Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

komentari da | ne



Q.I.A je underground, queerfeministička i anarhistička grupa.
Dosta nam je rodne binarnosti, svrstavanja u kategorije, ponižavanja žena i njihove ograničavajuće prezentacije kao majki, kućanica ili, u najboljem slučaju, modela i manekenki. Kažemo NE! crkvenim dogmama, ''prirodnim'' zakonima i etiketiranju. Zlo nam je od inertnosti koja vlada društvom, konformizma koji sprječava konkretnu akciju. Ne slažemo se s patrijarhatom, homofobijom, seksizmom i rasizmom, ali više ne samo na razini teorije i rasprave...

18.12.2009., petak

Houston dobio gradonačelnicu!

Houston dobio GAY gradonačelnicu!

Kao da je time fenomen... Naglašava li se ikada seksualna orijentacija "straight" političara/političarki?!?

"Annise Parker, deklarirana homoseksualka, izabrana je za gradonačelnicu Hustona, četvrtog najvećeg američkoga grada. Kao članica Demokratske stranke, sa 53,6 posto glasova pobijedila je republikanca Genea Lockea u drugom krugu izbora i tako ušla u povijest. Njezina pobjeda je izvanredna i zbog toga što su građani Hustona prije četiri godine na referendumu odbili dati povlastice građanima u istospolnim brakovima. Povrh toga, Huston se nalazi u državi Teksas u kojoj su istospolni brakovi protuzakoniti. Houston je multikulturalan, međunarodni grad. Mislim da su građani ovim izborom poslali poruku svijetu da je to ujedno i grad koji može iznenaditi mnoge, rekla je Parker prije drugog kruga. Parker nikada nije skrivala svoju seksualnu orijentaciju. Živi sa svojom partnericom već 19 godina, a usvojile su i dvoje djece. Tijekom utrke za gradonačelnika mnogi konzervativci pokrenuli su kampanju protiv nje, dok su homoseksualne udruge prikupljale novac kako bi je podržale. Parker je rekla kako je svjesna činjenice da dio Hustona, kao i društva uopće, ima problema s pitanjima seksualne orijentacije. No istaknula je i kako su je građani šest puta uzastopno izabrali na javnu dužnost. "


Nadamo se da će gradonačelnica raditi na ozakonjivanju istospolnih brakova i dobivanju jednakih prava za LGBTIQ osobe. Njena pozicija gradonačelnice je svakako pozitivna stvar, ali bi seksualna orijentacija ili nedostatak iste trebala biti beznačajna u političkoj kampanji - nije pobijedila jer je gej, nego jer ima podršku; spektakl oko toga bi se trebao usmjeriti na promjene koje namjerava ostvariti za vrijeme mandata, kao što bi to bilo sa bilo kojim "straight" kandidatom, tj. kandidatkinjom.

No, svejedno čestitke gradonačelnici! Samo za nju, nešto prigodno;





- Q.I.A.

- 02:56 - komentari [2] - isprintaj - #

*** design by Queers In Action