Rasclamba Rasomona - politički komentari https://blog.dnevnik.hr/rasclamba-rasomona

četvrtak, 12.02.2009.

Carla del Ponte u državničkoj posjeti Zagrebu

(Dnevni komentar za 06.listopada 2003.godine)

Točno šest godina poslije dragovoljne predaje desetorice srednjobosanskih Hrvata glavna haška tužiteljica Carla del Ponte je posjetila Zagreb. Prije pisanja konačne inačice svojeg izvješća Vijeću sigurnosti UN-a, u kojem će biti ocijenjena hrvatska suradnja s Haaškim sudom, htjela je, eto, još jednom porazgovarati s najvišim dužnosnicima Republike Hrvatske. Premijer Ivica Račan i potpredsjednik Vlade Goran Granić, zadužen za suradnju s Haaškim sudom, proteklih su dana bili optimistični i u pogledu prijepora između Hrvatske i Haaga zbog odbjeglog generala Ante Gotovine. Predsjednik Mesić posljednjih dana o tome šuti, ali je zato njegov medijski miljenik Ivo Pukanić postao predmetom zanimanja represivnih državnih organa, skoro svih domaćih medija pa i Haškog suda. Jedini razlog tomu je intervju koji je Pukanić objavio s generalom Gotovinom, naglasivši kako je isti obavljen u jednoj metropoli EU-a. Operativnom obradom koju je provela policija utvrđeno je kako je Pukanić boravio jedino u Londonu, međutim ova obavještajno-medijska saga nije stala na tome. Vlasnik Nacionala izjavio je i kako je bio osoba preko koje je Haaški sud komunicirao s Gotovinom, što je glasnogovornica suda Florence Hartmaan demantirala isti dan. Tjednik Globus, neki tvrde blizak hrvatskom premijeru Ivici Račanu, u jednom od svojih posljednjih brojeva objavio je pamflet iz kojeg se može razumjeti da je general Gotovina na Siciliji, dok posljednje informacije koje objavljuju mediji bliski vladi Ivice Račana kazuju da je Gotovina vlasnik francuske putovnice, odnosno da se nalazi negdje u zemljama francuskoga govornog područja. Na sve ovo iz Haaga dolaze tvrdnje kako je general Ante Gotovina u Hrvatskoj i kako hrvatska Vlada zna njegovo točno boravište.
U takvoj situaciji u Zagreb je stigla Carla del Ponte kako bi postigla isto ono što je prije šest godina pošlo za rukom američkom diplomatu Robertu Ghelbardu. Nakon silnih Ghelbardovih intervencija i uvjeravanja prije točno šest godina u Haag je krenula skupina Hrvata središnje Bosne. Na taj korak odlučili su se nakon američkih jamstava u pravično i brzo suđenje. Šest proteklih godina pokazalo je kako suđenje nije bilo brzo, a je li bilo pravično nećemo uopće komentirati. Oslobađajuće presude trojici Kupreškića, Ivanu Šantiću, Peri Skopljaku, Marinku Katavi i Draganu Papiću te pokojnom Stipi Aliloviću daju povoda razmišljanjima kako s optužnicom nešto nije bilo u redu. Haaško tužiteljstvo, tvrde odvjetnici, svoje je optužbe temeljilo na dokumentima koje je dostavila bošnjačka strana, da bi vrijeme zorno pokazalo kako su te optužnice bile politički montirane. Zbog krive optužnice, kao i zbog vremena provedenog u pritvoru, nitko se nije ispričao Vitežanima. Brzo i pravično suđenje je bilo obećano i generalu Tihomiru Blaškiću. Međutim, u zatvoru je do danas proveo 7,5 godina, nepravomoćno je osuđen na drakonsku kaznu od 45 godina, a pravomoćne presude još uvijek nema. Ratni zapovjednik središnje Bosne i nakon dugih 7,5 godina još uvijek čeka pravično i brzo suđenje, a njegov ga odvjetnik više uopće ne spominje. Unatoč činjenici što je zahvaljujući ovom slučaju postao medijski slavan, a kroz Mesićev HNS i politički prepoznat, više uopće ne spominje Blaškića, niti njegovu drakonsku kaznu.
Današnji posjet glavne haške tužiteljice Zagrebu došao je u najgori mogući trenutak po tamošnju vlast. Predsjednik Mesić i premijer Račan žele se domaćoj javnosti predstaviti kao zaštitnici generala Gotovine, a istodobno žele prodati maglu kako je Hrvatska na pragu europskih integracija, i to njihovom zaslugom. Javnost, međutim, nije tako naivna, odnos aktualne vlasti prema generalu Gotovini očit je iz njihovih dosadašnjih poteza prema časnicima pobjedničke vojske kao i prema samom generalu Gotovini. S druge, pak, strane vidljivo je kako je Hrvatska miljama daleko od članstva u EU, a posljednja događanja oko proglašenja gospodarskog pojasa pokazuju kako general Ante Gotovina nije razlog nepribližavanja Hrvatske Europskoj uniji. Razlozi su puno dublji i složeniji. Dostava transkripata Hagu, odricanje od dijela vlastitog suvereniteta te bipolarizacija domaće političke scene, koju su provele vladajuće strukture u posljednje tri godine, nisu bili dovoljni razlozi za znatnije primicanje Hrvatske europskoj obitelji.
Hrvatska vladajuća nomenklatura postaje svjesna te situacije, ali je nastoji iskoristiti za vlastiti probitak, odnosno za ostajanje na vlasti. Zbog toga su u pravu oni koji tvrde kako današnji posjet Carle del Ponte Zagrebu nema baš puno dodirnih točaka sa sudbinom generala Gotovine, pa niti s međunarodnim položajem Republike Hrvatske. Spomenuti posjet će vladajući iskoristiti za nastavak bitke na unutarnjo-političkoj sceni, odnosno za svoj opstanak na vlasti. Jer, u priče o brzom i pravičnom suđenju očito ni oni sami više ne vjeruju!

12.02.2009. u 16:23 • 1 KomentaraPrint#^

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.