svibanj, 2010  
P U S Č P S N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Svibanj 2010 (5)

Opis bloga
Blog o psihoterapijskoj teoriji i praksi.

Linkovi
Blogovi (HR):
Šiza je samo kriza
Psihoterapeut.blogspot.com
Blog protiv nasilja
Blogs (ENG):
In The Room
Dr. Katrina Wood
Dr. Deborah Serani
Modern Psychoanalysis


Mentalno zdravlje:
Psihonet: Psihoterapija
Psihonet
Medicina.hr - Psihijatrija
Lijekovi
Stručna društva:
The Institute of Group Analysis, London
Hrvatska psihoanalitčka studijska grupa

Citati
''Voljeti i raditi srodne su sposobnosti koje su znak pune zrelosti.'' Sigmund Freud

Napomena
Cilj ovog bloga je pružiti točne, lako razumljive i brze informacije o psihoterapiji, međutim posjet blogu nikako ne može zamijeniti odlazak odgovarajućem stručnjaku za mentalno zdravlje.

PSIHOTERAP-&-JA
11.05.2010., utorak
Što je psihoterapija

Marge Simpson na psihoanalitičkom kauču i po čemu se razlikuje od prijateljskog razgovora?

Psihoterapija je psihološka metoda liječenja psihičkih poremećaja, koja u sebi sadrži elemente znanosti i umjetnosti. Psihoterapijski proces uključuje strukturirane pokušaje jedne osobe da psihološkim sredstvima olakša psihološke patnje i bol druge osobe.
Kao instrument u psihoterapiji mogu služiti riječi, ali u obzir dolaze i drugi oblici komunikacije, kao što su različita simbolička ponašanja.

Eduard Klain u svome udžbeniku Psihološka medicina iz 1999. godine psihoterapiju opisuje kao psihološku metodu liječenja u kojoj se putem odnosa terapeuta i pacijenta razvija specifična relacija koja pomaže otkrivanju i mijenjanju određenih karakteristika pacijenta, kao i gubitku odnosno olakšavanju simptoma.
Centralni ljekoviti faktor je transfer, odnosno prijenos emocija s pacijenta na liječnika i analiza tog odnosa.“ Ova definicija obuhvća psihoterapijske pravce koji koriste transfer, tj. prijenos te je bitno spomenuti da postoje i druge, netransferne terapijske metode.

U svakodnevnom životu mogu se čuti primjedbe kako psihoterapiju može zamijeniti razgovor s bliskom osobom, partnerom ili prijateljem. Dakako da bliske osobe u teškim trenucima mogu pružiti utjehu, umirenje ili savjet, međutim to nije isto što psihoterapija.

Psihoterapija se razlikuje od neformalne pomoći u više elemenata:
- psihoterapeuti su posebno školovane osobe, koji su uz formalnu edukaciju prošli i vlastitu psihoterapiju, kako ih njihovi vlastiti konflikti ne bi spriječavali u pomaganju pacijentu/klijentu
- psihoterapija se provodi sustavno, a psihoterapijski odnos, za razliku od neformalnih odnosa, od početka ima jasno određena pravila (o mjestu, vremenu, trajanju, neviđanju izvan terapijske situacije, načinu naknade i sl.)
- psihoterapijski postupak temelji se na određenoj dobro istraženoj psihološkoj teoriji, koja objašnjava izvore psihičkih smetnji i predviđa načine njihova rješavanja
- gotovo sve psihoterapijske škole predviđaju supervizijske procese, u kojima terapeut pred supervizorom i(li) grupom kolega predstavlja psihoterapijski proces koji vodi, čime se smanjuju mogućnosti pogrešaka i zloupotreba
- psihoterapeuti su zakonski i stručno odgovorni za posao koji obavljaju

Jednostavno govoreći psihoterapija je ozbiljan posao koji zahtijeva stručno znanje i iskustvo. Ljubav i podrška bližnjih pomažu, ali ne mogu zamijeniti stručnost. Uostalom, ni jedan drugi zdravstveni problem ne bismo povjerili na liječenje laicima....
- 20:49 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.