Ogulinska fatamorgana - Rambova je bolja strana https://blog.dnevnik.hr/ramboa

utorak, 24.03.2009.

Koalicijski sporazum (tragedija u tri čina)

(Euforija)
Nekoliko minuta nakon potpisivanja koalicijskog sporazuma u kabinetu g.Gradonačelnika, nastade opće ludilo.
G.Gradonačelnik se popeo na radni stol, nabio gaće na glavu, turio po HB olovku u svaku nozdrvu i, kroz divljačko urlanje, bjesnim pokretima desne noge, počeo da gazi po drvenoj pernici i pisaćoj mašini. Ispred njega, Toma R. se, onako inženjerski, bacio na pod, zagrlio flašu rakije i počeo da zavija. Sa druge strane, odmah pored radijatora, nacrtao se Neno W. i, u dubokom očajanju, sve cmizdreći i proplakujući, počeo da lupa glavom o zid.
S vremena na vrijeme, u kabinet utrči još po neki istaknuti adezejac, uhvati se za glavu, optrči tri kruga oko izvaljenog Tome i izleti van. U jednom momentu, u kabinet upade i g.Zastupnik, osobno. Zaustavi se na sredini prostorije i oštrim, savjetničko - analitičarskim okom, iz koga prosto urla višegodišnje iskustvo, ošinu prisutne pogledom. Ubrzo nakon toga, što od zastupnikova
prekornog pogleda, što od prisustva perfektno štucanih brkova, ova trojica se nekako primiriše. G.Zastupnik sačeka još koji trenutak, uvježbanim pokretom pogladi brkove i upita:
- Kaj je vama ljudi? Kaj se ovo događa?
- Kako kaj g.Zastupniče? Pa, ovaj ...vidite da smo dobili izbore! - zavapi g.Gradonačelnik, vadeći jednu HB olovku iz nosa.
- Krv mu plavu nagnam na raponju! Dobili smo! Dobili smo! - zaurla Toma R. sa poda.
- Ma kaj je vami ljudi... Izbori još nisu ni počeli! - reče g.Zastupnik.
- Kako, nisu?! - zgranuto, povikaše ova trojica.
- Pa, lipo! Mi imamo koaliciju. Sad smo sve navukli sebi, al' to ni dost'. - smireno će g.Zastupnik.
- Kako ni dost', kad će seljaci, žuti i starci, svi glasat' za nas? - upita g.Gradonačelnik vadeći drugu HB olovku iz nosa.
- Ma njiovi 75 glasovi ćemo zejt, al' kadi nam je ostalo? Još nam dvi i pol iljade fali. - odgovori zabrinuto g.Zastupnik.
- A đe smo mi tuj, a? Što ste se sade nas odrekli, crni šefe? - plačljivo će Neno W.
- Za vas imam drugi plan. Vi ćete ionako dobit svog čovika na dopunski izbori. Tuj ćemo se mi pobrinut za to. - samouvjereno će g.Zastupnik
- G.Zastupniče, majstore, ajte 'amo da vas poljubim u taj svijetli brk! - nekontrolirano će Neno W.
- Prvo treba dobit, a posli moremo u koaliciju i s vami, i s kim god ćemo, i da napravimo tu, koncentracijsku vlast u gradu. - zadovoljno će g.Zastupnik.
- Moremo i sa Bokyjem i ostalimi? - veselim tonom, upita g.Gradonačelnik.
- Pa naravski da moremo g. Gradonačelniče. Baš onako kako ste vi oduvik tili.
- A kako ćemo zadovolji sve te šefove stranak i njiove pristaše? Nima tulko mista za sve nji. - javi se Toma R.
- Ih, Toma, pa oni će sami odustat od svega. Samo polako, pa ćeš vidit - smireno reče g.Zastupnik.
- I onda moremo otirat' Evropu u pizdu materinu, pljunit Slovence u oko, pa da, napokon, delamo kaj mi ćemo, bez da nam se iko miša u posal? - veselo priupita Toma R.
- Naravski Toma, naravski - reče g.Zastupnik.
- A šta ćemo ako izgubimo? - upita Neno W.
Uto ga svi mrko pogledaše, zasukaše rukave i ruknuše na nj.

