prometni prekršaji

utorak, 18.11.2008.

Svjetski dan sječanja na žrtve prometa

U ZNAK SJEĆANJA NA ŽRTVE PROMETA UPALJENO 619 SVIJEĆA NA NARODNOM TRGU

I mi smo imali pravo na život

U prvih devet mjeseci ove godine poginule su već 492 osobe, što je za deset posto više u odnosu na isto razdoblje lani, upozorava predsjednica Udruge obitelji osoba stradalih u prometu Teodora Beletić
Srce oblikovano od 41 svijeće za poginule u Istri prošle godine

PULA -
Udruga obitelji osoba stradalih u prometu jučer je na pulskoj tržnici drugu godinu za redom organizirala skup u povodu Svjetskog dana sjećanja na žrtve prometa. Manifestaciju pod nazivom »I mi smo imali pravo na život« popratilo je paljenje 619 svjećica u spomen na isto toliko poginulih u prometu u Hrvatskoj prošle godine. Građani su pozivani da upale i 41 svijeću, poslaganu u obliku srca, za one koji su stradali na području Istarske županije prošle godine. Na Narodnom trgu su izložene cipele kao simbol onih koji ih više ne mogu nositi, a neke od njih zaista su nosile žrtve nesavjesnih vozača.
Predsjednica udruge Teodora Beletić upozorila je da od 2005. raste broj poginulih te da su u prvih devet mjeseci ove godine poginule već 492 osobe, što je za deset posto više u odnosu na isto razdoblje lani.
- Apeliramo na vladajuće da problem stradalih u prometu prepoznaju kao bitan društveni problem kao što su učinili i s problemom ovisnosti i nasilja u obitelji. Smrt na cesti nije »samo« obiteljska tragedija, već i ogroman gospodarski, demografski, javno zdravstveni, psihološki gubitak za cijelu zajednicu, istaknula je.
U udruzi se zalažu za drukčiji pristup, odnosno problem pokušavaju rješavati edukacijom i prevencijom budući da, očito, same kazne nisu dovoljne. Stoga traže uvođenje prometnog odgoja u sve škole i vrtiće.
Građani su pozvani da u sklopu jučerašnje svjetske kampanje »Svjetlo nade« svijeće zapale i na prozorima svojih domova. Članovi udruge dijelili su prikladne brošure, naljepnice za auto »Ja pazim kako vozim, a ti?«, letak s apelom udruge za novi pristup sigurnosti u prometu i HAK-ove brošure »Učinimo ceste sigurnima«.
Prezentirano je i devet znakova koje je osmislila Gradska radionica iz Pule u sklopu inicijative »Afirmativno znakovlje« i nekoliko fotografija iz ciklusa »Crna strana ceste« novinara Crne kronike Glasa Istre Matea Sardelina. Svijeće su zapalili i predstavnici Istarske županije, Grada Pule te Policijske uprave istarske.
Akcija se nastavlja i danas u 11 sati na gradskom groblju gdje će se, u suradnji s Gradom, komunalnim poduzećem Herculanea i eko-školom Gimnazijom, posaditi stabla u spomen na poginule u prometu. Osim u Puli, Svjetski dan sjećanja na žrtve prometa obilježen je i u Osijeku te u Zagrebu gdje su jučer na groblju Mirogoj također upaljene svijeće i položen vijenac.



Free Image Hosting at www.ImageShack.us




Svake tri minute na cesti pogine dijete

Prošle godine se na hrvatskim cestama dogodilo 18.029 prometnih nesreća s nastradalima, u kojima je 619 osoba izgubilo život, a 25.092 su ozlijeđene. To je najveći broj nesreća, poginulih i ozlijeđenih u posljednje četiri godine. Glavni uzroci nesreća su u 56 posto slučajeva neprilagođena brzina, a u njih 40 posto sudjelovali su mladi alkoholizirani vozači. Svjetska zdravstvena organizacija smrt na cestama prepoznala je kao epidemiju svjetskih razmjera koja svake tri minute odnosi jedno dijete, a svakih šest sekundi netko umire ili postaje invalid u sudaru automobila.

<< Arhiva >>



< studeni, 2008  
P U S Č P S N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Studeni 2008 (1)
Listopad 2008 (1)
Ožujak 2008 (2)
Studeni 2007 (3)
Listopad 2007 (1)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga

za sigurnost svih nas u prometu