Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/knjigoljub

Marketing

Obrijana Venera


Celeber je prije neki dan na tržište izbacio roman škakljive tematike Obrijana Venera.
Radi se o romanu kojemu je u prošlogodišnjem natječaju VBZ-a za najbolji neobjavljeni roman za dlaku izmakla nagrada od 100 tisuća kuna (i otišla Koščecu i Markovićki).

Roman je napisao poznati i afirmirani hrvatski autor(ica) skriven iza pseudonima Franka Mrduljaš-Karić, koja(i) iza sebe već ima tridesetak objavljenih knjiga različitih žanrova, od čega jednu zbirku poezije, dvije knjige putopisa i dva romana za djecu. Za svoj dosadašnji književni rad nekoliko je puta nagrađivan(a). Većina knjiga doživjela je više izdanja u velikim nakladama, kao i prijevode na druge jezike.

Franka Mrduljaš-Karić o sebi, svojim riječima


Začeta: izvan epruvete, neplanirano i na brzaka, što je još tada bilo moderno. I najjeftinije.
Rođena: carskim rezom, u utorak poslije podne, sredinom mjeseca i u znaku škorpiona. Moglo je biti i u znaku ribe da su starci ranije skužili kako se to radi.
Djetinjstvo: najprije pelene, pa pamučne gaćice i na kraju tange. Prvi damski uložak u četrnaestoj godini. Prištevi su došli odmah iza toga.
Mladost: u znaku djevice, sve do sedamnaeste godine. Poslije nisam brojala. Spirala i tablete? Oboje su isto sranje.
Škola: dvokatnica, kod zadnje autobusne stanice, preko puta kafića, četvrta klupa do prozora, obavezni trač na satu povijesti. Pljuga iza kotlovnice. Samo dva jointa u deset godina.
Faks: skraćenica za 'Franka - autorica klitoris sapunica'. To je bio moj akademski san, a ne šugava arheologija. Mumije sam ionako gledala oko sebe svakog dana.
Dosad napisala: sve zadaće iz matematike i hrvatskoga, pokoji test, diplomski rad o faraonskom razdoblju Egipta, devetnaest ljubavnih pisama, sedamdeset dvije razglednice, četiri brzojava i trideset šest molbi za posao. Ni na jednu nikad nisam dobila odgovor.
Dosad objavila: samo oglas u dnevnim novinama o nestanku mačke Hagare. Tiskan u 130.745, a prodan u 86.098 primjeraka. Na oglas se nitko nije javio. Hagara se nikad nije vratila. Danas: zagrebački politički tjednik koji je navodno izlazio potkraj prošlog stoljeća, a ja - i dalje bez posla i u komi.
Bračno stanje: dramatično.
Uzori: imala sam tri, ali sam ih velikodušno ustupila liliputancima.
Planovi: moji, tvoji, prostorni, ukradeni, sutrašnji, trknuti, tuđi, godišnji, ljubavni, tajni, bračni, mali, veliki...
Živim: na devetom katu i od danas do sutra, uglavnom na račun staraca i njihove socijalne crkavice.


Obrijana Venera samo je naoko erotski roman. On je zapravo humoristična slojevita socijalna priča o sudbini jedne žene i njezine vagine, ispričana u tri razine – jezikom žene, jezikom njezinih partnera i jezikom vagine. Ova priča je ispunjena zdravim optimizmom jer ruši sve inhibicije, od seksualnih tabua do svakodnevnih skrupula.
Obrijana Venera može zvučati jedino i isključivo kao grubi realizam, istina o ljudima kakvi jesu.Stil je moderan, neopterećen i slobodan, pomalo zagrebački. Radnja romana odvija se u Zagrebu, obuhvaća posljednjih deset godina, ali se najveći dio priče odvija u razdoblju između 2002. i 2003. godine. Tri su glavna lika i dvadesetak sporednih, te još tridesetak usputnih.



Post je objavljen 10.11.2004. u 12:50 sati.