(Razočarenje)
Otprilike, u isto to vrijeme ostala koalicijska trojka se povukla u osamu, kod jednoga od njih, da na miru razmisle o učinjenom. Bez euforije i slavlja sjedoše da dogovore taktiku za dalje. Izvadili po bocu komovice i loze, raširili tablu za "Monopol", bacaju kockice, pijuckaju i divane:
- Kad dobijemo te izbore, hoćemo li mi imati kakve nadležnosti u vlasti? - upita HSLS-ov barjaktar.
- Ma jok. - odgovori premudri starac.
- A ovi iz HDZ-a će imati svu vlast, znači? - ponovo priupita HSLS-ov barjaktar.
- Neće ni oni. - reče premudri strarac.
- Pa ko će onda biti na vlasti? - zbunjeno će on.
- Pobjednik. - još jednom izusti mudrac
- Pa mi ćemo biti pobjednici – veselo će stijegonoša
- Čega? Gradskog prvenstva u Hrkljušu? To da, ali izbore smo već izgubili. - zaključi čiča
- A šta će biti s nama? - uplašeno će HSLS-ovac.
- Ko god da pobjedi, nama svejedno. Ništa nemamo, ništa nećemo ni imati. - reče penzijoner.
- Pa šta da radimo? - opet će barjaktar.
- Svako nek se drži svoga posla, jebeš kampanju. - još jednom će sveznajući starac
- Šta ti misliš Doktore? -
- Ma da mi je dobit' peticu, pa da dobijem onu karticu za izlazak iz zatvora, a i ovaj dedica me zajebo što je kupio Hotel, pa sad ne mogu nikamo. Čini mi se da pobjeđujem, a sve više gubim. - zamišljeno će Doktor od krava.
- A šta sam ti ja reka? – podrugljivo će stari
- Ma ne pitam te za "Monopol", nego za izbore. - doda predstavnik HSLS-a
- A to...pa ništa...idemo u koaliciju, opet! - odgovori Doktor.
- Misliš da će nam to biti dosta za pobjedu? - opet upita barjaktar
- Šta se mora, nije teško! - zaključi Doktor od krava i nastavi ganjati peticu sa kockicama.

(Ravnodušnost)
U isto vrijeme, negdje u široj okolini Drežnice, na klimavoj klupici, pored nekog izlokvanog kolskog puta, sjede dva domaća birača i bistre politiku:
- Je li, majke ti, oćeš li ti izaći na ove izbore što nam dolaze? - upita jedan.
- Ja, bogme, oću! - odgovori ovaj.
- Pa za koga, bogati, ćeš zaokružiti? - nastavi prvi.
- Ne znam ja ni sam, za nekog oću! - odgovori drugi.
- Pi', pa valjda znaš koga ćeš? - opet, upita prvi.
- Ne znam, ne znam, možda ću glasat za SDP, a možda i neću! - zajedljivo reče drugi.
- Dobro, ako nećeš kazat' i ne moraš, ali šta misliš ko će pobjediti? - uporno nastavi prvi.
- Ne znam ti ja to, možda ovi za koje ću ja glasat', a možda i ovi za koje neću. A šta ti misliš? - upita drugi.
- Pih, ne znam ni ja, a i ko će ga znati za koga ću ja glasat' ! - odgovori prvi i nastavi - A šta ti misliš o ovima šta su sklopili ovu koaliciju?
- Pa, isto što i ti. - odgovori drugi.
- Znači ništa? - značajno upita prvi.
- Ništa. - ravnodušno odgovori drugi.
- A je li pobro, što bi mi, uopće i izlazili na glasanje? - nastavi prvi
- Pa da slavimo kad pobjedimo! - reče drugi.
- Tako je. Imaš ti pravo. Glasam da talasam. - zaključi prvi.

24.03.2009. u 11:39 • 10 KomentaraPrint#^

utorak, 17.03.2009.

