nalazimo sa našim vodičem Jurgenom Willigom (sada već mogu se pohvaliti i reći da smo i prijatelji) i dvojicom Rusa iz Njemačke o kojima će kasnije biti još riječi, Viktorom Pennerom i Jakobom Wiebe. Normalno, pokret je tek sada. Predvođeni Jurgenovim Fordom Mondeom karavan koji ne može ići brže od 120 km/h, krećemo put Švedske. Horror na putu je oprema Trećeg: pokrivalo za glavu (svjedok mnogih ribolova), kao i njegove svečane putne čizme – radi isparavanja čarapa i čizama Doktorov BMW X3 je rapidno gubio na prodajnoj cijeni…ali nas je tješilo to da ako po dolasku ne budemo imali što za jesti, još uvijek od pokrivala za glavu i čizama možemo skuhati dobar čobanac ili fiš, po uzoru na Charlie Chaplina…

Image Hosted by ImageShack.us

- 21:29 - Komentari (2) - Isprintaj - #

utorak, 20.05.2008.

Švedska

Put je bio pun patnje, hehehe…2500 km na etape u BMW-u X3, nismo popili ni hektolitar piva…

Image Hosted by ImageShack.us

Samo vi spavajte, sada ću i ja.... (2XSMS pri 200 km/h)
uz put mijenjamo i stavljamo nove udice na «Monarche» i naše favorite. Pokoje kočenje nije bio razlog da se živciramo radi sudbine prstiju perača automobila koji budu trljali tapecirung automobila. Slovenija, Austrija, Njemačka. Dok zove Christiana Weckesera u CMW da preuzmemo moj štap «Top Score», naručen prije mjesec i pol. Christianu je neradni dan, posvetio se jahanju svojih konja na ranču. Nema smisla gnjaviti čovjeka, uz sebe imam Vladin Top Score, a kod Christiana ćemo navratiti po povratku. Zadržali smo se popodne kod Doktora u stanu u Duisburgu gdje smo jeli (Dok nas je pokušavao čitavim putem naučiti na zdrav život bez puno piva, cigareta, čak nas je natjerao i da doručkujemo svaki dan i to zdravu hranu. Dolaskom u njegov stan u Duisburgu između ostalog natjerao nas je čak i da jedemo prijesno mljeveno meso sa začinima za koje smo nas dvojica naivno pomislili da će od njega ispeći ćevape…čak smo mu po kuhinji tražili luk da ga očistimo za prilog! Ali, mogu reći da mi se svidjelo. Tu smo i prespavali, ali tek nakon ribolova na ušću Ruhra i Rajne (što će biti tema nekog drugog teksta) i pravac Švedska! Kratko zadržavanje na «Zidu plača» (bankomatu). Konačno, opet pokret! Ali prvo ćemo malo u nabavku jer smo procijenili da – nismo ponijeli dosta pribora! Trebala bi nam još pokoja varalica, štap «Double-hand» za mušičarenje na Morrumu, dlaka i perja, predveza, udica za muhe, odjeće itd. Vozimo lagano sva trojica naizmjence po 200 km/h, a ja normalno nisam poneo vozačku dozvolu ali sam uredno vozio i bez nje. Kada bi Treći ili ja ili Dok, nije bitno tko, kada smo si malo zaspali i zahrkali u autu, izbacili smo uzrečicu koju je uglavnom izgovarao trenutni vozač: «Dečki, ako vam se spava, samo vi spavajte, i ja ću!»

- 21:09 - Komentari (3) - Isprintaj - #

petak, 16.05.2008.

ŠVEDSKA - RIBOLOV U ŠVEDSKOJ 2

Tu su i problemi. Zbog Storm cupa «Olujni» Patrik je spriječen da ide, traži se treći član ekipe. Tek par dana prije polaska pronađen je treći član ekipe koji ne voli da ga se imenuje, pa shodno tome nadalje ćemo ga zvati «Treći».

Dok je doletio autom po mene, zadnja provjera da li se ponijela putovnica, dozvola za voditelja brodice, pribor i fotoaparat…Jaca, Tomica, Teica, Gogo i Tina – svi su na broju, žele nam sretan put i dobar ribolov i…brz povratak.
Pravac iz Vukovara za Varaždin kod Doka u stan da se riješe njegovi poslovi koji su se odužili na još dva dana, što je posebno odgovaralo «Trećem» da sredi još i svoje poslove. Normalno, našlo se tu i vremena skoro čitav dan za popunu pribora kod «Sil-ema» uz opuštajuću atmosferu u kafiću kraj lokala (kako je Silvio izabrao lokal na dobrom mjestu), a zatim popodne i sastanak sa «Trećim» u «Dobermanu», gdje smo si malo lokali uz moju poštapalicu: «Daj popij nešto, nešto si blijed, mora da si bolestan!».

