SPORTSKO RIBOLOVNO DRUŠTVO "RAMA"

četvrtak, 26.02.2009.

DNEVNE DOZVOLE ZA RIBOLOV

Svi sportski ribolovci su obvezni izvaditi ribolovnu dozvolu prija izlaska na vodu, ribarenje, dozvole neće moći kupiti na vodi kod ribočuvara jer to moraju pribaviti prija izlaska u ribolov na punktovima za prodaju dnevnih dozvola . Ukoliko budu zatečeni bez dozvole biti će podnesen zahtjev sudu za prekršaje za pokretanje prekršajnog postupka .

MJESTA ZA KUPNJU DNEVNIH DOZVOLA;

RAMSKO JEZERO

1. BENZINSKA CRPKA
"ANTONIO BENZ"- SIČAJA
PODBOR bb /pored kamenoloma)
VL: ANTE SIČAJA
tel. 063/828-665

2. TRGOVINA "MALPROM" -
PLOČA, vl. Ž. Pločkinjić

3. BENZINSKA CRPKA
"TADIĆCO" JAKLIĆI bb,
VL. Ž. Tadić.

U GRADU PROZOR

1. KIOSK "NOBI" - PROZOR,
vl. Z. Dolić ul.K. Tomislava bb
tel.063/339-484

JABLANIČKO JEZERO

1. KONOBA "KOD BUCE"-
GRAČAC, vl. M. Topić

RIJEKA RAMA

1.BENZINSKA CRPKA "EUROPETROL"
GRAČANICA, vl. I. Papak


- Zaštita ribljeg fonda biti će pojačana preko ribočuvarske službe, ribočuvara –članova po ovlaštenju koji imaju sve ovlasti kao i podnošenje prekršajne prijave , asistencije policije i poljoprivredne inspekcije te za sve koji budu zatečeni u ribolovu bez ribolovne dozvole ili obavljali druge nezakonite radnje uništavanje ribljeg fonda biti će sankcionirani.



26.02.2009. u 12:34 • 0 KomentaraPrint#

OTVOR RIBOLOVNE SEZONE 2009


Sportsko ribolovno društvo „RAMA“ kao i svake godine do sada organizira službeni otvor ribolova na vodama Ramsko jezero, rijeci Rama, dijelu Jablaničko jezero , otvor ribolovne sezone je 28.02.2009 . godine (subota) .
Povodom početka ribolovne sezone društvo organizira zajedničko druženje-roštiljadu za članove i prijatelje društva na rijeci Rama u mjestu GRAČANICA




26.02.2009. u 12:32 • 0 KomentaraPrint#

srijeda, 25.02.2009.

SJEDNICA PREDSJEDNIŠTVA SRD "RAMA"

ZAKAZAN SASTANAK PREDSJEDNIŠTVA SRD „RAMA“ koji će se održati dana 06.03.2009. godine (petak) u 16,00 sati, u prostorijama općine Prozor/Rama , Vatrogasni dom.



DNEVNI RED:

1. Odluka o davanju ovlasti ribočuvara-čalanova po ovlaštenju
2. Razmatranje načina prodaje dnevnih dozvola
3. Imenovanje komisije za zaštitu ribljeg fonda
4. Natjecateljska liga HNŽ-K ( informacija sa sastanka)
5. Informacija ribočuvara sa terena, donošenje odluke o prikupljanju talona i podnošenje prekršajni prijava.
6. Pripreme za redovnu skupštinu društva
- Izvješće o radu i financijskom poslovanje za 2008 god.
- Program rada i financijski plan za 2009 god.
7. Razno


Dostavljeno;
-svim članovima predsjedništva
- predsjednik takmičarske komisije/ informacija sa sastanka/
-dosje

25.02.2009. u 11:38 • 1 KomentaraPrint#

utorak, 24.02.2009.

RIBOLOVNA SEZONA

Otvor ribolova na vodama SRD "RAMA", RAMSKO JEZERO , RIJEKA RAMA I JABLANIČKO JEZER JE 28.02.2009. godine. BISTRO

24.02.2009. u 13:48 • 1 KomentaraPrint#

petak, 20.02.2009.