Boj nad bojevima

Strma livada na obroncima Krpela. Na ovećem kamenu, ispod jednog, olinjalog, drveta, sjede dva autentična ogulinska glasača, žvaću travke i gledaju u daljinu. Pogled im pada na Poduzetničku zonu, ravno. Udarilo sunce, nebo vedro i prozračno, pa se vidi sve do Josipdola. U jednom momentu, glasom obojenim rakijskim mamurlukom, jedan od njih izusti:
"Rambo, kad ovo počinje?".
"Samo što nije, moj Đuka, samo što nije." - još mračnijim glasom, odgovorim ja.
Odjednom, kroz široku ravnicu, koja se prostrla ispod njih, prolomi se nekakva grmljavina. Kao da se sva zemlja trese. A kroz Otočku ravan, na moćnim i bjesnim konjima, galopiraju svjetli junaci prve vojske. Na čelu im g.Zastupnik. Desnom rukom dohvatio, zlatom optočenu, HDZ-ovsku trobojku i kroz poklič: "Ja nikoga ne mrzim! Ja samo metem!", hrabro jaše ka bojnom polju. Iza njega sve junak do junaka. G.Gradonačelnik na "Tomi Vinkoviću". Toma R. na bjelom magarcu i, neizbježni, Velečasni u rasklimanom Fići 750 LE. Vojska velika i moćna. Dvjesto i nešto duša sa, uredno, plaćenom partijskom članarinom. Svi okačili po bedž sa likom vođe nad vođama,g.Zastupnika. Uzjahali po neku životinju il' kakav komad stare krame i krenuli u boj nad bojevima.
Sa suprotne strane, od Oštarijskog mosta, kroz, svježu, jarko zelenu travu, kakva se može naći samo na Elizejskim poljima, u predgrađu Londona i u našoj zoni, u punom galopu, pristiže i druga vojska. Ispred nje, na bjelom konju, jaše "Doktor od krava" (kako sam sebe nazvaše). Lijevom rukom uhvatio, srebrom optočen, HSS-ov štit i kroz poklič: "Niko kao ja ne osjemenjuje ovce!", nezaustavljivo grabi ka bojnom polju. Iza njega, također, sve junak do junaka. Štitonoša sa HSLS-ovom zastavom, sav ofarban u žuto, na sivom konju. Premudri starac od stotinu ljeta na zelenkastoj mazgi i, sveprisutna mlađarija na rolšulama. Vojska, naravno, velika i moćna. 50 i nešto duša, skupljenih sa koca i konopca. Svi okačili po fućkalu oko vrata, uzjahali po neku životinju, monocikl ili romobil i pošli u boj nad bojevima.
Odozgo, od Krpela, kroz klasičan šumski pejzaž, sa proplancima, pašnjacima i plastovima sjena, spušta se i treća vojska. Na njenom čelu, u blještavom, metalik, kajaku, niz pomahnitale brzake, jezdi Knez Ljubo. Na stomaku istetovirao, bronzom optočenu, srpsku trobojku, čvrsto stegao veslo i kroz poklič: "Pali, brate, narodnjaci su zakon!", velikom brzinom, hrli ka bojnom polju. Iza njega, opet, sve junak do junaka. Glavni urednik u rasklimanom Jugu kabrioletu, sa visoko podignutom rukom iz koje blješti, dobro izoštren, "Canon"-fotoaparat. Vožd Neno W. u modificiranoj hranilici za svinje, sa žutom patkicom. Mnoštvo mlađarije u drvenom koritu i ogromnim traktorskim gumama i, neizostavni, prota Mićun u plastičnoj bačvi za zelje. Vojska, nešto manja i slabija od prethodne dvije. 40 i nešto duša, iz šire okoline Popova sela i uže okoline Ponorca. Svi uzjahali po neki napušteni rekvizit ili splav sa prošlogodišnje regate na Sabljacima, i, prkoseći valovima i brzacima svog naroda, jure u boj nad bojevima.
