Immortal Revolution

srijeda, 23.04.2008.

Saopćenje za javnost




Gej strejt alijansa

e-mail: info@gsa.org.rs
www.gsa.org.rs









Nezakonito postupanje policije u slučaju pretnji članu GSA

Nepoznata lica već duže vreme upućuju pretnje i uznemiravaju člana Gej strejt alijanse L. P. (27). U petak 18. aprila pripadnici OUP Palilula odbili su da prime prijavu o pretnjama upućenim L. P. i time počinili više krivičnih dela kažnjivih i do pet godina zatvora.

Član GSA L. P. je pre izvesnog vremena u ulazu svoje zgrade zatekao grafit koji kaže "Čuvaj se..." Prošli četvrtak počele su da mu stižu i preteće SMS poruke.

"Blizu smo i srešćemo se uskoro! Razgovaraćemo, prljavi pederu. Muka mi je kada te vidim, gde mi prolaziš svaki dan. Biće to neprijatno iskustvo!"

"Ubij, zakolji da peder L. ne postoji. Pederu kako se sada osećaš? Jako grešiš ako misliš da je ovo zezanje. Čekamo te večeras."

"Neka svako deratizuje svoju ulicu od đubreta. Pedere sve, i lezbose, u živi kreč. Ološu nenormalni!"

Ovo su samo neke od brojnih poruka koje su stizale članu GSA L. P. u trenucima kada je napuštao ili ulazio u svoju zgradu, što pokazuje da je praćen i da mu pretnje upućuju u trenucima kada se oseća najnesigurnije.

U petak 18. aprila, predsednik GSA Boris Milićević i L. P. otišli su u Upravu policije Grada Beograda u Bulevaru Despota Stefana 107 kako bi prijavili ove pretnje. Nakon jednočasovne "šetnje od kancelarije do kancelarije" jedan od prisutnih policajaca ih je uputio na OUP Palilula koji je, po njegovim rečima, nadležan za ovaj slučaj.

Kada su policajcima OUP Palilula napokon uspeli da objasne razloge svog dolaska u prvi mah im je rečeno da ne mogu podneti prijavu zato što "pisarnica ne radi", iako je dobro poznato da postoji i dežurni oficir kome se prijava može predati.

Na insistiranje Milićevića i L. P. da su policajci dužni da prime prijavu, ipak su pristali da aktivistu GSA zasebno saslušaju. L. P. je dežurnom oficiru objasnio šta se događalo prethodnog dana u vezi pretnji koje dobio. Dežurni oficir je, nakon što ga je saslušao, ipak ponovio kako pisarnica više ne radi i kako oni ne mogu da prime slučaj, jer "Telekom je spor u rešavanju takvih slučajeva i nema razloga da ne sačeka ponedeljak".

Na reči L. P. da ga policija na taj način ostavlja na milost i nemilost onima koji mu prete, da se ne oseća sigurno, da mu nije jasno zašto policija neće da ga zaštiti u ovoj situaciji, da radi u organizaciji koja se bavi zaštitom prava pripadnika LGBT populacije i da je zato medijski eksponiran, policajac je mirno rekao da će on biti odgovoran ukoliko se L.P. nešto desi.

Dežurni oficir je sve vreme razgovora pokazivao ogromnu dozu ignorisanja, gađenja, otaljavanja i nezainteresovanosti.

Za to vreme, Milićević, koji je ostao u jednoj od kancelarija OUP Palilula da sačeka L.P. je od strane prisutnog policajca sa značkom broj "117375" pretrpeo niz uvreda na račun svog seksualnog opredeljenja i bukvalno je, bez ijednog razumnog razloga, a od strane pomenutog policajca, isteran iz zgrade OUP Palilula uz povike "Marš napolje" i "Marš na ulicu".

Prisutni pripadnici OUP Palilula ovako su 18. aprila 2008. godine prekršili proceduru propisanu Zakonom o policiji, ali i mnoge druge međunarodne i domaće standarde u ovoj oblasti.

GSA je prinuđena da Sektoru unutrašnje kontrole policije pri Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srbije podnese Pritužbu zbog nezakonitog i nepravilnog postupanja policajaca iz OUP Palilula.

Gej strejt alijansa očekuje od Sektora unutrašnje kontrole policije da hitno reaguje i najoštrije kazni policajce OUP Palilula čije ponašanje i ogromni propusti u obavljanju službene dužnosti mogu biti jedino motivisani aktivizmom dvojice članova u GSA i njihovim seksualnim opredeljenjem. Ovakvo ponašanje policije može imati direktne posledice po život i bezbednost L. P.

GSA upozorava MUP da je ponašanje policajaca u ovom kao i u mnogim drugim sličnim slučajevima, nedopustivo i protivno Ustavu i Zakonu, te zahteva od Ministarstva da usvoji nacionalnu strategiju rada sa LGBT populacijom i započne proces sistemskog suzbijanja nasilja nad LGBT osobama i obezbeđivanje njihovih prava.

Takođe, GSA skreće pažnju da u ponašanju pomenutih policajaca postoje i elementi krivičnih dela predviđenih Krivičnim zakonom Republike Srbije, zbog čega će organizacija podneti krivične prijave i privatne tužbe protiv odgovornih lica iz OUP Palilula.


Info centar GSA
U Beogradu,
22. april 2008.


23.04.2008. u 08:38 • 0 KomentaraPrint#

<< Arhiva >>

< travanj, 2008 >
P U S Č P S N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30        


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv


Komentari da/ne?

pišite mi na:
dario_dsg@yahoo.com

neke web stranice:#
##Bugojno
#Gay CRO
#LGBTIQ BiH
#BH blogovi
#Gayromeo
#Smokva
#Labyrinth
#LGBT teme
#Blogovi sa svih strana
#Rosenstolz