|
Bas me zanimalo kako radi mikrovalna,a pošto je anjin brat Marko student fer-a već treću godinu,on je to meni lijepo objasnia..Prije neg počmem moram odat počast liku koji je to smislio i svoje zamisli proveo u djelo.Neznam njegovo ime,ali potrudit ću se i javit vam. daklem.... Prva važna stvar koja se mora spomenit je da se velika većina toga (npr.hrane-to nam je bitno za sada) sastoji većim dijelom od vode. Druga vrlo važna stvar bez koje ne bi bilo mikrovalne je sama struktura molekule vode.Voda je,kao što svi znate,spoj vodika i kisika ( u omjeru 2:1=H:O) i najbitnija stvar u cijeloj priči je kut od 104.5 stupnjeva kojeg zatvaraju te čestice. ![]() Sada treba pogoditi pravu frekvenciju da bi se molekula vode mogla ofretati.Ako je presporo,onda će se jako sporo okretat i neće davati energiju ,a ako je pak frekvencija prebrza molekula će titrati na mjestu i opet od toga nema koristi.(Frekvenciju možete očitati na stražnjoj strani mikrovalne) Moramo također znati da se ta frekvencija širi po mikrovalnoj u obliku transverzalnih valova (sa svih strana ) ![]() Oni,kako i sami vidite i sjećate se :) imaju brijeg i dol tj.laički rečeno uzvišenje i udubljenje,tako da nije zagrijavanje svuda jednako.Problem koji to rješava (da vam kokoš ne zagori :) je onaj pladanj što se okreće i ravnomjerno zagrijava sve djelove pileta. NAdam se da sam bila dovoljno jasna,ako nekoga zanima pobliže,ja ću mu to rado objasnit jer,iskreno,bolje govorim neg pišem... i za kraj tu je jedan mali pokus kako izračunat brzinu svjetlosti u mikrovalnoj. Maknete onaj pladanj što se vrti i stavite obični tanjur i na njega jednu čokoladu.Pošto se ne zagrijava ravnomjerno na čokoladi će vam ostat jedna rupa.To je valna duljina.Valna duljina puta frekvencija i dobijete brzinu svjetlosti u vašoj mikrovalnoj (iako i to možete očitati sa stražnje strane) |