Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/anamarija

Marketing

Tražili ste, gledajte!

Uvijek se iznova nakon gotovo svakih političkih izbora odnekud izvuče ona rečenica kako svaki narod ima predsjednika i vladu kakvu zaslužuje. A pod narodom se uglavnom misli na većinu, jer je to princip demokratskog društva po kojem se bira nekoga za vođu. Tako da ako niste u toj većini, morate (ne morate, možete i dignuti sidro) trpiti neku očitu budalu i lažljivca. I recimo da ste neki protivnik te većine ili oporbenjak nakon izbora? Što vam je činiti? Možda su vaši ukućani dali glas onome koga ne možete smisliti? Ili netko od vaše rodbine? Ili prijatelja. Jeste li mogli utjecati na promjenu njihove odluke? Jeste li mogli bolje lobirati za svog kandidata? Čini se da će politički angažman opet morati postati popularniji, naročito među mladim ljudima. Jer očito nije svejedno tko vodi državu, a naročito ako se radi o najmoćnijoj državi koja utječe na globalnu politiku. Moram priznati da mi demokracija katkad stvarno teško pada. Jer većina je uglavnom neobrazovana, neinformirana, zatupljena i povodljiva. Naravno, totalitarizmi su još gori, jer svaka budala može terorizirati ostatak društva.
Slobodna volja je navodno nešto što čovjeku daje pravo da živi kako želi. Je li baš tako? Kršćanski gledano, nije. Slobodna volja nam ne daje pravo radimo što god poželimo, već da se izgrađujemo po njoj u slobodna bića u smislu ljubavi i neovisnosti od nekih zlih utjecaja.
Pa ako je tako, onda nije ni čudo da je svijet pojednostavljeno rečeno (a možda i vrlo precizno) otišao k vragu. Jer razne gluposti se već odavno toleriraju opravdavajući ih nedodorljivom individualnošću. A o raznim ciljevima koja opravdavaju sredstva i sličnim principima da ne govorim. Postali su zapravo mjerilo nečije snalažljivosti i visokog kotiranja u društvu. Pogledajte ljude oko sebe (nesposobni šefovi - mali bogovi), pa onda gospodarske i političke opcije. Sve je dozvoljeno i sve se može. A tako se odgajaju i djeca. Tak da ono, ne znam, nekak me ne čude ovi rezultati izbora u Americi, pa to je odraz današnjeg svijeta, točnije većine u tom svijetu. Dovoljno je biti glup i uporan, a sve ostalo će vam se posložiti, kaj nije tak?

Post je objavljen 03.11.2004. u 17:30 sati.