ReForum

  travanj, 2007 >
P U S Č P S N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            

11/2008 (1)
04/2007 (12)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Komentari On/Off

Najave
Zatvaranje nezavisnih knjižara
29. studenog 2008.
u 19.30 sati
Galerija Kortil
Strossmayerova 1, Rijeka
(zgrada HKD-a na Sušaku)

Što je ReForum?
ReForum je serijal okruglih stolova izrastao iz prezentacija časopisa Re, te ga osmišljavaju i organiziraju pojedini članovi uredništva toga časopisa. To je serijal teoretskih i stručnih rasprava koji svoju formu nalazi u okruglim stolovima, a raspravlja se o umjetnosti, kulturi, znanosti i općevažnim društvenim temama, s posebnom usmjerenosti na lokalnu, regionalnu i hrvatsku kulturnu djelatnost. Sudionici ReForuma budu znanstvenici, sveučilišni profesori, priznati kulturni djelatnici, priznati aktivisti i drugi.
ReForumi su se dosad održavali dvaput godišnje, prateći ritam izlaska časopisa. Zbog kapaciteta i resursa organizatora, koji je u međuvremenu na sebe preuzeo organizaciju 1. Riječkog sajma knjiga i festivala časopisa (KIČMA), te pogodnosti za kvalitetnu recepciju kod zainteresirane publike i javnosti, odlučili smo se za jedan forum godišnje.
Dosad održani forumi | Nova duhovna obnova, religijska ne/tolerancija te crkvena i sekularizirana država [20. svibnja 2004. MMC Palach] moderatorica: prof.dr.sc. Snježana Prijić-Samaržija (sveučilišna profesorica filozofije), gosti sudionici: prof.dr.sc. Elvio Baccarini (sveučilišni profesor filozofije), doc.dr.sc. Marijan Jurčević (sveučilišni nastavnik filozofije), Iris Vidmar (studentica filozofije), Igor Babić (student filozofije), Ana Buneta (studentica filozofije i kroatistike) | S kim i kako studenti tiskaju? [3. prosinca 2004. MMC Palach] moderator: Aljoša Pužar (Filozofski fakultet u Rijeci), gosti sudionici: Igor Bezinović (časopis Diskrepancija), Srećko Horvat (časopis Čemu), Mislav Žitko (časopis K), Domagoj Vidović (časopis Ka/Os), Jasmina Skočilić (časopis Pro tempore) | Sablažnjava li nas išta danas? [11. lipnja 2005. Narodna čitaonica] moderator: Nebojša Zelič (riječki glumac i mladi filozof), gosti sudionici: Nataša Petrinjak (novinarka Zareza), Ines Matijević (likovna umjetnica), Marina Perazić (pjevačica), Krešo Kovačiček (voditelj Galerije O.K.), Žak Valenta (teoretičar, pedagog i umjetnik plesa i kazališta) | Mainstream i alternativni film: predstavljačke i uporabne vrijednosti (reprezentacija, identitet, ideologija) [14. travnja 2006. Hrvatski kulturni dom Sušak] moderator: Dražen Ilinčić (novinar HTR-a), gosti sudionici: Sanja Sarnavka (B.a.b.e.), Tin Gazivoda, Andrea Feldman (Institut Vlade Gotovca), Dragan Rubeša (filmski kritičar – Novi list), Oliver Sertić (Revija Amaterskog Filma), Davor Mišković (Udruga Drugo more), Igor Bajok (Liburnia Film Festival). | Blogerska književnost [13. travnja 2007. Indigo lounge bar / 14. travnja 2007. Internet klub Cont] moderator: Dario Rukavina (poznati hrvatski blog-književnik, među prvim tiskanim), gosti sudionici: Kruno Lokotar (urednik u Algoritmu, blogerski nakladnik), Davor Šišović (novinar Glasa Istre i blogerski nakladnik), Deniver Vukelić (kulturni djelatnik i blog‐književnik), Vlado Bulić (književnik), Sandra Obradović (novinarka Bjelovarsko‐bilogorskoga Radija i blog-književnica), Tihomir Horvat (blog‐književnik), Maja Hrgović (novinarka Zareza i blog-književnica), Sonja Miličević (blog‐književnica) i Kruno Čudina (blog‐književnik); sljedeći dan održan je Festival blogerske književnosti na kojem je nastupila većina sudionika ReForuma te Vlado Gašperov i Jelena Tondini.

Što je Re?
Časopis za umjetnost i kulturu Re pokrenut je 2001. godine kao studentski časopis za književnost i jezik na Filozofskom fakultetu u Rijeci. Rad uredništva na promicanju časopisa, novi, raznovrsni autori i ulazak novih kreativnih osoba u uredništvo časopis je transformiralo u prepoznatljivu periodiku bogate i kvalitetne raznolikosti sadržaja iz umjetnosti i kulture mladih (i/ili neafirmiranih) autora. S vremenom je časopis izašao iz studentskih okvira, pokušavajući svojim specifičnim profilom popuniti prazan prostor na časopisnoj sceni (kako lokalnoj, tako i nacionalnoj), te mu je od 2004. godine nakladnik Udruga za umjetnost i kulturu mladih parNas.
O nastanku – danas časopis uređuje dvanaestero mladih urednika, a u njemu se objavljuju umjetničko-kreativni i stručno-publicistički radovi iz područja umjetnosti i kulture, po sljedećim rubrikama: (S)misao, Kulturologija, Proza, Poezija, Književnost, Likovnost, Kazalište, Film, Glazba, Strip i Filozofija. Časopis izlazi dvaput godišnje – početkom lipnja i prosinca, a nakon izlaska svakog broja organizira se prezentacija, koja uvijek bude povodom za javno kulturno događanje (književne večeri, susreti s poznatim hrvatskim književnicima, teoretske i stručne rasprave te okrugli stolovi o kulturnim i općevažnim temama, s posebnom usmjerenosti na kulturnu djelatnost u Hrvatskoj).
Korisnicima ovoga projekta smatramo ponajprije mlade ljude koji u časopisu, njegovim internetskim stranicama (www.parnas.hr) i događajima koje njegovo uredništvo organizira pronalaze svoj interes, te svu ostalu zainteresiranu javnost. Uredništvo ostvaruje suradnju s časopisima i studentskim organizacijama i izvan riječke makroregije (Pula, Zagreb, Osijek, Split), kao i izvan države (Sarajevo, Beograd, Novi Sad, Podgorica), a izradom internetskih stranica otvorili smo vrata za posve divergentnu publiku.
O imenu – ideja cijelog časopisa, uključujući sve njegove moguće promjene, sadržana je u njegovu imenu – prefiks /re-/ upućuje na činjenicu da se PONOVO događa nešto, što je nažalost već predugo bilo potisnuto u drugi plan.

