psihijetrije i sve o nama

ponedjeljak, 20.08.2007.

LSD RULZZ

LSD info




ULIČNA IMENA
trip, acid, kiselina

IZGLED
Pojavljuje se u raznim oblicima: bijeli prašak topiv u vodi i alkoholu, u obliku malih bijelih pilula ili prašaka u različito obojenim kapsulama, kao otopina bez okusa, boje i mirisa, u obliku bombona ili obojenih kocki šećera, u obliku drogom natopljenih komadića papira sa crtežima.

PORIJEKLO
Lizerginska kiselina je osnovno hemijsko jezgro koje se nalazi u svim alkaloidima iz raževe glavice (Secale cornutum), gljivice koja živi na klasju raži. LSD je jedan od mnogobrojnih polusintetskih derivata lizerginske kiseline. Proizvodi se sintetski.

NAČIN UPOTREBE
U organizam se unosi gutanjem tableta, kapsula, praškova i tečnosti, lizanjem papirića natopljenih drogom ili u vidu intravenskih injekcija. Nakon oralnog unosa efekat se primjećuje nakon 15 do 45 minuta, kod intravenskog unosa nakon 5 do 10 minuta. Djelovanje traje oko 12 sati, ponekad i do 24 sata, i ne može se zaustaviti. Dužina djelovanja se ne može predvidjeti jer ono ovisi o individualnom raspoloženju svakog pojedinca u trenutku uzimanja droge.

EFEKTI
Spada u halucinogene i predstavlja najpoznatiju drogu iz ove grupe. Svoje djelovanje u organizmu ostvaruje blokirajući funkciju jedne od normalnih signalnih supstanci u mozgu čiji je antagonist (inhibicija oslobađanja 5-hidroksitriptamina). Dovodi do promjena u misaonom procesu, njegovoj brzini, ali i sadržaju. Utiče na vizualne, slušne, taktilne, mirisne i druge doživljaje, a mijenja i osjećaj za vrijeme i prostor. Čak i malim dozama od nekoliko mikrograma uzimanje LSD prouzrokuje psihičke efekte i promjene u percepciji. Neugodne fizičke manifestacije djelovanja su rijetke i opisuju se kao nelagoda, mučnina, povraćanje, glavobolja i bolovi u tijelu.

Niske doze ove droge obično daju efekte slične efektima marihuane, srednje doze dovode do halucinatornih i iluzionih fenomena, pri većim dozama nastaju “kosmičko-magijske vizije” nazvane još i “kosmička realnost”. Početak je obilježen euforijom sa jakim smijehom i koja se nastavlja u stanje onoga što korisnici imenuju kao “dobar trip” odnosno stanje relaksacije, opuštenosti, sreće, zadovoljstva, uz osjećaj proširenja spoznajnih mogućnosti. Zjenice se šire, može doći do slabog drhtanja ruku i problema sa ravnotežom. Javljaju se živo obojene vizije koje se vide zatvorenim očima, a izoštrava se i osjećaj za boje. Dolazi i do sinestezije, fenomena kod kojeg se zvukovi mogu doživljavati kao boje i obratno. Često dolazi i do depersonalizacije odnosno raspršivanja ega, što može prozrokovati jak emocionalni odgovor, od euforične sreće do paničnog straha. Osoba pod uticajem droge može imati dojam uvida u funkcionisanje unutarnjih organa i tjelesnih procesa, a razvija se i osjećaj da je moguća neverbalna komunikacija s drugim osobama. Nerijetko usljed djelovanja LSD dolazi do stanja kada osoba direktno percipira psihodinamičke procese u svojoj svijesti.

Raspon raspoloženja koje izaziva LSD vrlo je širok: od ekstremnog zadovoljstva do jake anksioznosti. Upravo se u tome i krije opasnost, jer se katkada ne može prekinuti haluciniranje koje može potrajati više sati.Istovremeno, osoba ima iskustvo užasnog straha koji ne može izbaciti iz svoje svijesti. Ova neugodna iskustva, “loš trip”, mogu se ispoljiti kao panika, depresivno stanje ili konfuzija.

Kod LSD-a se razvija umjerena psihička ovisnost i tolerancija, dok je fizička ovisnost slaba ili ne postoji. Čest fenomen koji prati uzimanje ove droge je i “flash back”, povratna psihotična reakcija, koji se karakteriše ponovnim javljanjem dijela ili svih efekata droge ili “tripa”- danima, mjesecima, pa i godinama poslije poslednje uzete doze. Ovaj fenomen traje nekoliko sekundi tokom kojih se nevoljno, spontano, vraćaju halucinatorni efekti i obično se javlja nakon jačeg uzbuđenja ili prilikom uzimanja droga.

NAJČEŠĆI ZNACI RASPOZNAVANJA AKUTNOG KORIŠTENJA
nepovezan govor, nagla izmjena raspoloženja (smijeh - plač), bijeg od ljudi, nesnalaženje u vremenu i prostoru. Kod višekratnog konzumiranja u kratkom vremenu javljaju se još: jak tjelesni miris, nepredvidljivost ponašanja, suicidalne sklonosti.

NAJČEŠĆI ZNACI RASPOZNAVANJA HRONIČNOG KORIŠTENJA
Ne opažaju se karakteristične tjelesne promjene, a psihičke promjene su izražene.
www.link.ba

* Amfetamin i metamfetamin
* Ekstazi
* Heroin
* Inhalanti
* Kanabis (marihuana, hašiš)
* Kokain i krek
* LSD-25

Copyright © 2005 LINK - Udruženje za prevenciju ovisnosti i smanjenje štete
DROGE INFO | LSD-25

- 19:41 - Komentari (16) - Isprintaj - #