Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/wannabemagazine

Marketing

wannabe in love: Ljubav ide kroz nos?!?

Sigurno je da ima puno istine i u izreci «ljubav ide kroz želudac» ali sve više istraživanja je usmjereno prema tome da dokaže da ljubav zapravo ide – kroz nos. Već se godinama govori o feromonima, hormonima koji djeluju izvana, na drugog pripadnika iste vrste. Za feromone je poznato da sudjeluju u spolnoj atrakciji: odgovorni su za privlačenje partnera kako kod životinja tako i kod ljudi.
No nisu samo feromoni presudni za privlačnost. Životinje s razvijenim osjetom mirisa mogu mnogo toga saznati mirišeći tjelesne tekućine ostalih pripadnike vrste, posebno ako je riječ o urinu. U urinu se nalaze sićušni proteini iz njihovog imunog sistema te time pružaju značajne informacije o «vlasniku».
Image Hosted by ImageShack.us
Ovi proteini stimuliraju živčane stanice koje se nalaze duboko u nosu, u takozvanom vomeronazalnom organu, jedinstveni su (kao npr. otisak prsta) i odaju opće stanje organizma, koliko je zapravo izvor «fit» što je kod mnogih vrsta odlučujući faktor pri izboru partnera.
Ljudi također posjeduju odgovarajuće senzore u nosu – iako su ovi organi tijekom evolucije oslabili. Znanstvenici pretpostavljaju da ljudski znoj i slina sadrže tragove iz imunog sistema po kojima nesvjesno biramo partnera.
Uskoro će izreka s «Ljubav ide kroz želudac» glasiti: «Ljubav počinje kroz nos a učvršćuje se kroz želudac».
Image Hosted by ImageShack.us


izvor: Spiegel

© wannabe


Post je objavljen 05.11.2004. u 13:52 sati.