RIBOLOVNA LIGA HNŽ

Image Hosted by ImageShack.us


U 2009 godini natjecanje u sportskom ribolovu,lov ribe na plovak tj. liga HNŽ odvijaće se u četeri kola,kup HNŽ i dva kola svih mlađi kategorija.

1. kolo-Jablanica..........03.05.2009. god.
2. kolo- Rama..............24.05.2009.god.
3. kolo-Čapljina............07.06.2009.god.
4. kolo-Mostar..............28.06.2009.god.

Termini održavanja Kupa HNŽ i dva kola natjecanja mlađi kategorija odredit će se naknadno.

20.02.2009. u 11:56 • 0 KomentaraPrint#

četvrtak, 12.02.2009.

OBAVIJEST ZA SPORTSKE RIBOLOVCE

Temeljem zaključka predsjedništva SRD „RAMA“ sa sjednice održane 06.02.2009. godine obavještavamo sve sportske ribolovce:

1. Da je službeni otvor ribolova za sezonu 2009 , subota 28.02.2009. godine

2. Da se može otpočeti sa vađenjem ribolovni dozvola koje se mogu uplatiti :
- Kod predsjednika svih sekcija do 28.02.2009. godine ,koji ce nakon uplate obaviti svu
proceduru vađenja dozvola i dostaviti svom članu.

- ČLANOVI MOGU UPLATITI RIBOLOVNU DOZVOLU I NA RAČUN DRUŠTVA KOD : HYPO – ALPE –ADRIA – BANK, BROJ; 3060350000000583, DOSTAVOM UPLATNICE IZDAT ĆE IM SE RIBOLOVNA DOZVOLA.

- Cijene dozvola su po važećem Federalnom pravilniku o obliku i sadržaju obrasca dozvola za sportsko-rekreativni ribolov.

- Svi sportski ribolovci su obvezni izvaditi ribolovnu dozvolu prija izlaska na vodu, ribarenje, dozvole neće moći kupiti na vodi jer to moraju pribaviti prija izlaska u ribolov . Ukoliko budu zatečeni bez dozvole biti će podnesen zahtjev sudu za prekršaje za pokretanje prekršajnog postupka .

- Zaštita ribljeg fonda biti će pojačana preko ribočuvarske službe, ribočuvara –članova po ovlaštenju koji imaju sve ovlasti kao i podnošenje prekršajne prijave , asistencije policije i poljoprivredne inspekcije te za sve koji budu zatečeni u ribolovu bez ribolovne dozvole ili obavljali druge nezakonite radnje uništavanje ribljeg fonda biti će sankcionirani.

12.02.2009. u 13:06 • 0 KomentaraPrint#

EUFOR U RADNOM SASTANKU SA SRD "RAMA"

Nedavni novinski tekst o radioaktivnom otpadu u Ramskom i Jablaničkom jezeru , iako je vijest objavljena kao novinsko nagađanje bez i jedne činjenice o vremenu radnje i navodnim svjedocima, koristeći nagađanje kao metodu izvođenja zaključka potako je snažne reakcije u ramskoj javnosti. Temelj čega je na zahtjev EUFOR-a, LOT Chife,Francuski kotigent održan je sastanak sa predsjednikom SRD "RAMA". U cilju praćenja,utvrđivanja, poduzimanju aktivnosti koje će dovesti do ispravni zaključaka. Daju punu podršku žiteljima oko navedeni jezera, sportskim ribolovcima,turistima kao i nadležnim institucijama Općine,Županije da sukladno svojim ovlastima kroz razne analize i druga ispitivanja dovedu do prave istine.

12.02.2009. u 09:19 • 0 KomentaraPrint#

BH Televizija posjetila SRD "RAMA"


Predsjednik društva primio je novinarsku ekipu politčkog magazina Crta. Razlog posjeta bila su aktualna pitanja vezana za novinski natpis Večernjeg lista o zagađenosti našega jezera radioaktivnim otpadom.
Emisiju možete pogledati na BHT1 u petak, 13.02.2009. godine, u 20:00 sati.

12.02.2009. u 09:15 • 0 KomentaraPrint#

subota, 07.02.2009.

