Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/gogame

Marketing

Rješenje problema broj 22.

Zanimali smo se s problemom. Vidim da je Edgar bil na tragu rešenja. Ajd, da ja sad malo o svemu tome.
Počeli bumo s leve strane. Denemo prvi kamen, i to crni, na 1.D1. Beli mora reagirati na to, jer ostane bez očih. Crni bi se proširil na F1 i nebi bilo mesta za oči. Meni se čini to kao čist jasno.
Beli neda crnom da se ufura u njegov prostor i da mu sve to potrga i zruši, pa se brani igrom na 2.E1. Tim potezom je ujedno napal tek odigrani ceni kamen na D1.
Ak crni brani taj kamen i odigra na C1, beli bi jednostavno radil dva oka i zaživel na taj način. Mogel bi igrati npr. F2, iliG1, ili F1….. To znači da crni mora nastaviti izunutra ne dati belom da razdjeli svoj prostor i ne napravi odvojene male prazne prostore. Ak beli to napravi, crni ga ne može više ‘pojesti’. To bi bila dva oka. Znate, kad bi slučajno popunili slobode u jednom, takvom malom prostoru, ostal bi još drugi za cijelu tu grupu. To znači da bi ta grupa još imala sloboda, a vaši kamenčići u toj prvoj rupi ih više nebi imali, pa bi Vi bili bez sloboda i sami bi sebe zarobili. Kak je v gou zabranjeno sam sebe zarobljavati, nemrete zarobiti niti protivnika. Da se i možete zarobiti sami, morali bi svoje takve kamenove zvaditi s ploče i opet bi ostala slobodna dva mala odvojena bijela prostora. Zato je to živo, i zato treba dva oka, i zato se takva skupina nemre zarobiti. Probajte to slagati na ploči ili risati u teki za matematiku s kvadratičima. Ni to neka velka mudrost. Napravite i pogledate i sve Vam bu jasno.
Da zadrži bijeloga u nemogućnosti delanja dva oka, crni odigra na 3.F2. Na kaj tu crni pikira? Ak još metne na F3, sva ova secišta (E2, F1,F2,) nemreju biti oko. A, zakaj? Zamislite da beli naknadno odigra još F1 i E2 i pojede dva crna na F2 i F3. Možda Vam se čini da bi to bilo oko, al Vam se to samo čini. Čim bi beli to pojel, crni odmah dene opet na F3, pa ak beli i to smaže, igrom na F2, niš ne dobiva, jer kada se napadne izvana kamen na F4, ili grupa koja od njega nastane, beli spoji na F3, da se to ne pojede i oka ‘niti u panju’. Da se to ne dogodi beli odmah pokrpa slabost igrom na 4.F3.
E, pa fino. Crni je pretnjama napravil već lepu situaciju, da sve belom zronda. Sad se vredi setiti onog ‘povratnog udarca’. Taj povratni udarac je prava finta. Da samo znate kolke partije su zgubljene ili dobijene zbog njega. Pa, dobro, ajmo onda s pretnjom povratnog udarca i odigrajmo taj 5.G1. Full dobar muv. Ak pratite probleme već kužite, da je ono na kaj se cilja H2. Ak bi crni del još i na H2, pa beli njega pojel sa H1, crni bi krknul četri bela tak da odigra opet na H2. Da, to je povratni udarac i to ovaj put na H2. Sve je već puno jasnije. Beli se brani igrom na 6.H2.
Crni sad primiri stvar igrom na 7.C1. Belom ni dobro igrati na F1, jer mu crni zarobi dva na E1 i F1, tak da odigra na E2. Ak beli odigra na 8.E2, crni spoji na 9.F1.

Tu se više nemre napraviti dva oka, a ni ih se moglo ni prije, al se sad to dobro vidi. Znate, problem je kad se stvar ne vidi dobro i kad treba puno razmišljati. Ljudima je to teško. Zamislite; gledate nekaj kaj se ne vidi i velite drugima da to vidite. Kaj buju rekli svi oni, kaj niš ne vidiju, a nemreju ni razmišljati, ili možda nečeju. Lepše i lakše im je da veliju kak vam kotači nisu na mestima. Ne kužiju oni, da se tu ne dela o kotačima. A tek kad skužite, da nisu oni ti kaj stvaraju kriterije.
Pa sad samo da vidimo kak to nisu oči. To je za one, koji buju sad to naučili. Vi ostali to već znate. Beli ‘pojede’ ta tri crna kamena ak dene na 10. H1. Vidite sad tu rupu od tri sjecišta. Kaj treba napraviti crni, da čitava hrpa belih bude u obliku koji se može na nekom kraju smazati? Da!!! Crni metne 11.F1. Ostane samo jedna rupa i na kraju svi beli padaju. Ta rupa, to je jedno oko, a u našem slučaju samo jedno.
Ste vidli kak se to dela? Problema u gou ima nebrojeno. Glavna fora je da se naučite razmišljati i gledati kaj se bu dogodilo.

Sad dva petka nebum doma. Idem malo tam di se puno igra go i di ima puno jakih igrača. Morti nekaj novoga vidim i morti mi padne kakva nova ideja. Čujemo se.
bl. Muradenu


Post je objavljen 07.11.2004. u 19:07 sati.