Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/wannabemagazine

Marketing

wannabe healthy: Prehlada, viroza ili gripa?

Curenje iz nosa, kašalj, grlobolja, opće loše osjećanje pa čak i visoka temperatura… Radi li se o prehladi, virozi ili gripi?
Prehlada ili obična hunjavica je uzrokovana mnogim vrstama virusa (čak njih preko 100) pa nije čudno da čovjek 5-6 puta godišnje ima prehladu. Viroza je širi pojam koji obuhvaća i bolesti drugih organskih sustava. Ali kad ljudi kažu «viroza» obično misle na prehladu odn. infekciju dišnog sustava. Gripa (influenca) je akutna zarazna bolest karakterizirana u prvom redu tzv. općim simptomima (povišena tjelesna temperatura – i preko 40 °C, glavobolja, bolovi u kostima i mišićima, opća slabost) a kasnije se javljaju i simptomi kao u prehladi. Ona se isključivo javlja u određenom periodu, obično tijekom zime tako da je nemoguće imati gripu ljeti!
Liječenje i prehlade i viroze i gripe je simptomatsko što znači da ne djelujemo na uzročnika bolesti nego ublažavamo simptome. Znači, liječenje se sastoji od snižavanja povišene tjelesne temperature, uzimanja tekućine (čaj), te ublažavanja bolova i kašlja.
Antibiotici nemaju koristi jer se radi o virusnim bolestima, a antibiotici u prvom redu djeluju na bakterije.
Uvriježen je stav da tjelesnu temperaturu treba snižavati tek kada prijeđe 38 °C, no čovjek se treba ravnati po subjektivnom osjećaju (ako se netko loše osjeća i pri temperaturi npr. 37,3 °C, može sniziti tjelesnu temperaturu).
Temperatura se snižava fizikalnim metodama (tuširanje mlakom vodom) i antipireticima (lijekovima za snižavanje povišene tjelesne temperature, npr. Lupocet, Panadon, Andol).
U slučaju pogoršanja ili ukoliko simptomi ne prestaju kroz nekoliko dana potrebno je potražiti liječničku pomoć.

© medicine woman za wannabe



Post je objavljen 04.11.2004. u 21:09 sati.