Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/hipokampus

Marketing

TOM WAITS - REAL GONE (Anti/Dancing Bear)
Što stariji, to luđi - tako bi mogla glasiti najkraća dijagnoza u povodu novog diskografskog istupa jedne od najosebujnijih pojava u zadnjih tridesetak godina popularne glazbe.
No iskustvo od albuma "Swordfish" poučilo nas je da osebujnost u Waitsovu slučaju podrazumijeva sve veću količinu slušateljskog napora nakon kojega u pravilu slijedi nagrada.

Jer, svakim ponovljenim slušanjem početni šok ustupa mjesto spoznaji da je američki kantautor i pod stare dane uspio iskopati manevarski prostor za daljni autorski napredak. Na Real Gone ostavio se klavira proširivši spektar utjecaja na bluesirani jamaikanski rock-steady u odličnoj 11-minutnoj temi "Sins Of My Father", pa čak i na svojevrsni avangardni hip-hop u uvodnoj "Top Of The Hill".

Ubačeno je i malo Afrike te nekoliko uobičajeno impresivnih astmatičnih balada, no albumom dominira agresivna teatralnost iskušana na ranijim projektima. Primjerice, u pjesmi "Hoist That Rag" Waits se glasa poput zvijeri oboljele od teške upale pluća, no ispod režanja i hroptanja, te škripave pseudokubanske instrumentalne pratnje, krije se zgodna gitaristička figura.

Ukratko, nakon kaotičnog prvog dojma (gramofonski scratch umjesto glasovira, ljudski beat-box kao nadopuna pravim udaraljkama, lonci i poklopci posvuda okolo) stvari će ipak sjesti na svoje mjesto. Naravno, ako ste skloni vrijeme utrošiti na utapanje u friškoj avanturi punoj - ne nužno tim redom - štakora i grijeha, politike i rata, automobila i vlakova, alkohola, karnevalskih čarolija i ostalih stvari koje čine (polu)svijet staroga Toma - čovjeka kojega je i dalje mnogo lakše cijeniti negoli voljeti. (D. L.)




Post je objavljen 06.11.2004. u 15:02 sati.