KOKER ŠPANIJEL

Opis: Vrlo dopadljiv pas, naročito zbog prekrasne dlake. Maksimalna visina mužjaka je 39,5cm, a idealna 38 mužjaci, 35,5 ženke. Više pse čeka diskvalifikacija. Glava je okruglasta, usta široka, duboka, gornje usnice pokrivaju donju čeljust; zubi su snažni;škarasti; njuška sa širom otvorenim nosnicama; oči inteligentne i blage, a boja varira prema boji dlake; uši vrlo dugačke; valovito odlakane, ovješene; vrat mišićav; rep nošen u liniji leđa, stalno u pokretu. Dlaka je srednje duljine, svilenasta. Boje dlake: potpuno crna, crna sa paležem, jelenja, boja pijeska, pastrvasta, prosijeda.



Neke slatke slike:

























free myspace layouts

free myspace layouts



myspace layouts

myspace layouts





myspace layouts

myspace layouts



myspace layouts

myspace layouts



Da li vam se svida moj blog?
Da
Ne
tak-tak
super je
pollcode.com free polls


Puli

Puli, mađarski ovčar, pas je kojemu se daje najviše nadimaka. Međutim, to vrijedi samo za odrasle pulije, u dobi od dvije godine pa na više. Za štenca će svaki prolaznik pomisliti da je mješanac ili neošišana pudlica. A pokušate li jedan kilometar prošetati sa svojim zrelim pulijem, trebat će vam za tu avanturu ne normalnih deset minuta, već najmanje jedan sat. Rijetko koji prolaznik vas neće zaustaviti, a zasigurno će to učiniti svako dijete. Uz dobacivanja stila - gle... Gulit, usisivač, Marli, vuneni pas itd., morat ćete nadahnuto odgovarati na brojna pitanja. Primjerice: gdje mu je glava, a gdje rep; u kojem smjeru hoda; da li ima oči; da li vidi... Eto, i kratkih odgovora. Puli nije igračka nedefiniranog oblika, već pravi, izuzetno intelignetni i značajem osebujni ovčarski pas, privržen svome vlasniku i svojoj obitelji.

Kako mu je rep dugačak, ali višestruko "zarolan" na leđima, to gledano "iz profila" doista se ne vidi precizno gdje je glava, a gdje rep. Puli ima dugu dlaku u resicama, poput "dread-locks" - sitnih pletenica toliko popularnih u crnaca - samo što njegovi "žniranci" rastu prirodno, pa ga se ne mora voditi frizeru. Usput, preporuka vlasnicima pulija: na upit prolaznika da li psa vodite frizeru, nevino i smireno odgovorite pozitivno i navedite ime najpoznatijeg trendovskog stiliste. Tako ste, naime, najbrže gotovi i možete ići dalje! Najvažnija prednost pulija iz ugla viđenja jedne domaćice svakako je činjenica da mu dlaka ne otpada i da se nikad ne linja. Jedino u slučaju da se vaše dijete malo zdušnije proigralo s ljubimcem ili vam je potpetica stala na krivo mjesto, na podu ćete naci "žniranac". I još jedna važna uputa za foto-amatere: ako hoćete uslikati pulija, pobrinite se da se razbijesni i pokaže zube ili ga vodite deset katova uz stepenice da isplazi jezik. To je jedini poznati način koji jamči da će se na fotografiji prepoznati da nije riječ o mrlji, već o psu

Ako imate pulija (crnog, bijelog ili smeđeg) nemojte zaboraviti da je to pravi ovčarski pas, čuvar stada. Zato mu ostavite njegov eko-look i nemojte popustiti američkim trendovima koji raščešljavljanjem dlake pulija i posebnim sisanjem tog divnog prirodnog psa pretvaraju u - umjetnički obrezanu živicu. Puli, ne zaboravite, prije kojih tisuću godina došao je s Mongolima iz Kirgizije, iz azijskih stepa, a istim tim Mongolima je pomogao da u Panniju dovedu tisuće ovaca. Puliji čuvaju ovce na specifičan način: jureći oko stada skaču im na leđa, te s leđa na leđa, te ih tako sabijaju na okup. Današnji urbanizirani puli zadržao je potrebu za čuvanjem stada, pa tako doživljava sve članove obitelji, s izuzetkom samoga gazde (kojega je on sam odabrao po tko zna kojim kriterijima). Svaki povratak s puta kojega od članova obitelji nailazi na istu reakciju - puli je ljut i uvrijeđen i to otvoreno pokazuje. Ponekad čak danima "ne razgovara" s takvim obludjelim članom obitelji!