PISMO PODRŠKE I NAJAVE POSJETE RIBARA IZ AUSTRIJE I NJEMAČKE

Deset ribolovni udruženja dole u potpisu iz Austrije i Njemačke uputili su E-mail, podršku SRD „RAMA“ i RAMSKOM JEZERU koje objavljujemo u potpunosti.


Srdacan pozdrav SRD Rama i predsjedniku Stipi Culjak!

Herzliche Grüße!
Javljamo se povodom najave naseg dolaska na vase prelijepo Ramsko jezero,i nase moralne potpore u ovim trenutcima zbunjenosti povodom nepromisljenog novinarskog pisanja o bacanju
Radioaktivnog otpada u hercegovacka jezera.Kao sto kaze jedan francuski pisac (Viktor Hugo):“Nista nije toliko mocno kao ideja cije je vrijeme doslo“.Ko stoji iza ove ideje to ce tek vrijeme pokazati.Ali najbolji odgovor , na sve njihove „brige„daje samo Ramsko jezero sa svojom florom i faunom.Da su njihove tvrdnje tacne to bi se vec davno pokazalo,naprimjer u Cernobilu prve reakcije su se pokazale na okolnim stablima nakon 3 tjedna poznate pod imenom „Crvene sume“(Reed Forest) sva su stabla i trava zadobile crvenu boju,a kako cinjenice pokazuju Ramsko jezero i ostala jezera iz okoline su postala jos ljepsa i prirodno zelenija.Ioni bi(novinari) trebali znati onu izreku :
KAD KUJES SVOJU SRECU,NE UDARAJ BLIZNJE PO PRSTIMA( Ibn Zafar,arapski filolog i pisac)
Sto se tice faune iz jezera uzmimo za primjer rakove (Astacus astacus),oni su indikatori vode oni su najbolji pokazatelji kvaliteta vode ,dodjeli do bilo kakve promjene ili zagadjenja oni prvi nastradaju ili nestanu iz jezera,ali kako smo imali priliku daih na stotine vidimo i cak probamo kao vrlo ukusnu hranu(bolji od Jastoga) mislim da voda ne moze biti u boljem stanju nego sto je sada
.Po evropskim klasifikaciji voda po svojoj strukturi zauzima prva dva mjesta:

• Güteklasse I (unbelastet bis sehr gering belastet): Reines, stets annähernd sauerstoffgesättigtes Wasser, nährstoffarm, geringer Bakteriengehalt. Laichgewässer für Salmonidae. Nur in Quellbächen und anthropogen unbeeinflussten Gebieten. Saprobienindex kleiner 1,5. Sauerstoffgehalt in der Regel 95-105%, BSB5 ca. 1 mg/l.
• Güteklasse I-II (gering belastet): Geringe organische oder anorganische Nährstoffzufuhr, keine nennenswerte Sauerstoffzehrung. Vielfältige und dichte Besiedlung. In der Regel Oberläufe von Gebirgs- und Mittelgebirgsbächen. Saprobienindex 1,5-1,8, Sauerstoffsättigung in der Regel 85-95%, BSB5 1,0-2,0 mg/l, Ammonium bis 0,1 mg/l.