Image Hosted by ImageShack.us

Image Hosted by ImageShack.us


Konobara purgera na njegovu želju uz Patrikovu pomoć preinatili smo uz par piva u Slavonca. Prvo nam je «Slavonac» rekao da se lokal zatvara – ok, idemo…pa je ugasio pokoje svjetlo – dobro brate što si napeo – pa idemo…pa je ugasio sva svjetla – ok, idemo… a onda nas je čekao napolju sa ključem od lokala da izađemo…e onda smo izašli – da nas ne zaključa unutra…jer bi mu sve popili. A ionako smo usput još naišli mjesto gdje se još radilo.

Idući dan još nekoliko obaveza, finalno pakiranje opreme u gepek, sastanak sa «Trećim», njegovo pakiranje, oproštajna cuga-dvije-tri u kafiću kraj «Sil-ema»....

... uzimamo još 200-300 trokuka za opremanje «Monarch» varalica koje nosimo za testiranje i pokret…konačno!
Što se tiče «Monarch» voblera, riječ je o nekoliko vrsta voblera koje su izgledom, bojom i radom osmislili Dok i ja, a izvođač radova je Goran Sarić-Monarh. O finalnom testu varalica «Monarch» biće riječi u nekom od kasnijih tekstova. Dok je poneo samo oko 200 voblera za testiranje principom «neka se nađe». Pa ipak je on Slavonac!

- 19:21 - Komentari (3) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 12.05.2008.

ŠVEDSKA - RIBOLOV U ŠVEDSKOJ

Ovi postovi tiču se moga prvoga ribolova u Švedskoj, Nizozemskoj i Njemačkoj, te su zapravo moj objavljeni tekstovi za "Športski ribolov", "Ribolovački magazin", "Udicu" i druge ribolovne časopise.

PRIPREME I PUT

Unazad dvije godine nešto me je slabo išao ribolov štuke. Mislim ono-išlo se na vodu, bilo je i ulova, ali nije bilo baš nekih primjeraka za pohvaliti se. A onda sam doživio nešto u svezi čega mogu, izvinite me na izrazu, da se kurčim… Nalovio sam se štuke u tolikoj mjeri da su mi na dlanovima poizlazili žuljevi od drila štuke i to od drila velike štuke…pogađate, bilo se u – Švedskoj! Ali onako ležerno, bez prokuhavanja vlastitih jaja u neoprenskom kombinezonu i klizanja i padanja nosom u Baltičko more.

Gledate li porno ili erotske filmove?! Ja baš ne, ali u vrijeme kada su se kreonom za trepavice docrtavali brkovi da bi se izgledalo starijim od čarobne granice od 18 godina i ušlo u kino, gledao sam „Desert sa šlagom“ i neizostavnih „6 Šveđanki sa benzinske pumpe“. Stara dobra vremena…

Avantura je krenula otprilike ovako: moj jako dobri prijatelj dr. Milan Marijan Pocrnja negdje iza dočeka Nove 2005. godine pitao me onako iznenada da li želim ići sa njim i „Olujnim“ Patrikom Ostrihonom u Švedsku loviti štuke, ali da imam jako kratki rok za odluku jer se njegova rezervacija i uplata moraju potvrditi najkasnije do 15. siječnja 2005.godine. Odluka je pala isti trenutak, ali čekao se blagoslov šefova na poslu, što mi se dogodilo već idući dan. Nisam ni znao koje ću lijepe doživljaje imati…

Najbolje se puno ne pripremati za takav put, ali to je nemoguće izbjeći. Do 30. svibnja, kada se odvijao polazak, pripreme su krenule javno ali i tajno…nekima su se obznanili planovi, nekima i ne.