14.04.2007., subota

Sandra Obradović - Echoe

Under the blog

U kolijevci braincrackinga – Austriji, živio jednom “gotovo genijalan, ali nažalost lud mladić“ po imenu Otto Weininger, koji je svoj život tragično okončao u, ako se ne varam, dvadeset i trećoj godini.
Studirao je psihologiju u njezino najgore vrijeme, i svijet zadužio za kontroverzni bestseler SEX AND CARACTER, iliti SPOL I KARAKTER.

Otto nije volio žene, što je opravdavao svojim zaključkom da su nesposobne za logičko razmišljanje, te da nitko, od postanka svijeta nije čuo za žensku psihologiju. On je naime, primjetio da ženska bića iracionalno lelujaju kroz život, potpuno predane prizemnoj tjelesnosti i nošene mračnim porivima svog nesvjesnog i to mu se nimalo nije sviđalo.
Ne znam zašto. Postoje neke spekulacije o tome da je bio derpe.
Takvo stanje svijesti u žena je nazvao henidnim i govorio da je to jako loše za njih same i čovječanstvo kao takvo, iako je meni u tom istom stanju sasvim dobro.

Muškarce, naprotiv, odlikuje svjetlost apolonijskog uma, imaju prirodno implementirani logički kvadrat, te podliježu henidnom stanju isključivo pod utjecajem opijata i u doba dana koje zovemo noć (henidno stanje je, naravno, najjače ako se to dvoje podudari). Tada ne znaju za sebe i skloni su svakakvim glupostima kojih se po danu srame, pa se prave da ih se ne sjećaju.
Po danu se inače bave filozofijom, naukom, umjetnošću i raznim drugim društveno-korisnim stvarima.

Na stranu svi povijesno-socijalni i ini uvjeti koji su muško-ženske razlike svojedobno pooštravali. Osobo nisam nimalo feministički nastrojena, i čini mi se da, generalno gledajući, Otto, iako lud, nije bio daleko od istine.

Uglavnom bolje blogaju. Bar ne pišu o majici koju su vidjeli u izlogu i koliko su novaca spizdili na cipele. Ne ogovaraju prijatelje.
I kuže se u struju. Ako su pravi muškarci.

Kako to izgleda na blogu?

Žene henidne kakve jesu, mogu se svrstati u svega 3-4 kategorije:

Eterična bića

Lektira: Vesna Krmpotić, Halil Džubran, Coelho i slično
Stil: paučinast
Publika: trubaduri i mesije

Potrošačice

Lektira: Cosmo, Erica Jong
Stil: neumjeren
Publika: željna



Domaćice i majke

Lektira: Roda, Moj vrt i 100 najljepših kolača svijeta
Stil: topao
Publika: čitaju se međusobno

Trash heroine

Lektira: svašta
Stil: konfuzno duhovit
Publika: slična

Muškarci kao nosioci gore navedenih kvaliteta zaslužuju širu podjelu tripova:

Lučonoše

Lektira: popularno-znanstvena (National geographic, Bug)
Stil: dokumentarni, esejistički, hakerski
Publika: akademska + oni kojima je to večernja škola ili tečaj

Generali

Lektira: to čita samo blogove
Stil: opak
Publika: ambiciozni blogeri

Urbana gerila

Lektira: popis literature s (nezavršenih) Političkih znanosti
Stil: lijevi felš
Publika: kad nisu na blogu, popikavate se na njih po mračnim klubovima

Birokrati

Lektira: Zakon o radu, RRIF, Narodne novine
Stil: zabrinuto ogorčen
Publika: zabrinuta za sebi i za njih, ogorčena isto tako

Pisci

Lektira: relevantna
Stil: u najmanju ruku na kvadrat
Publika: intelektualna elita

Provokatori

Lektira: anarhistička, Feral, stripovi, ustvari više gledaju satelitski noćni program nego što čitaju
Stil: svakakav
Publika: slični njima, oni koji bi htjeli bit slični njima i mazohisti

Trubaduri

Lektira: Antologije domaće i svjetske poezije
Stil: ljigav
Publika: isključivo eterična bića

Independents

Lektira: svašta
Stil: kako im dođe, tok svijesti
Publika: slični njima i putnici namjernici

Jednostavni ljudi

O njihovom se backgroundu ne nagađa.
To su oni kojima u prvom postu piše: Da vidim ja kako to radi…
Ili: Evo, ovo je moj prvi post!

Zašto je to sve skupa tako, Otto nije znao, kao što ne znam ni ja, koja živim u 21. stoljeću i u permanentno henidnom stanju brljavim po blogu.

- 19:51 - Komentari (10) - Isprintaj - #