Kuhanje graha - Pravi datiranje

srijeda , 16.01.2019.

Recept dana: Grah s kobasicama i špekom










Click here: Kuhanje graha






Sastojci plus — Za dobar grah potrebni su vam razni sastojci mesa, što više to bolje — Što je količina veća to će grah biti bolji — Ne izbjegavajte zapršku — Meso, osobito ono suho treba biti domaće jer tek tada grah dobiva pravi okus. Priprema: Nasjeckajte luk, dodajte mrkvu, sol, papar, lovor list i češnjak te dinstajte na laganoj vatri. Uravnotežuju razinu šećera u krvi i smanjuju apetit jer se sporo razgrađuju u probavi što dugo daje osjećaj sitosti.



kuhanje graha

Maneštre u nas su kombinacije graha ili drugih mahunarki, kukuruza i pešta, a samo poneki dodatak određenog dijela naše obale odredit će da li je ona istarska komorač , dubrovačka raštika i kupus ili primorska ječmena kaša. Nakon toga dodajte vodu tako da prekrije grah. Ubacite malo ulja i mineralne, dodajete brašna oštrog ako volite tvrđe, ali ako nemate, mekano je također dobro i miješajte sve dok ne dobijete željenu gustoću, nešto kao gusti puding ili palenta.



kuhanje graha

PROCURILA NAJVEĆA VOJNA TAJNA: Recept za pravi, pravcati vojnički grah! - Za zapršku na masti kratko popržite brašno, crvenu papriku i češnjak. Prednost mu je brža priprema, mali gubitak nutritivnih vrijednosti u odnosu na kuhani grah i duži rok upotrebe.



kuhanje graha

Nikad ne kuham dulje, ali ako nakon 20 min. Ali dogodilo mi se i da se raspadne i da ostane nedovoljno kuhan. Najgore mi je ako se dogodi jedno i drugo - neka zrna se raspadnu, a druga se tvrdoglavo ne žele skuhati. To se često događa kod šarenog graha, a kod bijelog i zelenog nisam primijetila baš često. Zato suhi grah ipak prethodno namačem, pa probam prstima više zrna prije nego ga stavim kuhati. Ne znam kako bih to objasnila - to je stvar iskustva. Najmiliji mi je mladi grah, ali u ovo doba godine s tim je uglavnom gotovo osim ako ne smrzneš. A meni je baš namakanje kriterij kvalitete graha i služi za okvirnu procjenu duljine kuhanja u ekspres loncu. Sto ljudi - sto pristupa! Ponekad ne namačem ječam ako imam onaj fini slovenski sitni koji se zove jašprenjček, ali suhi grah svake vrste redovito namačem. Njega treba dugo namakati jer ovo suho što kupimo po trgovačkim centrima stoji u skladištima bogtepitaj koliko dugo. Druga je stvar ako imaš pouzdani izvor domaćeg graha. Možeš i jedno i drugo... To ti je praktično jer ih nije nužno kuhati, pa kad ti se ujutro žuri, samo zaliješ mlijekom i odeš se sređivati u kupaonicu dok se one namaču. Ja više volim prokuhati, pogotovo kad djeci radim zobene bez mlijeka. Skuham ribanu jabuku u malo vode, dodam zobene pahuljice, cvebe i malu žlicu meda, pa po želji cimet i karanfilić... Bolje je napraviti rijetku, a dok se malo prohladi i bude za jesti, zobene pahuljice fino nabubre i zgusne se samo od sebe. Eh, sad znam što ćemo sutra za doručak obliz.



Vojnicki pasulj Recept
Također, ovo je naš domaći macho recept i možda ćete u njemu naći neke pogreške koje ne rade profesionalci, ali nekako smo navikli na ovaj raspored kuhanja koji uvijek super ispadne. Neki vole vatreni grah od kojih se puši iz ušiju, a drugi blagu verziju. Vojnički grah ne treba biti ljut. Tko voli, dio slatke može zamijeniti ljutom paprikom ali ne treba pretjerivati. U posudici odvojite 2-3 dl variva od graha, kada se skroz ohladi dodajte kiselo vrhnje i dobro promješajte da nema grudica i zajedno sa jabučnim octom dodajte u varivo od mladog graha te pustite da baci ključ. Ovako pripremljena salata može u hladnjaku stajati par dana.

[Dame traze muskarca|Crna gora letovanje sa malom decom|Dopisivanje sa curama iz hrvatske]






Oznake: recept, dana, grah, s, kobasicama, i, špekom

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.