Gore, na samoj liniji horizonta, iznad jezera Sabljaci, nekako u Ribarićima, zabljesne nas odsjaj krova crkve optočene u lim i bakar. Ispred te limenke izašao don Mile i kune:
"Ako ima koji poslanik, u bilo kojoj vlasti i na bilo kom nivou, a da nije došao na boj u Otočko polje, u našu Pod.zonu, i da se nije pridružio najjačima, neka ne kroči praga ovoga svetišta. Ne imao od banke kredita, ni kamatnog, a ni beskamatnog. Od stranke mu ništa ne ostalo, ni prihoda, a ni donacija, posao sanjao dok mu je roda i 16-tog koljena..."
Sa strana, iza sve tri velike vojske, u rovove zasjeli sitniji vlastelini. Iza prve vojske, sa rudarskim šljemovima na glavama, čuče bojovnik iz HSP-a i harambaše. Iza druge i treće vojske, ne znajući na koju stranu da prelome, zalegli srebrni vitez Boky i despot Tripoly. Tu negdje bijahu i ostali zavisni i nezavisni ratnici. A na obroncima Krpela, na onom kamenu ispod starog drveta, ja i Đuka posmatramo, dremkamo i pomalo prduckamo.
"Jeli Rambo, a kud' će ove silne vojske? Razjebaće nam zonu".
"Ne znam, Đuka, valjda napadaju one što, od samog početka, stoje u sredini.", odgovorih ja.
"A 'ko to stoji tamo u sredini?", opet, upita Đuro.
"Jebiga, Đuka, ne vidim odavde, al čini mi se da je ono Banana sa onim svojim SDP-ovcima".
"Pa jel' na njih udaraju?", uporno, nastavi Đuka.
"Izgleda, prika, izgleda...", zaključm ja.
"Ih, pa jesu l' oni krivi za ovu neimaštinu, bijedu i jad, što nas zadesi?", reče Đuka.
"Krivi il' ne krivi, sad ni'ko ne pita."
"Uh, sad će ih ovi rascopati k'o štene masnu krpu!" - nadoda on.
"E to ćemo još vidit' 'ko će koga rascopati. Čekaj malo da vidiš kad narod grune!"
"A jel? Pa gdje je taj narod?"
"Javit' će se kad zatreba. Na izborima. Sve ovako na ćuteći.." - rekoh.
"A šta ipak ako pobjedi neko od ovih?" - nastavi on.
"E onda nema spasa od užasa. U Gradu će nam sve ostati isto. I male plaće, i siromaštvo, i nezaposlenost, i poplave, i teški crni oblaci koji naizmjenično puštaju, čas kišu, čas snjeg. I ovo sunce. Zubato"
"Jes, al' ćemo imati novu poduzetničku zonu. Izrovanu, da odma' možemo kablove spustit' u zemlju." - odgovori Đuka
"A mogli bi i travu posadit, sazvat' kosce, pa sijeno izvoziti u EU?" - dodao sam
"Svejedno, ionako niko neće primjetiti da se išta promjenilo. Kakva je bila, takva će i ostati." - završi Đuka

Nastavit se ......... neće

17.03.2009. u 09:27 • 20 KomentaraPrint#^

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Dijeli pod istim uvjetima.

< ožujak, 2009 >
P U S Č P S N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Svibanj 2009 (1)
Travanj 2009 (1)
Ožujak 2009 (2)
Veljača 2009 (1)
Studeni 2008 (3)
Ožujak 2008 (1)
Studeni 2007 (1)
Listopad 2007 (3)
Rujan 2007 (1)
Srpanj 2007 (1)
Lipanj 2007 (1)
Svibanj 2007 (2)
Travanj 2007 (2)
Ožujak 2007 (7)
Veljača 2007 (3)
Siječanj 2007 (2)


Komentari da/ne?

Opis bloga

Smijati se ponad jada - jedini je način da ostanem normalan u ovom ludilu zvanom "život".
(U mračnoj sadašnjosti našeg Grada,napuklina je baš u svemu i srećom - kroz svaku svijetlo izbija)

Linkovi

Blog.hr
Ogulin.blog.hr
Ogulinske uske staze
Maksova maksimala
Janjo
Mračni blog
C.N.N.blog

free web counter

free web counter