A sa ovakvim kvalitetom vode rijetko se koja voda u evropi moze pohvaliti! Riblji svijet iz jezera je isto vrlo senzibilan na kvalitetu vode ,naprimjer salamoidne vrste ribe kao sto su Pastrmka,Zlatovcica itd..su vrlo osjetljive na bilo kakvu promjenu u vodi.A sto se tice novinarske izjave o nedostatku advekatnih srestava da se to ispita, nije istina ,prilikom naseg zadnjeg boravka na Ramskom jezeru imali smo sonarne uredjaje sa sobom pomocu kojeg smo trazili ribu,te iste koristi i americka vojska i sve ribarske flote na Jadranu. Sa 3D kartografijom i GPS navigacijom i topografijom nismo nista neobicno zapazili ,osim prelijepih izvora poput Buka (sa 58m dubine izvire) i Krupica (sa 65 m dubine izvire) i bezbroj drugih izvora koji nam nisu poznati po imenu.Sonar inace moze mjeriti do 450m dubine i pokazuje citavu konfiguraciju tla u 3D(prilikom finog podesavanja sonara koristimo olovo od 100 gr koje spustimo na dubinu od 80m i onda se uredjaj podesava tako daleko da na kraju olovo vidimo skroz jasno na toj dubini) e sad nam ne moze niko reci da se ne moze vidjeti jedan betonski blok od nekoliko tona ali kada dodjemo opet provjericemo malo bolje koliko su tacne te tvrdnje koje su sigurno ne istinite.I ako to nasi prijatelji iz SRD „RAMA“, predsjednik Stipo Culjak, budu zahtjevali moze se pregledati i dno jezera i ronjenjem, posto se neki od nas bave profesijonalno ronjenjem.
Sve u svemu mi jedva cekamo da se opet vidimo ,i ako bog da uhvatimo par kapitalnih riba (to bi bila najbolja reklama za jezero) koje obavezno vracamo jezeru(catch & release) .Par razloga zasto to radimo:
Ako pustite nazad u vodu smudja od 10lbs. (4.5kg.) u sustini ste pustili nazad u vodu 525 smudja tezine 2 lbs (0.9 kg.) za svaku godinu za koju se taj isti smudj izmresti.......
. DA zenka stuke i smudja izleze oko 35.000 komada ikre po jednom pfuntu (450gr.) sopstvene tezine.Od ovih 35.000 komada samo 15 primeraka ce preziveti i dostici punu zrelost......
DA smudju treba izmedju 5 i 7 godina da dostigne tezinu od samo 2 pfunta (900 gr.).....Poenta svega ovoga je ,velike ribe su majke od jezera uzmesli mamu nema ni djece skroz jednostavno.
Puno pozdrava i BISTRO od ribarskih udruzenja iz Austrije i Njemacke:
Einen schönen Gruß und viel Petri Heil wünscht die Angelgemeinschaft:
Balkancarphunter Graz
Carphunter,at
Anglerszene.at
Web Fishing Specimen Club
Anglercenter Graz
Fischerspeci Graz
Yelowcarphunter
Fischereiverein Leibnitz
Freizeitzentrum Leibnitzerfeld –FZZ
P:S:Iza ovog pozdrava stoji na hiljade profesijonalnih ribara svjetskog glasa

Martin Luther King:
NA KRAJU ZIVOTA NECEMO SE SJECATI RIJECI NASIH NEPRIJATELJA,VEC SUTNJE NASIH PRIJATELJA.


- HVALA RIBARIMA IZ AUSTRIJE;NJEMAČKE OD SRD „RAMA“,PREDSJEDNIKA STIPE ČULJAK, SVIH RIBARA , ČLANOVA DRUŠTVA I ŽITELJA RAME.

07.02.2009. u 15:56 • 0 KomentaraPrint#

petak, 06.02.2009.

BLAGI DEMANT ZAGAĐENOSTI RAMSKOG JEZERA

Riječni rak živi samo u čistim rijekama i jezerima
Der Krebs leben nur in sauberen Flüssen und Seen

U Ramskom jezeru posljednji godina sve više i više ima riječnog raka ,što je vidljivo i što nam potvrđuju naši ribari a pogotovo sportski ribolovci na šarana koji znaju često reći "SAV KOKURUZ MI POJEDOŠE RAKOVI". a što potvrđuje;

Obitavilišta riječnog raka u jezeru potvrda je izuzetno vrijednog i bogatog resursa kvalitetne vode a da je priroda ostala u potpunosti sačuvana.

Lebensraum Fluss Seespinne in den See von Zertifikaten ist sehr wertvoll und die umfassenden Ressourcen von hoher Qualität, dass die Natur hat Wasser blieb vollständig erhalten.

06.02.2009. u 09:44 • 0 KomentaraPrint#

četvrtak, 05.02.2009.

