Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/gulistan

Marketing



Amerika se potpuno podijelila, ugrubo, na urbane liberale i zadrte "ruralne" konzervativce. Regija izmedju dvaju obala, posprdno zvana "flyover country" (jer se u nju ne ide, vec je se samo prelijece), Bible Belt i nazadni Jug diktiraju americku politiku.

U New Yorku, koji je 80% glasao za Kerryja, San Franciscu, Washingtonu (90% za Kerryja) osjecaju kao da zive na drugom planetu od ostatka Amerike. Upravo halucinantan paradoks: Njujorcani, koji su na vlastitoj kozi osjetili terorizam, redom su osudili rat u Iraku--zapocet na perfidno laznoj osnovi "obrane od terorizma"--dok je masa u srednjem dijelu zemlje, malo vjerojatna zrtva buducih napada, kao hipnotizirane ovce nasjela na sve ucjenjivacke, zaplasujuce trikove Busheve administracije--cak i nakon sto je ta administracija SAMA PRIZNALA DA SADDAM NIJE IMAO NIKAKVE VEZE S TERORISTIMA! Tri cetvrtine Bushevih biraca i dalje vjeruje da je Saddam direktno vezan za Al-Qaedu.

No, njima je zapravo rat u Iraku, privreda, obrazovanje, zadnja rupa na svirali, njima je bitan "karakter" predsjednika. U ocima "srednje" Amerike, Bush, taj inkompetentni (nijedan poslovni napor mu nije uspio), glupavi (kupio je prolaz na Yaleu, i to dvojke), kukavicki (izbjegao je sluziti u Vijetnamu i nikad nije dovrsio ni zapoceto letacko obrazovanje--premda je imao obraza pozirati u uniformi letaca nakon sto ga je netko drugi, jasno, spustio na nosac aviona) redikul (iscitao cijelu pricu o jarcu djecici dok su se tornjevi WTCja rusili), lazov (a di bi poceli...?)--taj stvor, dakle, ima "karakter" i "vrijednosti"--iste kao i srednja Amerika. Kako rece Wilde--drago je Calibanu u ogledalu vidjet Calibana. Kako recemo mi--svoje govno ne smrdi. Jer, premda je Bush dijete prebogate dinastije i jednako daleko od istinske seoske sirotinje i proletera kao i "sjeveroistocni elitist" Kerry, znao je kao i Reagan nabaciti tu "nasi smo" facu; a uostalom, ta jadna stoka ima razloga vjerovati da je Bush "kao oni": jednako neobrazovan, ksenofoban, arogantan, zadrt sovinist. Covjece, pa on nikad nije bio u Evropi (ili igdje van Amerike izuzev Meksika!) dok nije ukrao predsjednistvo!

Na stranu izbor predsjednika, u Kongres i Senat, koji su oboje pod republikanskom kontrolom, usla su jos neka zastrasujuca nova lica: fundamentalisti, homofobi, rasisti, prikaze iz biblijskog doba.

Demokrati su u rasulu. Ma, dobili su sto su zasluzili, kad nisu mogli naci kandidata i platformu da potuce ovo ruglo od "politicara". Ali, svi mi zasluzujemo bolje, svi mi trebamo bolje.

Sljedeci rat? Bojim se za Siriju.


Post je objavljen 04.11.2004. u 21:54 sati.