Rap & Nba

25.12.2005., nedjelja

Wu Tang Clan

Wu Tang Clan
Datum rođenja: 1993 Mjesto i država: New York, SAD

Pojavivši se 1993, kada je G-funk Dr. Drea osvojio cijeli hip-hop svijet na Staten Islandu, Wu-Tang Clan iz New Yorka dokazali su se kao najrevolucionarniji rap bend sredine 90-tih i to samo djelomično zbog glazbe. Okrenuvši naopako standardnu koncepciju hip-hop benda Wu-Tang Clan nastali su kao neobavezan zbor devetorice MC-a koji je više bio nalik pratećem bendu. Umjesto da objavljuju jedan album za drugim, Wu-Tang Clan je zamislio osvojiti diskografsku industriju na najprofitabilniji mogući način - ideja je bila objaviti debi album, a zatim se uključiti u što je moguće više projekata sa strane. Na taj bi način svaki od članova postao zvijezda, pa bi i zarada svakoga od njih bila vrhunska. Iznenađujuće, ali plan je upalio. Svi su Wu-Tang Clanovi solo projekti elaborirani na separatu njihovog debi albuma iz 1993. pod nazivom "Enter the Wu-Tang: 36 Chambers". Ime benda su uzeli prema moćnom, mističnom kung-fu maču kojim se služi nepobjediva postrojba ratnika, kao da su time htjeli asocirati na njih. Svih devet članova rade pod pseudonimima, a ovo su neki od najpoznatijih: RZA (bivši Prince Rakeem, Rzarecta, Chief Abbot i Bobby Steels, a pravo mu je ime Robert Diggs), Genius/GZA (poznat i kao Justice, Maxi Million, a pravo ime mu je Gary Grice), Ol' Dirty Bastard (poznat i kao Unique Ason, Joe Bannanas, Dirt McGirt, a pravo ime mu je Russell Jones), Method Man (poznat i kao Johnny Blaze, Ticallion Stallion, Shakwon, Methical, MZA, a pravo ime mu je Clifford Smith), Raekwon the Chef (poznat i kao Shallah Raekwon, Lou Diamonds, a pravo ime mu je Corey Woods), Ghostface Killa (poznat i kao Tony Starks, Sun God, a pravo ime mu je Dennis Coles), U-God (poznat i kao Golden Arms, Lucky Hands, Baby U, 4-Bar Killer, pravo ime mu je Lamont Hawkins), Inspecta Deck (poznat i kao Rebel INS, Rollie Fingers, pravo ime mu je Jason Hunter) i Masta Killa (poznat i kao Noodles, pravo ime mu je E. Turner).
Kao većina rappera svoje su karijere započeli na koji god način je to bilo moguće. Za RZA to je značilo objavljivanje smiješnog singla "Ooh, I Love You Rakeem" 1991. za etiketu Tommy Boy Records. Taj singl, kao ni singl koji je uslijedio "My Deadly Venom" nije nikuda vodio. Iskustvo je ojačalo njegovu odlučnost da pokoleba i napadne konvencije diskografske industrije. Tada je upoznao svoje buduće suradnike Geniusa i Ol' Dirty Bastardsa. Genius je nakon singla "Come Do Me" 1991. objavio veliki album "Words from the Genius" za etiketu Cold Chillin'. Oba su izdanja doživjela neuspjeh, nakon čega je Genius započeo surađivati s prijateljem Ol' Dirty Bastardsom. Ta će suradnja u slijedećih godinu dana prerasti u bend Wu-Tang Clan.
RZA im se uskoro pridružio kao i nekoliko lokalnih MC-a, uključujući Method Mana, Ghost Faced Killa, Raekwona, U-God-a, Inspecta Decka i Masta Killa.
Wu-Tang Clanov prvi singl "Protect Ya Neck" pojavio se za njihovu vlastitu, neovisnu etiketu i postao je underground hit. Uskoro su im izdavačke kuće počele nuditi unosne ugovore koje su oni izbjegavali dok nisu uspjeli dobiti ugovor koji je omogućavao svakom članu objavljivanje solo albuma za koju god etiketu on to želi. U biti, svaki je rapper bio slobodan agent. Etiketa Loud/RCA pristala je na takav ugovor i njihov debi album "Enter the Wu-Tang: 36 Chambers" pojavio se u studenom 1993. Album je dobio pozitivne kritike, ali je postigao i komercijalan uspjeh. Singl "C.R.E.A.M." objavljen je 1994., što je rezultiralo individualnim ugovorima petorice članova: Geniusa, RZA, Raekwona, Method Mana i Ol'Dirty Bastards-a. RZA je ovaj put ušao u studio kao član Gravediggza-benda kojeg je on osnovao. Osim njega u bendu su još bili Prince Paul (producent De La Soul-a), Stetsasonic's Fruitkwan i Brothers Grimm's Poetic. U kolovozu 1994. pojavio se njihov album "6 Feet Deep", koji je dostigao zlatnu tiražu. Uskoro nakon tog albuma Raekwon je objavio svoj prvi singl "Heaven and Hell" na soundtracku "Fresh". Pjesmu je producirao RZA, a na njoj je gostovao Ghost Face Kill.
Prvi član Wu-Tang Clana koji je postao velika zvijezda bio je Method Man. U studenom 1994. objavio je "Tical"-prvi službeni Wu-Tang solo album. I ovaj album je producirao RZA. Početkom 1995. "Tical" postaje veliki hit, jednako kao i duet Method Mana i Mary J. Blige u pjesmi "You're All I Need (To Get By)". Ol'Dirty Bastard slijedio je uspjeh Method Mana albumom "Return to the 36 Chambers: The Dirty Version" koji se pojavio u ožujku 1995. za etiketu Elektra Records. Zahvaljujući hitovima "Brooklyn Zoo" i "Shimmy Shimmy Ya" album je postigao zlatnu tiražu. Od svih solo albuma ovaj je najviše zvučao kao Enter the Wu-Tang . Filmski soundtrack "Tales from the Hood" predstavio je Inspecta Deckovu prvu solo pjesmu.
Krajem 1995. pojavila su se dva Wu-Tang albuma, koje je kritika najbolje prihvatila: Raekwonov "Only Built 4 Cuban Linx" i Geniusov "Liquid Swards". Raekwon je svoj solo album objavio u kolovozu 1995. za etiketu Loud/RCA. Većinu albuma (ukupno 12 pjesama) obradio je Ghostface Killa u produženoj verziji. Geniusov drugi solo album objavila je etiketa Geffen Records u studenom te iste godine. U veljači 1996. prva Ghost Face Killaova pjesma pojavila se na soundtracku "Don't Be a Menace to South Central While You're Drinking Your Juice in the Hood".
Drugi album Wu-Tang Clana "Wu-Tang Forever" napokon se pojavio u lipnju 1997. Zahvaljujući dugom isčekivanju, album se odmah po objavljivanju našao na vrhu Billboarda, a popratila ga je i velika američka turneja.
Sve veći uspjeh samostalnih projekata članova Klana, sve ih je više udaljavao od zajedničkog rada, iako se Wu nastavio promovirati i kroz izdanja pojedinih članova. Sljedeći zajednički album "W", pojavio se 2000. i u velikoj je mjeri bio obilježen problemima Ol' Dirty Bastarda sa zakonom. "Iron Flag" uslijedio je krajem 2001. i od većine je kritičara označen kao povratak u veliku formu.



<< Arhiva >>