ANALIZA VODE IZ RAMSKOG JEZERA

S.R.D. "RAMA" uputilo je zahtjev Općini Prozor/Rama za analizu vode iz Ramskog jezera ,pošto je objavljeno tj. Veliki naslov "Tajna odlagališta otpada - Ramsko, Jablaničko i Buško jezero nakon rata postali tajna odlagališta" u Večernjem listu od srijede 4. 2. 2009. uznemirio je javnost a posebno stanovnike nastanjene u blizini spomenutih jezera i kako navode da opravdano govore ribiči koji izbjegavaju ići u ribolov na ova tri jezera . Pošto će nama ovaj članak u novinama u veliko narušiti ribolovnu sezonu kao i razvoj turizma u ovoj godini. Tražimo od općine Prozor/Rama da u što kraćem roku preko svoji nadležni službi,sanitarne inspekcije ili zavoda za javno zdravstvo izvrši analizu vode kako bi se mogli demantirati ovi navodi u novinama i da se javno objave rezultati analize. Također da se osigura ovlaštena ronilačka organizacija kako bi pregledali dno Ramskog jezera i utvrdili činjenično stanje.


PREDSJEDNIK
Stipo Čuljak,dipl.ing.



05.02.2009. u 10:41 • 0 KomentaraPrint#

KUD VODI PRIČA O ZAGAĐENJU RAMSKOG JEZERA

Kome treba priča u Večernjaku sa senzacionalnim naslovom o odlagalištima radioaktivnog smeća u Ramsko, Jablaničko i Buško jezero? Tekst su potpisali troje novinara. Cijela stranica u Večernjem listu ispričala je priču o odlaganju radioaktivnog otpada u ova tri jezera a da se nigdje nije spomenulo niti jedno jedino ime onoga tko je dao informaciju o otpadu, tko je dao nalog za ovu radnju i tko je odlagao otpad i kada se to dogodilo? U tekstu priče čak stoji napisano: "Sada su ti objekti prazni i razrušeni, a u Stocu se i sada mogu čuti priče i sumnje da je tu odložen sumnjivi, pa čak i radioaktivni otpad dovezen iz Crne Gore." Pa zar jedan tekst o sumnjama i pričama može dobiti toliko prostora i tako senzacionalni naslov u najčitanijoj novini kod Hrvata u BiH?
Nemojte pomisliti da bih želio braniti međunarodne trovače Bosne i Hercegovine! Želio bih braniti status ovih prelijepih jezera i stanovnika koji žive uokolo. Za sumnju u navode novinskog članka imam više argumenata koje ću izraziti pitanjima:
1. Ako se radi o sumnjama, a posrijedi su sumnje sve dok se ne dokažu, zašto se spominju samo Ramsko, Jablaničko i Buško jezero? Što je s ostalim jezerima u slivu rijeke Neretve ili nekim drugim jezerima u BiH?
2. Zašto se izišlo s ovom pričom u vrijeme kada se lokalne zajednice u okruženju sva tri jezera bore za svoj status: Ramljaci su pokrenuli Peticiju za ekološku i turističku kotu Ramskog jezera od čega se neće odustati; Kota Jablaničkog jezera se održava ali je potrebno učvrstiti u pravnim okvirima; Općina Tomislavgrad u zadnje vrijeme bori se za pravo na obeštećenje od vlasnika hidroelektrane na Buškom jezeru.
K tome općine Prozor-Rama, Jablanica, Konjic i Jajce započele su ozbiljnu akciju oko dobivanja najmanje udvostručenog obeštećenja od postojećeg, od vlasnika hidroelektrana.
3. Čemu priča o "velikim dubinama i neposjedovanju adekvatne opreme" zbog čega je nemoguće istražiti dno jezera? Više puta do sada ronioci su tragali za utopljenicima i po nekoliko dana, nekoliko dana snimali podvodne kadrove za film "Potopljeni zavičaj" i nikada nitko nije primijetio nešto posebno što bi navodilo na ovakve sumnje. Istinsko zalaganje za zaštitu okoliša zahtijeva napor. Uz određeni napor i iskrenu želju za otklanjanjem sumnje ekonomski dobrostojećim institucijama koje dobro žive od te vode nije problem angažirati profesionalne osobe koje bi pregledale dno ovih jezera.
U vremenima kada lokalna zajednica s velikim naporom radi na zaštiti sredine u kojoj živi za očekivati su razni pokušaji umanjivanja vrijednosti ekološke i turističke kote jezera, sve dotle da se proglasi vodom zagađenom koja ne bi bila nizašto drugo korisna nego za proizvodnju električne energije. Znam da je velik ulog u pitanju. Ali, u vremenima kada se osjeća nagli porast broja posjetitelja na ovim jezerima, od školske djece do veslačkih klubova i drugih institucija i pojedinaca, nije nam prijatelj onaj tko nas na ovaj način "brani". Ako se do sada nikada nije pojavilo senzacionalno pitanje na naslovnici Večernjeg lista odgovornima za poluprazna jezera, nego se uvijek krivilo Boga koji ne da više vode negoli se može unovčiti, onda se s pravom sumnja u ovakvu "brigu" za naša jezera.
Lakše je i mnogo jeftinije naručiti montiranu priču o radioaktivnom otpadu, negoli ići u ozbiljne dogovore o ekološkoj i turističkoj koti jezera i o realnijoj cijeni obeštećenja.

