Red Sonya II

nedjelja, 24.10.2004.

gušteri i jakov

evo, nakon dosta vremena došao je input za nešto napisat.
input je mali iz lošinja koji uzgaja guštere, zmije i sl. emisija o njemu bila je na hrv. radiju-1. program. i to dokumentarni, a ne dječji.
pisao je gradonačelniku da ljudi prestanu ubijati guštere (a ovi su to činili iz praznovjerja jer ih povezuju s vještičjim čarobnim napicima), a gradonačelnik je zamolbu za zaštitom lokalnih guštera proslijedio upravi za zaštitu okoliša pri ministarstvu. i tako su lošinjski gušteri, barem formalno, spašeni.
dijete zna zaista puno o ovim stvorenjima, a poskoke nosi oko vrata.
pitao ga je novinar kako to da ga ni jedan od tih stvorova s kojima se druži i spava u sobi ne ugrize, a on je odgovorio da zna s njima razgovarati. i da od kada ima tog lošinjskog guštera ne grizu ga više komarci.
zatim ga je novinar priupitao da li je naučio kako se s njima ophoditi s vremenom ili je s tim darom rođen, a mali je odgovorio-pa rođen sam.-
ostala djeca nabavljaju mu kukce i sl. hranu za njegove prijatelje. npr. mala lara koja ne želi ući u njegovu sobu-i ima 9 godina-ali mu svejedno donosi mrtve leptire i kukce za guštere.

sve skupa kad se prepričava nije tako uvjerljivo kao kad slušate uživo.
tako npr.-mislim da se dječak zove jakov-dakle mali jakov predlaže novinaru da ostane gledati borbu na život i smrt između kukca i guštera (ili zmije?) i da sve snimi.

emisiju sam slušala dok sam kuhala ručak tako da zbog lupetanja lonaca nisam mogla poloviti sve detalje.

konačno netko da progovori i o gušterima u ovoj zemlji.




- 14:15 - Komentari (7) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>