Brain pulse

subota, 24.11.2007.

Što je to F 52.0

Zanimljiva situacija, pomalo tužna al ajmo redom. Dakle ,što je to? F 52.0 je međunarodna klasifikacijska oznaka specifičnog poremećaja ili bolesti. Oznaka koja opisuje jedan vrlo neugodan simptom a to je - gubitak želje za seksom.

Smanjenje ili gubitak seksualne želje jest poremećaj seksualnosti gdje je nedostatna seksualna želja glavni i osnovni problem koji dovodi do smanjenja učestalosti ili izostanka seksualnih aktivnosti. Poremećaj nije sekundarna posljedica impotencije, poremećaja erekcije, dispareunije ili kakve druge muške ili ženske seksualne disfunkcije.

Osobe koje pate od ovog poremećaja obično ne maštaju o seksu, ne iniciraju seksualne aktivnosti niti imaju ikakve seksualne fantazije te ne šalju i ne razumiju seksualne signale. Postoji manjak seksualnog apetita i seksualnog odgovora te niska učestalost seksualnih aktivnosti. Ovaj je poremećaj jedan od najčešćih seksualnih poremećaja na koje se žale parovi te se seksualne aktivnosti često izvode samo zbog Ťbračne dužnostiť, ne zbog užitka ili zanimanja. Partneri kojima je smanjena seksualna aktivnost često prestaju pokazivati ljubav, nježnost i naklonost prema partneru jer se boje da bi ih to potaklo na započinjanje seksualnih aktivnosti.

Smanjenje seksualne želje može biti opće i uključuje sve seksualne aktivnosti te situacijsko kad je ograničeno samo na jednu seksualnu aktivnost, npr. s partnerom.
Primarni nedostatak ili smanjena seksualna želja postoji cijeli život, odnosno od početka puberteta te je najčešće povezan s krutim religioznim i patrijarhalnim odgojem te zlostavljanjem u djetinjstvu. Sekundarni (stečeni) nedostatak seksualne želje javlja se nakon kraćeg ili duljeg perioda normalnog seksualnog funkcioniranja te može biti posljedica niza uzroka.
Smanjena seksualna želja može biti privremena ili trajna.

Najčešće su u podlozi psihološki uzroci kao strah od odbijanja, strah od loše seksualne izvedbe, strah zbog neiskustva, strah od sramote, strah od kritike, strah od trudnoće, strah od spolno prenosivih bolesti, strah od bliskosti i intimnosti, strah od gubitka kontrole, nedovoljno samopouzdanje ili strah zbog izgleda tijela. Određeni oblici religijskog odgoja te odrastanje u sredini u kojoj se o seksualnosti ne govori i smatra se nečim prljavim pogoduje razvoju ovog poremećaja. Uzroci mogu biti i: silovanje, seksualno napastovanje i zlostavljanje, fizičko zlostavljanje od strane sadašnjeg ili ranijih partnera, homoseksualnost, depresija, lijekovi (protiv povišenog tlaka, za smirenje, kontracepcijske tablete), problemi u komunikaciji s partnerom, manjak povjerenja i manjak privlačnosti, prekovremeni rad i kronični umor.

Stečeni manjak seksualne želje često je pokazatelj problema u vezi između dvoje partnera. Rezultat je sukoba, manjka komunikacije, neslaganja, problema, straha od vezivanja, straha od bliskosti, intimnosti, sramote, izgleda tijela itd. Može biti prvi znak raspadanja veze.

24.11.2007. u 05:31 • 21 KomentaraPrint#

<< Arhiva >>

0

< studeni, 2007 >
P U S Č P S N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    

Srpanj 2008 (1)
Svibanj 2008 (1)
Travanj 2008 (1)
Ožujak 2008 (2)
Veljača 2008 (2)
Siječanj 2008 (2)
Prosinac 2007 (5)
Studeni 2007 (4)
Listopad 2007 (8)
Rujan 2007 (2)
Kolovoz 2007 (2)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
OYO.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv


Komentari da/ne?

____________________

Eurosmijeh
Supermama
Rahatli
hit counter





IZDVOJENO

Dijagnoza ipak vazna
P.S
Hipokratovi krivokletnici
Zenski Brain Pulse!
Kad bi bio bijelo dugme
Muske tajne
Idemo dalje
Što je to F.52
Ekološke sitnice
Svinjokolja-uputstva
Inati se slavonija
Petak - 13