tekst preuzet;www.rama.co.ba

05.02.2009. u 09:43 • 0 KomentaraPrint#

ponedjeljak, 02.02.2009.

SJEDNICA PREDSJEDNIŠTVA SRD "RAMA"


Zakazana SJEDNICA PREDSJEDNIŠTVA S.R.D. „RAMA“ koja će se održati dana 06.02.2009.godine /petak/ sa početkom u 16.00 sati u prostorijama općine VATROGASNI DOM.




DNEVNI RED:


1.Informacija o aktivnostima društva u 2008 godini i Federalnog ribolovnog Saveza.

2.Pripreme za ribolovnu sezonu 2009

a) Razmatranje načina izdavanja dozvola za sezonu 2009
b) Izdavanja dozvola za pionire i juniore
c) Davanje ovlaštenja za ribočuvare po ovlaštenju za 2009 god.
d) Informacija oko izdavanja ribolovni dozvola za sezonu 2009 za članove koji nisu položili ribički ispit
e) Planovi,aktivnosti društva za ovu godinu

3.Odluka o službenom otvoru ribolova (28.02.2009 (subota) ili 01.03.2008. god. (nedjelja)
4.Informacija oko obustave daljnjeg polaganja ribički ispita
5.Informacija o prijedlogu ribolovni područja-zona u HNŽ
6.Takmičarska liga HNŽ (rezultati iz 2008 god. i planovi u 2009 god.)
7.Razno




Dostavljeno:

- svim članovima predsjedništva
- predsjednik takmičarske komisije (M. Zadro)
- dosje

PREDSJEDNIK
Stipo Čuljak,dipl.ing.

02.02.2009. u 13:01 • 0 KomentaraPrint#

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.



< veljača, 2009 >
P U S Č P S N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28  

Srpanj 2011 (1)
Svibanj 2011 (3)
Travanj 2011 (1)
Ožujak 2011 (4)
Veljača 2011 (2)
Siječanj 2011 (3)
Lipanj 2010 (2)
Svibanj 2010 (4)
Travanj 2010 (3)
Kolovoz 2009 (1)
Srpanj 2009 (2)
Lipanj 2009 (2)
Svibanj 2009 (8)
Travanj 2009 (3)
Ožujak 2009 (7)
Veljača 2009 (13)
Siječanj 2009 (4)
Studeni 2008 (1)
Rujan 2008 (5)
Srpanj 2008 (4)
Lipanj 2008 (1)
Travanj 2008 (5)
Ožujak 2008 (3)
Veljača 2008 (3)
Siječanj 2008 (12)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv


Komentari da/ne?

Opis bloga

- SPORTSKI RIBOLOV
- RIBOLOVNA REKREACIJA
- RIBOLOVNI TURIZAM

PODACI O DRUŠTVU

PREDSJEDNIŠTVO DRUŠTVA:

1. Mile Čuljak - predsjednik
2. Dražan Vladić -dopredsj.
3. Stipo Čuljak- tajnik
4. Mijo Franjić
5. Ante Markešić
6. Sead Bećirević
7. Slavko Jeličić
8. Milenko Marić
9. Pavo Marić
10.Munib Mahmutbegović
11.Josip Marić

KOMISIJA ZA ZAŠTITU RIBLJEG FONDA
1. Mile Čuljak-predsjednik
2. Josip Marić-pred.sekcije D.Rama
3. Ivan Babić- pred.sekcije Prozor
4. Senad Kulaglić
5. Stipo Čuljak-predsj. društva
6. Stipo Ćališ-tajnik društva

NATJECATELJSKA KOMISIJA
1. Marko Zadro-predsjednik
2. Milenko Dolić
3. Nikola Marić
4. Darko Dolić
5. Mijo Ostojić
7. Pero Rajič
8. Nermin Zajmović

KONTAKT :

-Tel: 036/770-552
- Fax: 036/771-342

Predsjednik; 063/314-163
Tajnik;063/383-099

ADRESA:
Ul. K. Tomislava bb
88440 Prozor/Rama

ZA otvor ribolovne sezone 17.04.2010.GOD.