Zašto pulija ima relativno malo i zašto nisu traženi?
Prije neposrednog odgovora na pitanje treba reći kako činjenica da pulija ima relativno malo ima i pozitivnih posljedica, jer je izbjegnuta masovna produkcija u uzgajivačnicama odnosno "tvornicama pasa", pa se s pulijima nije desilo što i s brojnim drugim pasminama - da su degenerirale, da im se srozala kvaliteta. A jedan od razloga zašto je puli manje popularan kod uzgajivača je njegova kasnostasnost: mladi puli u svoju pravu standardnu, što znači i izložbenu, formu stasa tek u dobi od tri-četiri godine, no reproduktivno je sposoban i aktivan i do kasne dobi (i iza desete godine!). Manje je poznato i to da je puli dugovječni ljubimac koji zadržava svoju aktivnost i u najstarijoj dobi. No, profesionalni uzgajivači moraju dvostruko dulje čekati da bi postigli s njime izložbeni i, nastavno, uzgojni uspjeh no kod većine drugih pasmina, a što zasigurno utječe na njihov interes. Zato se i u Hrvatskoj uzgojem pulija bave uglavnom samo iskusni amateri, a što utječe i na njihovu cijenu, pa su, unatoč atraktivnosti i rijetkosti, relativno povoljne cijene štenadi.





Myspace Pets at YourSpaceIsBest.com

  svibanj, 2008  
P U S Č P S N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  

Svibanj 2008 (4)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv


KomeNtari ..Visish/Nevidish

Opis bloga

X

Linkovi

Dnevnik.hr
Blog.hr
Forum.hr

Neki slatki blogovi:

mybeethoven
P.S.I lovve you
Nanin blog



























Counters
Counters


DOGO ARGENTINO

Ne može zatajiti srodstvo s njemačkom dogom. Istovremeno taj veliki argentinski pas izgleda poput povećanog i grubog bull terijera. Kupirane uši stoje uspravno ili su malo nagnute. Rep je dug i snažan. Leđa su mišićava, vrat snažan, iako mršav i bez podvaljka. Dlaka je veoma kratka, priljubljena i čvrsta, potpuno je bele boje, dozvoljena je samo mala crna pjega na glavi. Njuška je crna kao i rub priljubljenih usnica. Oči su tamne ili boje lješnjaka. Visina - od 55 do 65 cm, težina - od 35 do 45 kg. O životnoj dobi nema podataka. Prve tri argentinske doge došle su u Evropu 1968. godine i još uvijek su retka pasmina. U Argentini su ih desetljećima koristili za lov na veliku divljač i grabežljive životinje (divlja svinja, puma). Koriste se i kao odlični psi za potrebe policije, carine i vojske. Odlikuje ih izvanredna inteligencija i hrabrost. Neosjetljive su na bolesti. U lovu ima posebno opasnu tehniku ugriza - grize od ispod. Osjetljiva je na oštre zapovijedi i kazne. Treba je odgajati i školovati pomoću motivacije uz puno pohvala i nagrada. Ima odlično razvijeno osjetilo njuha i lako ju je školovati za istraživanje i traganje. Po prirodi je dobrodušna, voli djecu i članove obitelji. Nepovjerljiva je prema strancima i drugim psima. Neuobičajeno je dobar čuvar i nadasve vjerna svome domu. Ne laje puno. Primjerena je samo odlučnim i dosljednim ljudima, koji su dobri poznavatelji pasa.

Težina psa
-mužjaci: 45 - 60 kg
-ženke: 38 - 45 kg
Visina psa
-mužjaci: 62 - 68 cm
-ženke: 60 - 65 cm
Uporaba-lovački pas za veliku divljač



English Springer Spaniel

Danas za suvremenog lovca, špringer španijel je itekako upotrebljiv pas. Sve manja brojnost određenih vrsta divljači, povlačenje divljači ka teškim obraslim terenima, loši vremenski uvjeti i mnogi drugi faktori utječu na opredjeljenje lovca. Također, za mnoge lovce problem je i smeštaj pasa, tako da se mnogi psi čuvaju u stanu, ili u malim boksovima. Veliki problem lovaca je i nedostatak vremena za rad i obuku sa psima. Međutim, špringeri su veoma inteligentni psi, tako da vrlo brzo i lako uče osnovne i lovcu potrebne zapovjedi. S njima je milina raditi i mnogi lovci primjećuju da u poredbi sa drugim pasminama potrebno je mnogo manje vremena za potpuno obučavanje psa, a aportiranje im je prirođeno (potrebno ga je samo malo dotjerati) Špringer španijel se može koristiti za lov svih vrsta sitne divljači, a neki lovci s njime sve love od prepelica ljeti do čekanja divljih pataka ili zimskog lova lisica pogonom, kada se pretražuju velike površine pod trskom i ostalim rastinjem.

