Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/gogame

Marketing

Go-sekcija u Hribaru (Velika Gorica) 4. put ove šk.god. - 09. 11. 2004.

Stižem desetak minuta ranije. Nema učenika u čekanju, a to znači da iz jutarnjeg turnusa još nitko nije stigao. 3a i 3b još imaju nastavu. U dosadašnjem radu ovaj je turnus bio aktivniji u gou, ali je dosta naglašen ostanak učenika čiji turnus je upravo na nastavi. Lakše je ostati još dva školska sata na gou, nego dolaziti od doma i tamo prekinuti neku igru. To rade samo oni koji su posebno zaintereirani za go.
Odzvonilo, a ja među učenike. Djelujem kao reklama, a tu i tamo pada pitanje: ‘Kad imamo go?’, a ja kratko na to: ’Sad’ i prstom pokazujem na učionicu u kutu od 3.b razreda. Nekolicina odmah ono: ’Moram pitati mamu. Idem doma i dođem ak me pusti.’ ‘OK, ali požurite’, ja njima.
Naravno, turnir se igra i to atari-go na 9x9 po švicarskom sistemu. Tu su i trojica koji trebaju za pobjedu zarobiti već dva kamenčića i koji su u tri prethodna turnira pokazali posebno dobre rezultate. To su Stjepan Švigir, Domagoj Kralj i Petar Jelušić. Oni će tako imati nešto teži zadatak od ostalih. Priključila nam se i Antonia Štefner, koja je ranije dvije godine drmala sekcijom i koja je sada 19. kyu. Njen je zadatak za pobjedu zarobljavanje 12 kamenčića. Puno, ali za nju to nije problem. Nedugo nakon starta priključilo se još troje, ali je četvero otišlo prije kraja rada. Na kraju je bilo bitno koliko je ko bodova osvojio, a oni koji su kasnije došli ili ranije otišli imali su manju šansu za osvajanje bodova, ali su ipak igrali.
Ovaj puta je poobjedio isti onaj učenik koji je to uradio i prošli puta prije 14 dana, Petar Jelušić. Bilo je to uz dva boda prednosti pred drugim, kao i prošli puta. Tu je sve jasno. Nema više dva kamenčića za pobjedu. Idemo na tri, a time i na 3. internu kategoriju.
Drugi i treći su sa 9 bodova, a djele ih zbrojevi bodova protivnika (tzv. sos-bodovi). Ivan-Bruno Kovač ima daleko najači taj zbroj od svih današnjih natjecatelja i osvaja drugo mjesto, a Maksimilijan Pokupec je treći. Obojica prelaze u 2. internu kategoriju i na dva zarobljena za pobjedu.
Sa 8 osvojenih bodova slijedi troje. To su Martina Galović, Domagoj Kralj i Stjepan Švigir. Kako je Martina bila 1. interna prelazi sada u 2. internu kategoriju.
Bilo je i nejasnića i objašnjavanja. U partiji između Maksimilijana i Domagoja spor. Domagoj zarobljava šest kamenova, ali Maksi tvrdi da ne može, jer radi samozarobljavanje. Nastupa period učenja. Okupljam i sve ostale i objašnjavam zarobljavanje s akcentom na slučaj kada oba igrača nemaju slobode za svoje grupe u srazu. Maksi prihvaća, ali još ostaju neke dvojbe. Sve nisam mogao ukloniti. Jedan dio mora Maksi sam u sebi razumjeti.
Antonia nije ostala do kraja. Odjurila je na trening, kako kaže. Ranije su otišli još i Denis, Dražen i Sara. Bilo je i nekoliko roditelja. Gledali su kako se to igra i interesirali su se za igru.

Konačni redoslijed je bio:
1. Petar Jelušić 2. interna kategorija uz 11 bodova i zbroj bodova protivnika 62,
2. Ivan-Bruno Kovač 1. interna kategorija uz 9 bodova i zbroj bodova protivnika 71,
3. Maksimilijan Pokupec 1. interna kategorija uz 9 bodova i zbroj bodova protivnika 56,
4. Martina Galović 1. interna kategorija uz 8 bodova i zbroj bodova protivnika 68,
5. Domagoj Kralj 2. interna kategorija uz 8 bodova i zbroj bodova protivnika 60,
6. Stjepan Švigir 2. interna kategorija uz 8 bodova i zbroj bodova protivnika 57,
7. Antonia Štefner 19. kyu uz 7 bodova i zbroj bodova protivnika 33,
8. Dora Pejak 1. interna kategorija uz 6 bodova i zbroj bodova protivnika 64,
9. Lovro Blagaić 1. interna kategorija uz 6 bodova i zbroj bodova protivnika 21,
10. Ivan Ćosić 1. interna kategorija uz 5 bodova i zbroj bodova protivnika 52,
11. Denis Mešić 1. interna kategorija uz 3 boda i zbroj bodova protivnika 28,
12. Dražen Leder 1. interna kategorija uz 2 boda i zbroj bodova protivnika 19 i
13. Sara Horvat 1. interna kategorija uz 2 boda i zbroj bodova protivnika 14.

Nove kategorije:
3. interna kategorija: Petar Jelušić
2. interna kategorija: Ivan-Bruno Kovač, Maksimilijan Pokupec i Martina Galović
Bilo je zanimljivo. Slijedeći utorak smo opet tu, ali tada će, izgleda, biti i onih iz drugog turnusa.
bl. Muradenu


Post je objavljen 10.11.2004. u 14:54 sati.