CIJENE DOZVOLA:

-Umirovljenici, invalidi ; 50 KM
-Od 14 do 18 godina i preko 65 godina starosti ;50 KM
-Pioniri do 14 god ; 25 KM
-Ostali od 19-65 godina ;100 KM

MJESTA ZA PRODAJU DNEVNI I VIKEND DOZVOLA

RAMSKO JEZERO

1. BENZINSKA CRPKA
"ANTONIO BENZ"- SIČAJA
PODBOR bb /pored kamenoloma)
VL: ANTE SIČAJA
tel. 063/828-665

2. TRGOVINA "MALPROM" -
PLOČA, vl. Ž. Pločkinjić

3. BENZINSKA CRPKA
"TADIĆCO" JAKLIĆI bb,
VL. Ž. Tadić.

U GRADU PROZOR

1. KIOSK "NOBI" - PROZOR,
vl. Z. Dolić ul.K. Tomislava bb
tel.063/339-484

JABLANIČKO JEZERO

1. KONOBA "KOD BUCE"-
GRAČAC, vl. M. Topić

RIJEKA RAMA

1.BENZINSKA CRPKA "EUROPETROL"
GRAČANICA, vl. I. Papak
-Prenoćište za ribare -tel. 036/770-949


PRENOĆIŠTE ZA RIBARE PORED RAMSKOG JEZERA
063/480-939
Image Hosted by ImageShack.us


VODE DRUŠTVA:-

Ramsko jezero; 1550 ha


Image Hosted by ImageShack.us




Ramsko jezero je smješteno u gornjoramskoj kotlini na sjeveru Hercegovine, na području današnje općine Prozor-Rama. Područje je ograničeno strmim vijencem planinskih masiva Raduše, Makljena, Ljubuše i Vrana, a uz samo jezero sa sjeveroistočne strane nalazi se Kolivreta ( 1 174 m n.v.) s istaknutim vrhovima Vučja gora ( 702 m n.v.), Gradina ( 1 057 m n.v.). Na sjevernoj strani je Raduša sa Draševom i istaknutim vrhom Košticom (1 285 m n.v.), Zahum s Humnom glavom (989 m n.v.), Orlovačom (953 m n.v.), Crnom stranom (770 m n.v.), Stražbenicom planinom (883 m n.v.) i Kamenitom djecom (912 m n.v.). Područje rijeke Rame, od vrela pa do ulaza u ramski kanjon na dnu Kovačeva polja, predstavlja prirodnu uvalu koja je danas ispunjena vodama Ramskog jezera. Jezero je dosta duboko ( prosječna dubina kod max kote je 75 m ).
Dužinski smjer ove kotline i današnjeg jezera je sjeverozapad-jugoistok. Ova kotlina čini gornji tok rijeke Rame, a ispunjena je sedimentima mlađeg tercijara. Dužina, od vrela rijeke Rame do ulaza u strmi ramski kanjon, iznosi 7 500 m. Površina Ramskog jezera je različita, a ovisi o visini uspora. Tako na maksimalnoj koti uspora 595 m površina iznosi 1 550 ha, na koti 581 m ona je 1 160 ha, a na minimalnoj koti uspora 536 m površina je 245 ha.



