< ožujak, 2007  
P U S Č P S N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

biti il ne biti

!!Najave koncerata!!
Six Pack
Antenat
St!llness

17.2 Baraka --> Kutina
------------------------------------

Opis bloga:

Reggae,SKA-SKA-punk, dredlocks, rastafari....and all the stuff i love!

About me:

Ime: Petra
Nick: red_queen
Škola: Turistichka,3. raz
Volim: dobru muziku, dobar party,dobru pijanicu,dobar punk cert,dobar pogo, dobru rukometnu tekmu, svoju party ekipu iz kž,bj i kc, FAN, tamno velebitsko,žuju strong,teqilu, b-52, sendvich iz puba...
Ne volim: dvolichnost, neiskrenost, nepravdu, izdaju, narodnjake, ribu i plodove mora....
Slušam: SKA,reggae,SKA-punk, neshto punk-a...a na playlistu ce ugurat i System, Limp Bizkit, Prodigy...
Bavim se: pratim rukomet i odlazim na rukometne tekme Podravke (Koprivnica), spavam, visim na netu, idem na certove, i tak....

ak vas bilo kaj zanima ili neshto treche,evo vam moj icq pa se javite....

icq:277909370




Image Hosted by ImageShack.us

Image Hosted by ImageShack.us

Image Hosted by ImageShack.us
Manu Chao

Image Hosted by ImageShack.us

Image Hosted by ImageShack.us

Image Hosted by ImageShack.us

Image Hosted by ImageShack.us

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Image Hosted by ImageShack.us

Image Hosted by ImageShack.us

dosta za sad....

red's reggae blog

Linkovi
Blog.hr
Odlican reggae blog
Brica
bashment
Blog o SKA, Skinsima and stuff
Medek
Dread Station
P.O.R.O..T.A.
Trip to Zion
reggae reviews-kul site
AresIV
REPORTI S KONCERATA







ACL Tickets









Glasaj za moj blog na www.croblogeri.com

10.03.2007., subota , 00:08
POVIJEST I KULTURNI KONTEKST DJEMBE BUBNJA

Ovo je moj najdrazi instrument i nadam se da cu uskoro dovoljno zashparat da si ga priushtim!


Za ritam i bubnjanje se kaže da su “materinji jezik” čovjeka. Od početka ljudske povijesti, kod svih drevnih civilizacija, ples i bubnjanje bili su ono što je povezivalo pojedinca sa zajednicom, suštinski element slavlja i okupljanja koje je stoljećima nadahnjivalo kreativnost, produktivnost i duh zajednice. Oni su bili neizostavni dio bilo kojeg važnog događaja zajednice - rođenja i smrti, slavljenja mladenaštva i zrelog doba, ženidbe i udaje, predaka, duhovnih rituala i iscjeljivanja.



Djembe (djembé, yembé, yimbaru) je kralj afričkih bubnjeva, simbol radosti i slavlja. U Zapadnoj Africi svira se na gotovo svim svetkovinama i prigodama. Zbog svoje moći da pokreće ljude, afrički majstori nazivaju ga “Magični Bubanj”, a zbog svoje duge povijesti kao osnovno sredstvo u afričkoj iscjeliteljskoj tradiciji, nazivaju ga i “Iscjeljujući Bubanj." Izvor te snage je u samoj njegovoj strukturi. On je spoj dviju životnih sila - životinjske kože i tvrdog bjelogoričnog drveta. U mnogim afričkim tradicijama smatra se da drvo u sebi nosi sve znanje univerzuma. Njegovo korijenje prodire duboko u zemlju, dok mu grane dotiču nebo, te je na taj način u stalnom doticaju sa silama koje su skrivene za oko čovjeka. Ako pomislimo na organsko znanje koje je drvo apsorbiralo, počinjemo uviđati da se u bubnju nalazi ogromna snaga i da je živ.



Djembe bubanj potiče iz Malija i Guineje, od naroda Malinka i Susu. Zemlja Malinka naziva se Mande, a riječ Mali je deformacija riječi Mande. Termin Susu (ili Soso) odnosi se na bliske rođake Malinka koji potiču sa sjevera Malija i koji su emigrirali u Guineju. Iz Malija i Guineje djembe se rasprostranio u Senegal, Obalu Slonovače, Ghanu, Burkinu Fasso i druge zapadno-afričke zemlje. Tradicionalno ga izrađuju i sviraju kovači. Međutim, nitko ne može točno reći koliko je djembe star. Neki smatraju da datira čak od 500. godine o.e. Koliko god star bio, vjerojatno je nastao od velikih mužara koji su se koristili za drobljenje prosa.



Djembe danas preuzima svijet poput oluje i uz conge je postigao status najpopularnijeg perkusionističkog instrumenta - instrumenta s najvećom snagom i najširim spektrom zvukova. Izvan Zapadne Afrike prvi put je predstavljen pedesetih godina prošlog stoljeća u Americi, zahvaljujući Fodeba Keiti i Les Ballets Africans iz Guineje, ali je tijekom narednih dvadesetak godina poznat bio samo malenom broju glazbenika i zaljubljenika u afričku glazbu i ples. Zahvaljujući velikoj ekspanziji World (ethno) glazbe u svijetu osamdesetih godina, i brojnim afričkim glazbenicima koji su sve više počeli nastupati izvan Afrike, djembe doživljava veliku popularnost i u Europi i u drugim dijelovima svijeta. Velikoj popularnosti djembea doprinjeo je i Mamady Keita, još jedan veliki afrički majstor. Zahvaljujući njemu, ljudi su sve više počeli uviđati da djembe nije bilo kakav instrument, već da ima jednaku vrijednost kao i klavir, violina ili flauta.



Afrički djembe bubnjari koji žive i podučavaju na zapadu daju sve od sebe da stranim učenicima prikažu i izraze dubinu ovog instrumenta, ali se javlja klasični problem interpretiranja strane kulture i jezika. Engleski je često tek četvrti ili peti jezik kojim se služe djembe bubnjari, a za afričke ritmičke koncepte ne postoje ekvivalenti u europskim jezicima i vrlo ih je teško objasniti. Pogotovo je teško prenijeti zapadnjacima iskustvo i značaj sviranja točno određenih ritmova na tradicionalnim događanjima. Takav jedan tradicionalni bubnjarski događaj u Africi traje satima, a bubnjari i plesači koncentriraju se na jedan ili nekoliko plesnih ritmova. Plesači obično prilaze bubnjarima pojedinačno ili u grupama po dvoje ili troje i zaigrano ih izazivaju, postupno stvarajući sve ekstatičniji ples i ritam.

Image and video hosting by TinyPic

Iako se na zapadu može naći uistinu puno albuma sa djembe ritmovima, u Africi oni gotovo i ne postoje. Može se tamo naći stotine CD-ova i kazeta sa tradicionalnom i modernom glazbom, ali ne i albuma sa djembe ritmovima. Afrikanci će reći da bubnjanje nije za slušanje nego za plesanje. Ples uz djembe je društveni događaj kojii zahtijeva "prave, žive" bubnjare.



Postoje i neke zbunjujuće činjenice s kojima se susrećemo kada proučavamo tradiciju Zapadne Afrike. Za istu etničku skupinu možemo naći više različitih naziva. Na primjer, Konya je isto što i Konyaka, Koniagni, Konianke i Manian.

Image and video hosting by TinyPic

test napisao: Krešimir Oreški


say (3) | print | #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.