Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/harrypotter

Marketing

Američki psihijatri hvale Harryja Pottera





Osim što su postigle sjajan uspjeh, knjige o malom čarobnjaku Harryju Potteru mogu biti dobro terapijsko sredstvo, tvrde američki psihijatri.

NEW YORK - Američko društvo psihijatara održalo je u New Orleansu sastanak posvećen malom junaku čije se pustolovine prodaju u milijunima primjeraka u cijelom svijetu. Rezultat: brojne pohvale govornika i gotovo tri stotine sudionika. Gotovo svi su pročitali sva četiri nastavka.

Leah Dickstein, profesorica psihijatrije na sveučilištu u Louisvilleu (Kentucky) objašnjava: "Postavili smo pitanje: zašto se u milijunima primjeraka prodaje priča o napuštenom dječaku kojega obitelj maltretira dok ne shvati da je čarobnjak?"

"Zato što pomaže nekoj djeci da shvate kako nisu samo oni izgubili roditelje, kako nisu samo njih maltretirali, kako ne osjećaju samo oni samoću i strah i slične strahote. I sad se pojavio dječak koji nije nasilan, ali ne oklijeva se izložiti opasnosti, koji nema bogate prijatelje i koji prelazi sve granice", nastavila je. "On ne odgovara stereotipu dječaka koji svoju snagu dokazuje udaranjem drugih po glavi."

Harry Potter je pozitivan lik koji djeci i adolescentima, a katkad i odraslima, pomaže pokrenuti više ili manje složen proces identifikacije koji ima pozitivne posljedice, procjenjuju sudionici razgovora.

"On je junak, dječak koji je uspio sam preuzeti kontrolu nad svojim životom i, zahvaljujući magiji, pobjeći iz opasnih situacija", dodaje Elisa Benedek, psihijatar sa sveučilišta Michigan i govornica na simpoziju u New Orleansu. "Zato osobama koje u životu nailaze na teškoće, Harry i njegovi prijatelji mogu poslužiti kao uzor."

Elisa Benedek, kao i njezini kolege, redovito se susreće s pacijentima koji izravno ili neizravno spominju Harryja Pottera ili neke elemente iz svijeta britanske književnice Joanne K. Rowling. "Djeca, kao i mnogi odrasli, teško govore o samima sebi", kaže Elisa Benedek. "Spominju neke dijelove knjige ili neke životinje da bi vam opisali što im se dogodilo. U skladu s njihovom dobi, djeca pronalaze različite stvari koje su im bitne, sjajne, strašne ili im nešto govore."

Brojni dječji psihijatri u SAD-u organiziraju čitanje naglas tih knjiga. "One prenose pozitivne vrijednosti", tvrdi Elissa Benedek. "Usredotočiti se na sebe i na druge, poštovati ih, boriti se za pravedno, izložiti se opasnosti kako biste pomogli drugima." Daniel Dickstein, pedijatar i dječji psihijatar kaže: "Ovo je djelo zanimljivo jer uz pomoć tih priča ljudi mogu pronaći originalan način za rješavanje svojih problema. Kad se neka knjiga prodaje u nekoliko stotina milijuna primjeraka to znači da u njoj nešto moramo pronaći..."


Post je objavljen 14.11.2004. u 21:19 sati.