Spot "Spotty" Fetcher, an English Springer Spaniel is photographed on the South Lawn, May 28, 2001.Danas se zbog svoje ljepote, inteligencije i divnog karaktera špringeri sve više pojavljuju kao kućni ljubimci. Zaigrani i nježni prema djeci, neumorni u šetnjama prirodom i igri, a opet zadovoljni i komadićem dvorišta i nekakvom lopticom? Ljubav i vrijeme koje ćete im pružiti, dobit ćete višestruko uzvraćeno.




Patuljasti pinč


Opći izgled: Patuljasti pinč je umanjena slika njemačkog pinča. Njegova narav odgovara naravi njemačkog pinča, pri čemu je temperamentan, a držanje jednog patuljastog psa posebno izraženo.

Glava: Snažna i duguljasta, bez jako izražene potiljne kvrge. Ukupna dužina (vrh nosne gljive do potiljne kosti) odnosi se prema dužini leđa (od grebena do korijena repa) kao 1:2. Ravan nosnik proteže se paralelno prema ravnom i bez nabora čelu, sa blagim ali jasnim stopom. Žvakaća muskulatura je snažna ali bez narušavanja izgleda obraza. Duboka njuška završava se tupim klinom. Nosna gljiva je puna i crna, kod crvenih i braun pasa u odgovarajućem tonalitetu. Usne dobro priležu i tamno su obojene.

Zubalo: Potpuno škarasto, snažno, dobro zatvarajuće i potpuno bijelo.

Uši: Kupirane-visoko usađene, ravnomjerno odsječene, uspravno nošene. Nekupirane-visoko usađene, "V" oblika, priljubljene ili malo stojeće, slobodno nošene.

Oči: Tamne, srednje veličine, ovalne, naprijed usmjerene. Donji kapak tako leži da konjuktiva nije vidljiva.

Vrat: Plemenit, snažno usađen. Ne smije biti prekratak niti debeli. Potiljni dio je uzvišeno zaobljen. Koža na vratu je napeta i bez nabora (suh vrat).

Tijelo: Grudi su srednje široke, ravnih rebara i u presjeku su ovalne. Dubina kod dobre izraženosti do ispod laktova. Predgrudi zbog izraženog ramenog zgloba prelaze ispod početka grudne kosti. Kameni zglob i nadlaktica markantno vidljivi. Donja linija grudi penje se polako unazad i prelazi u srednje prikupljen trbuh. Rastojanje od posljednjeg rebra do kuka je kratko, pri čemu to čini psa kompaktnim. Ukupna dužina treba približno odgovarati visini grebena. Leđa su kratka i blago padajuća. Gornja linija nije ravna, već pokazuje blago plemenito zaobljene koga čine snažan prvi pršljen grebena, leđa i blago padajuće sapi, do korijena repa.

Rep: Visoko usađen i naviše nošen. Skraćuje se na trećem pršljenu.

Prednje noge: Koso postavljena plećka i nadlaktica su dobro zaobljene i ravne, ali snažno mišićave. Ravne posmatrano sa svih strana. Laktovi priležući.

Zadnje noge: Butina koso postavljena i snažno mišićava. Skočni zglob izraženo zaobljen.

Šape: Šape su kratke, okrugle i imaju čvrsto zatvorene, na gore zaobljene prste (mačija šapa), sa tamnim noktima i tvrdim oštrim jastučićima.

Dlaka: Kratka, gusta, ravna, priležuća i sjajna bez neodlakanih mjesta.

Boja: Jednobojna (braun u različitim nijansama - do jelenje crvene) kao dvobojna, crna sa crvenim ili braun oznakama. Druge boje nisu dozvoljene. Kod dvobojnih pasa poželjno je da palež bude taman, jasno ograničen. Oznake su raspoređene iznad očiju, na glavi, na grudima dvije trouglaste jedna od druge odvojena, na šaplju prednje noge, na šapama, na unutrašnjim stranama zadnje noge i oko čmara.

Veličina: 25-30 cm.

Greške: Pretežak ili lagan, visokonog ili niskonog. Teška, okrugla lubanja, mala dobermanska glava, nabori na čelu, nisko usađene ili loše nošene uši, svetle, male ili velike, oči, snažno isturene kosti obraza. Fanon, klještasto, podgrizajuće ili predgrizajuće zubalo. Kratka, špičasta ili uska njuška. Preduga, izbočena ili meka leđa, šaranasta leđa, padajuće sapi. izbočeni laktovi, na unutra postavljene pete, strme ili bačvaste zadnje noge. Jeguljaste linije, taman plašt, bljede boje.




Koju pasminu najvise volite?
Zlatni retriver
Koker spanijel
Pekinezer
Mops
Njemacki boxer
Bernardinac
Buldog
Pudl
Dogo argentino
Puli
pollcode.com free polls












petak, 23.05.2008.

Slatki psi



| Say SomeThiNg (3) | PriNt | # |

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.