Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/nevjerujem

Marketing

Slučaj zlostavljanja djece u domu za nezbrinutu djecu 'Maestral'

U dječjim pismima pojavile su se i tvrdnje da ih se izgladnjuje. Djeca su prijavila da ih se, zakasne li na doručak, kažnjava glađu. Nekolicina djece je, naime, zbog visoke temperature uzrokovane gripom odbila doći na doručak, pa su taj dan kažnjeni glađu i za objed.
No, krunski dokaz nepropisnom poslovanju trebalo je biti pismo talijanskih kolega koji su godinama sponzorirali ljetovanje splitske djece, a u kojemu se tvrdi da se djeca po cijele dane drže zatvorena u šatorima i da se s njima postupa krajnje grubo. Ipak, potvrdu i sumnje posve neutralne strane Općinsko odvjetništvo, čini se, nije smatralo dovoljno važnom da na temelju nje ustane kaznenom prijavom.
Posebna je priča i nestanak brojnih vrijednih likovnih djela u čiji je posjed dom dolazio dugogodišnjom organizacijom likovnih kolonija u kojima su stvarali domaći umjetnici, što istraga zasad nije uspjela dokazati. Štićenici doma su u pismima progovorili o playstationima i televizijskim prijamnicima koji su u »Maestral« dolazili kao donacije, a potom ih u domu više nitko nikad nije vidio.
Vjesnik je u posjedu svih pisama djece iz »Maestrala«, pisama talijanskih socijalnih radnika i alarmantnog prvog izvješća Ministarstva te izjava nekoliko osoba koje su spremne svjedočiti o malverzacijama i zanemarivanju djece u »Maestralu«, posebice u njegovoj »ekspozituri« u Kaštelima.
Prvi nadzor Ministarstva nedvosmisleno je potvrdio sumnje na zlostavljanje djece, upozorio na loše odgojne metode i od ustanove zatražio da što hitnije ispravi nepravilnosti. Zašto tadašnje ministarstvo rada i socijalne skrbi nakon utvrđenih nepravilnosti i potvrde sumnji na zlostavljanje ili barem na zanemarivanje štićenika, nije podiglo kaznenu prijavu, teško je reći. Još više...

Post je objavljen 04.11.2004. u 01:26 sati.