Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/stanisaj

Marketing

Izložba u Muzeju savremene umjetnosti RS

Duh pariskog "Luvra" pred Banjolučanima
Izložba "Bakrorez Muzeja 'Luvr'" otvorena je u srijedu naveče u Muzeju savremene umjetnosti RS (MSU RS) u Banjoj Luci.

"Prije mjesec dana najavili smo da će se zrnce 'Luvra' smjestiti pod okrilje MSU RS, a velika posjećenost otvaranja manifestacije dokaz je koliko je ova izložba važna za ovu kuću, Banju Luku i RS", izjavila je Ljiljana Labović-Marinković, direktor MSU RS.

Izložba je proistekla iz saradnje MSU RS i Francuskog instituta u BiH, a sastoji se od četrdesetak grafičkih listova eminentnih francuskih umjetnika kao što su Arnolf Rajner, Teri Vinters, Žorž Bazelik, Filip Pavije, Eduard Baldus, Šarl Negre, Baltazar Berkhart i Raul Difije. Jedan od eksponata izložbe koja je predstavljena banjolučkoj publici je i rad Pjera Alešinskog, umjetnika čija su tri djela poklonjena u vlasničtvo MSU RS 1976. godine.

Izložbu "Bakrorez Muzeja 'Luvr'" otvorio je Žan-Žak Bekler, direktor Francuskog instituta u BiH i savjetnik za kulturu pri francuskoj ambasadi u BiH.

"U Banjoj Luci je izloženo 40 radova koji su izdvojeni iz zbirke od 13.000 grafičkih ploča koje posjeduje 'Luvr'. Bakrorez je naziv jednog odjela u ovom muzeju, koji u svom fundusu posjeduje radove koji su prikupljeni u kraljevskoj kući. Na osnovu tih ploča, radile su se reprodukcije, kako bi se šira likovna publika mogla upoznati sa bogatstvom koje posjeduje 'Luvr'", rekao je Bekler, dodajući da se izložba, budući da je putujuća, u isto vrijeme otvarala u Montreju u Meksiku.

On je istakao da je MSU RS "izvanredna institucija koja će zauzeti privilegovano mjesto u kulturnom programu Francuskog instituta u 2005. godini, u kojem se predviđa realizacija kulturnih programa velikog broja francuskih umjetnika u ovoj kući".

"'Luvr' je gorostas u umjetnosti cijelog svijeta. Ova izložba, koja je samo mali dio njegovog bogatstva, omogućuje nam da uđemo u tajne bakroreza vrhunskih umjetnika. Na izložbi su zastupljene tri tematike: pejzaž, figura i mitološke reminenscencije, koje imaju didaktičko, istorijsko i kreativno značenje", kaže Ljiljana Perduv-Misirlić, kustos izložbe.

Kao poklon, u znak saradnje između MSU RS i Francuskog instituta, Ljiljana Labović-Marinković uručila je Bekleru sliku Slobodana Bijeljca, umjetnika iz Pariza.

Izložba će u MSU RS biti postavljena do 26. novembra.



Post je objavljen 12.11.2004. u 15:10 sati.