08

subota

lipanj

2013

Velika nepravda je učinjena od strane MZOS-a! Vrednuju natjecanja svojih sportaša dok se natjecanja djece iz umjetničkih škola ne vrednuju za upise u srednju školu.

Vezano za upise u srednje škole, Ministarstvo je izreklo svoj stav da se trebaju mijenjati uvjeti i da će nam za upise biti potrebna jedino dobra internetska veza. Pozdravila sam oba zahtjeva iako ne i način na koji se to trebalo provesti, ali ipak je to legalno izabrana vlast pa ih je trebalo pustiti da naprave ono što znaju. No događa se nešto što još nitko od novinara nije shvatio niti sam igdje uspjela pročitati.
Velika je nepravda donesena djeci koja pohađaju glazbene i plesne tzv. umjetničke škole.
U Prijedlogu koje je Minstarstvo dalo u javno raspravu nije se vrednovala glazbena škola, ali su se vrednovala natjecanja kod posebnih sposobnosti što svakako glazbena natjecanja jesu. Roditelji su se u javnoj raspravi propeli na zadnje noge, s pravom, a Ministarstvo je "reagiralo" na njihove zahtjeve. Više se ne vrednuju 4 godine GŠ nego djeca trebaju završiti Osnovnu glazbenu školu za dodatna 2 boda. No, natjecanja vezano za glazbene sposobnosti se više ne vrednuju nego samo sportska natjecanja i ona vezana za predmete koji se traže u pojedinoj srednjoj školi. Znači, računaju bodove za završenu osnovnu glazbenu školu, ali bodove za natjecanja NE. To bi značilo da nisu ništa napravili, ali su odglumili da su poslušali roditelje iz javne rasprave. Djeca glazbenici i plesači nisu ništa dobili Odlukom Ministra o upisima u srednje škole. Ona prethodno dva boda za natjecanja u zamijenili s ona 2 boda za završenu glazbenu školu. Stoga, roditeljima se samo prodala dobra priča o tome da su uzeli u obzir njihove zahtjeve. Zato je Ministarstvo podržalo svoje sportaše, a ostala djeca koja imaju neke druge sposobnosti (glazba ili ples) nisu vrijedni za mjerila Ministarstva. O sumnjivim sportskim potvrdama i statusima sportaša neću ni pričati...Jednostavno matematički rečeno:
2 boda za status sportaša+ bodovi za natjecanja
2 boda za završenu umjetničku osnovnu školu, a natjecanja 0 bodova.

Ministarstvo kulture je trebalo reagirati i na neki način zauzeti se za umjetničke škole jer su ovim njihova natjecanja minorizirana i na kraju krajeva obezvrijeđena.

Osim toga, knjižica koja je podijeljena osmašima i koja ih je trebala informirati o njihovim pravima i uvjetima upisa je puna dezinformacija. Koordinatori za upise u srednju školu su nedovoljno educirani i roditelji ne mogu dobiti točne informacije u OŠ. Neke škole su blage i vrednuju navodno i potvrde o neravnim stopalima dok druge ne žele vrednovati i one stvari koje bi trebali vrednovati. Roditelji, uglavnom imat ćete vrijeme za žalbe i nemojte da to propustite ukoliko mislite da je vaše dijete oštećeno jer imate pravo za to!

I na kraju, zar je normalno da osmaši 2012/13.g. nisu više od pola školske godine znali s kojim uvjetima će konkurirati za uvjete upisa u srednju školu? Više od pola godine su išli u školu, a da nisu znali koji su im predmeti važni za upise!?

Oznake: Upisi u srednje škole, glazbena škola, MZOS, Andrea Zlatar, Ministarstvo kulture

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.