a href="http://imageshack.us">Image Hosted by ImageShack.us


Priprema pribora je opaka stvar. Nabavljale su se sajle, nosivosti od 9 do 99 kg, hilzne za sajle, fluorokarboni, najloni, pouzdane kopče, vrtilice…jer sam odlučio da ću sam sebi praviti sajle da ne bih nekoga proizvođača krivio zato jer je sajlica pukla ili se razvinula na drilu štuke od 10 kg, a na sajlici piše da nosi 20 kg. Nedoumicu mi je skratio Patrik, poklonio mi je špulnu od 10 metara „Moritzove“ sajle nosivosti 15 kg na koju su se kopče stavljale na način da se sajla obmota nekoliko puta i zatim namotaj kratko potpali upaljačem i zavari. Prvi test je bio porazan…potezanjem sajle opružnom vagom da bi se isprobala njezina nosivost i izdržljivost na vrijednosti od 5 kg razvalila je kopču u koju sam imao neizmjerno povjerenje. Nabavka „Roscoe“ crnih kopči i crnih šaranskih vrtilica vratila mi je vjeru i dala pouzdanje. Sajla je pukla ne na varu već po sredini potezanjem na 18 kg tj. na 3 kg više od deklarirane nosivosti, a kopča i vrtilica kao nove…najvažnija stavka je riješena. Za početak sam si «navario» 10-ak komada dužine od 30 do 60 cm, radi sigurnosti od dubine i dužine krokodilskih ralja i pravilnijeg rada voblera. Izbor varalica – uff! Prijatelji su mi poklanjali varalice smatrajući da će baš ta varalica biti presudna za baltičke štuke-ajkule. Bez Rapale Super Shad Rapa nema šanse ići – u kutije sam ubacio samo tri komada. Varalica dužine 23 cm marke samogradnja nalik na povampirenog Rapala Originala – puf u kutiju. Storm Thunderstick- sada kada ih imam puno više nego prije mjesec dana – poneo sam ih samo 10-ak. Ubojica štuke u plićim vodama – Rapala Shad Rap 9 – puf u kutije. A ako ga nesretnim slučajem izgubim? Ubacim ih još 2-3. Pa i kojeg dubokoronca. Pa i kojeg tonućeg Shad Rapa. Pa onda i Countdowne – ne puno, možda nekih 5-6. A Husky Jerk 14 cm? Bum u kutiju – 5 komada, jer nema ozbiljnijeg ribolova bez HJ-a! A Husky? Ni bez njega! A Rattlin Fat Rap? Ma i njega po par komada, pa opet malo Husky Jerka kraćih od 14 cm – jer što ću da radim ako štuka baš taj dan jede kedere od 10, a ne od 14 cm!? Pa Grandma vobler – jer na njega Jan „Jajara“ Eggers klepa štuke, pa Smithwick – jer ako na njega grize smuđ, grišće i štuka! Pa Taildancer, pa Longcast Minnow, pa 10-ak Originala, pa nekoliko Mannsa -1, pa W.A.Z.P. vobler (hm, imam ga u dvije boje), pa 10-ak Jointeda, pa 10-ak kopija Jointeda, Abu Hi-Lo, pa 10-ak poppera, cigarminnowa, propelera čitavo čudo…vidi,vidi Yo-zuri u koji se utakne starlight (za slučaj da ne mogu spavati u ona 3 sata mraka a možda štuka grize i po noći?) pa daj i šaku starleta…pa još gomilu voblera. A sada malo željeza…10-ak Profiblinkerovih laganih kašika, 10 Mepps Lusoxa, oko 5 Idrinih Lusoxa, šaka raznih Effzetta, antitravnih kašika, kastmastera, Heintzova, Abu Atoma, Abu Utto-a…hrpe Foxovih Vibraxa, Meppsova i varijacija na temu, pa koji spinnerbait (za slučaj da je na Baltičkom moru specijalno za mene procvao lopoč), hrpe zanimljivih Foxovih noviteta, otežanja za spinere itd. Pa onda malo silikona – onako lagano 2-3 kg, neka se nađe…Atracttora, DT-a, Slottera, Mogamba itd. Pokoja jig glava da se nađe…ŠOK! Javlja Doktor da će se loviti ne samo štuka već i grgeč, smuđ, losos, morska pastrva, iglica – pa da se nadoda na hrpu varalica i za tu vrstu ribe – od 2 cm do 15 cm i od 1 grama do 250 grama…da konačno rezimiram, suženi izbor nakon 3 redukcije varalica spao je na oko 400 varalica…ma lažem! Do 500 ću priznati…

A ostatak potrebne opreme? Neoprenski kombinezon, patike i lagane čizme…Jakna i uložak…hlače i rezervne hlače, trenirka…prsluk…hrpa rublja…kape…polarizacijske cvike…ruksak za sve to…pa još Leatherman, pa još jedan nož neka se nađe, pean, dva-tri upaljača…dosta je sada nabrajanja, bilo je tu još toga, jebiga…najosnovnijeg…
Za ribolov mi je Doktor dodijelio štap CMW Top Score t.b. 20-120 grama (po kojeg odlazim u «Gavčicu» kod Vlade kod kojega se isti inače jedino u Hrvatskoj može nabaviti), Limeni bič 5 – 100 grama i Stellu. Neka se nađe, stavio sam i svojeg Twin Powera i Daiwu…i rezervne špule…eto.

- 19:40 - Komentari (5) - Isprintaj - #

Sljedeći mjesec >>

  svibanj, 2008 >
P U S Č P S N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  

Veljača 2009 (1)
Prosinac 2008 (3)
Listopad 2008 (1)
Rujan 2008 (2)
Kolovoz 2008 (2)
Srpanj 2008 (2)
Lipanj 2008 (3)
Svibanj 2008 (4)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga

  • TO SAM JA - SMRT ZA RIBLJI FOND:-). RIBOLOV, RIBE, RIBOLOVNE TEHNIKE, VARALICE I SVE DRUGO ŠTO SE TIČE RIBOLOVA.... RADI SE UGLAVNOM O MOJIM TEKSTOVIMA I PRILOZIMA OBJAVLJIVANIM U RAZNIM RIBIČKIM ČASOPISIMA.



    Free Web Site Counter
    Free Web Site Counter

VAŽNO ZA RIBOLOV:

Prijatelji:

Kumpanjerosi!!!