Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/asboinu

Marketing

Operacija Barbarosa

Njemački planovi (Operacija Barbarosa)

Hitlerovom zapovjedi (Direktiva broj 21 potpisana 18. prosinca 1940.) počinje planiranje napada na SSSR. Za izradbu plana odgovoran je bio feldmaršal Walther von Brauchits, a osobno Hitler je tražio da se planom predvidi završetak napada tijekom pet mjeseci kako bi se izbjegle posljedice ruske zime, a ujedno i smanjila mogućnost SAD i Velike Britanije da interveniraju. Prva Hitlerova zamisao bila je da se SSSR napadne već potkraj 1940. godine, no, OKH (Oberkommando des Heeres) je glatko odbio tu zamisao navodeći razlog nepripremljenosti Wermachta za borbena djelovanja u jesenskim uvjetima u Rusiji, te potrebu za dodatnom koncentracijom snaga.
Nadnevka 01. kolovoza načelnik OKH (Vrhovno zapovjedništvo kopnene vojske) general pukovnik Franz Halder dao je zadaću planiranja kampanje generalu Erichu Marcksu (načelnik stožera 18. armije). Temeljem dobivenih postavki od Haldera, Marcks je razradio zamisao provedbe napada uporabom dviju armijskih skupina. Prva je imala zadaću napredovanja prema Moskvi, a druga prema Kijevu. Do 05. kolovoza Marcks je izradio plan kojim se predviđa glavni udar prema Moskvi, a sekundarni u smjeru Kijeva, kao pomoćni predviđao se prema Lenjingradu. Po zauzimanju Moskve sjeverna armijska skupina trebala je krenuti u napredovanje prema jugu s namjerom spajanja s južnom armijskom skupinom koja je napredovala prema Kijevu. Spajanje je bilo predviđeno negdje oko Harkova. Ovime je Marcksov plan predviđao Moskvu kao primarni strateški cilj operacije Barbarosa.
OKH je Marcksov plan malo modificirao, te predvidio i ustrojavanje posebne armijske skupine za napredovanje prema Lenjingradu (Sjeverna armijska skupina), koja je trebala djelovati prema Središnjoj armijskoj skupini (prije Sjeverna armijska skupina). No, treća konačna varijanta (Hitlerova) stvari je postavila sasvim drugačije. Nadnevka 18. prosinca 1940. godine Hitler je potpisao Unternehm Barbarosa i odredio za početak napada 15. svibanj 1941. godine. No, zbog neplanirane kampanje u Jugoslaviji, konačni plan napada je pomaknut za 22. lipanj 1941. godine.


Post je objavljen 13.11.2004. u 20:08 sati.