Roze rejbanke

nedjelja, 09.09.2007.

Hrvatski proračun I - Kako veoma jednostavno uštediti 100 milijuna kuna

Kruh

U Hrvatskoj trenutno postoji 429 općina u čijim vijećima djeluje, ovisno o općini deset do dvadeset vijećnika. Svi ti vijećnici (sa meni jedino poznatom iznimkom Bjelovara) primaju mjesečne naknade u iznosu od prosječno 900 kuna. Uz malo jednostavne matematike, to godišnje ispada 429x15x900x12=69,498,000 kn. 69,5 milijuna kuna otišlo u vjetar za plaće ljudima za posao koji više nego kompetentno može obaviti 51 čovjek. Točnije 51 vijećnik osam milijunskog New Yorka. Da bolje opišemo problem: U Hrvatskoj imamo 1 vijećnika na 690 stanovnika. U New Yorku ima 1 vijećnik na 161,067 stanovnika. To je dvjesto dvadeset i tri više ljudi. Odmah mi je toplo oko srca kad znam da da se njih cca 6500 neradnika skrbi o dobrobiti nas četiri milijuna.
Naravno, postavlja se pitanje: Zašto neka vlast ne ukine naknade vijećnicima ili barem smanji broj općina? Neće, jerbo te naknade održavaju stabilnu glasačku bazu strankama na vlasti. Drže ih sretnima i ugojenima. Jadne li nam države kad te 900 kuna drži odanim stranci...
U Zakonu o političkim strankama stoji članak 19. koji kaže: "Dio sredstava za rad političkih stranaka koji se osigurava u državnom proračunu za iduću proračunsku godinu iznosi 0,056% sredstava tekućih izdataka proračuna iz prethodne godine." Projekcija rashoda u proračunu za 2007. iznosi 103,9 milijardi kuna. Opet jednostavnom računicom dolazimo do zapanjujuće brojke od 58,1 milijuna kuna danih strankama koje se već ionako financiraju iz članarina svojih članova. Također, pare bačene u vjetar, koje su se mogle iskoristiti na stotine boljih načina, a ne na razne janjetine debelih šefova stranki i na jumbo plakate koje će nas svakog dana početi iritirati iza svakog ugla proklamirajući jednu od tih preplaćenih guzica.
69,5 + 58,1 = 127,6 milijuna kuna... Ma just fakin predivno! Ono što uistinu Hrvatskoj treba nije nitko od postojećih mutikaša, već pošten i iskren altruist na vlasti koji će u korijenu sasjeći ovakve i slične malverzacije i staviti građane i državu ispred sebe, stranke i očuvanja vlastite guzice na vlasti. Trebamo radikala na vlasti, kao što Zvone Radikalni kaže: Dosta je bilo kompromisa, vrijeme je za radikalna rješenja.

- 09:25 - Komentari (2) - Isprintaj - #