- Rijeka Rama; 13,5 km


Image Hosted by ImageShack.us


Rijeke Rama izvire između Raduše i Proslapske planine u naselju Varvara. Najznačajnija je pritoka Neretve u koju se ulijeva u srednjem toku kao lijeva pritoka. Dužina toka Rame iznosi 33 km. U gornjem toku, od izvora do Mluše, rijeka je dosta tiha i tu je danas smješteno Ramsko jezero

Rijeka Rama od brane Mluša do Marine pećine

Srednji tok je od Mluše do Marine pećine, gdje se Rama ulijeva u Jablaničko jezero. U tom dijelu Rama teče klisurom sa 10 % pada, što ukazuje na tipični planinski karakter rijeke, te sa desne strane prima pritoke Crima potok i Gračanicu, a sa lijeve Krupić i Volujaču koja ima dužinu toka 13,5 km.

Prema svim fizikalno-kemijskim pokazateljima, rijeka Rama pripada čistom salmonidnom području s velikim padom korita i relativno malom količinom vode. Korito je puno bukova, brzaka i malih kaskada. Ovakav tip vode, s dosta niskim temperaturama koje su tijekom godine varirale od 4,5 C u zimskom razdoblju do 13,9 C tijekom mjeseca srpnja, utječu na pojavu visokih koncentracija kisika što je od posebnog značaja za život potočne pastrve.


U rijeci Rami tijekom jednogodišnjih istraživanja utvrđene su samo dvije riblje vrste . U svim godišnjim dobima dominirala je potočna pastrva, koja je autohtona riba rijeke Rame, dok je dužičasta pastrva u rijeku unesena poribljavanjem.



- Dio Jablaničko jezero, 140 ha

Image Hosted by ImageShack.us



SPORTSKI RIBOLOV

OTVOR RIBOLOVA NA VODAMA S.R.D "RAMA" ;
01.03.- 01.10.

ZABRANJEN ribolov-lovostaj na;

- SMUĐA od 01.03 – 31.05 ,
- ŠARANA od 01.04 – 31.05

Image Hosted by ImageShack.us


Image Hosted by ImageShack.us

DJELOKRUG RADA DRUŠTVA


Rad Sportsko ribolovnog društva „RAMA“ temelji se u okviru Zakona o slatkovodnom ribarstvu, nadležnosti iz statuta i na osnovu programski smjernica i načela zaštiti , obnovi , uzgoju ribljeg fonda, razviju športskog ribolova ,ribolovnog turizma i ribolovne rekreacije na području općine Prozor-Rama odnosno vodama ovog društva Ramsko jezero, rijeka Rama i dijela Jablaničkog jezera.

PROMOCIJA TURIZMA; Prva nagrada za razvoj i promociju turizma na sajmu poljoprivrede, prehrane i turizma „DANI ŠLJIVE PROZOR-RAMA 2007“Image Hosted by ImageShack.us


Image Hosted by ImageShack.us


Ribolovna natjecanja

Zbog promoviranja , razvoja ribolovnog turizna na području naše općine ,ribolovne rekreacije, zbližavanja ribolovaca organiziraju se na Ramskom jezeru ribolovna natjecanja po kalendaru ribolovnog saveza BiH, saveza F BiH i lige HNŽ.

Image Hosted by ImageShack.us


Image Hosted by ImageShack.us


RIBOLOVNA REKREACIJA

Image Hosted by ImageShack.us


" U ZDRAVOM TIJELU....... STAR SPORT " Redovita tjelesna aktivnost može spriječiti ili kontrolirati neke bolesti:

- smanjuje masnoće u krvi,
- prevenira povišeni krvni tlak,
- smanjuje rizik od srčanog i moždanog udara,
- jača pluća,
- kontrolira težinu,
- prevenira i smanjuje stres,
- jača imunitet,
- osigurava veću snagu, izdržljivost i fleksibilnost zglobova i kralježnice,
- prevenira osteoporozu,
- smanjuje ozljede,
- omogućava bolje spavanje i opuštanje,
- povećava razinu energije,
- donosi bolje raspoloženje i kvalitetu života.


SPORTSKI RIBOLOVCI IZ AUSTRIJE

Image Hosted by ImageShack.us


Image Hosted by ImageShack.us


Image Hosted by ImageShack.us


Image Hosted by ImageShack.us


RAMSKO JEZERO
RIBARSKI AUTO KAMP

1.K. POLJE-ispod sela
2.PLOČA-Goričica
3.PODBOR-Sopot
4.RIPCI- Ravne njive
5.VARVARA-ispod sela