Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/trapula

Marketing

Opet malo o carini

Ja ću popizditi sa ovom našom carinom. Meni se čini da su carinski zakon i ostale propise radili pacijenti Vrapča u slobodno vrijeme. U našoj dičnoj državi teško nas nešto može iznenaditi, jer kako Ameri imaju poštapalicu "only in America" u pozitivnom smislu, imamo i mi "samo u Hrvatskoj", ali u negativnom. Već sam pisao o tome kako predići paket na carini u 4 dana, a nastavak te priče upravo slijedi.

Dođe meni paket na osobno ime sa oko 30 DVD-a. Riječ je o pošiljci za moju firmu, ali pošiljatelj je umjesto naziva firme stavio moje osobno ime na paket. Ja sam tako slao pakete u raznorazne zemlje i primatelji nisu imali osobih problema prilikom predizanja pošiljke, no ovo je Hrvatska i naravno da mora postojati procedura i za to, samo što je još veći problem što ta procedura nema ni glavu ni rep.
DHL mi je javio da se moram obratiti carini i poslati im originalne račune od kupljene robe, te otići osobno u Branimirovu. Za početak sam otvorio stranice www.carina.hr i nazvao operativno dežurstvo da bi došao do broja carinarnice koja je u sklopu Pošte u Branimirovoj. Gospodin koji se javio sa "aaaalloo??" mi je dao broj na kojem sam samo dobio "linija je u kvaru". Opet sam nazvao carinsku operativu, a isti tip mi je rekao "odakle bi sad ja znao koji je broj u Branimirovoj, nisam tamo nikad radio". Da se pokidaš od smijeha, ili jada.

Nakon pretraživanja imenika, zivkanja Pošte i inih, dođem do broja i uspijem doći do carinika. On mi je objasni da prema propisima ne mogu uvesti ništa na osobno ime, ako pošiljka izlazi iz okvira osobnih potreba (recimo 1 DVD se tolerira itd.). Kažem dobro, dajte da popunim papirologiju, pa da gibam. Međutim ne ide to tako easy, treba otići do poštanskog špeditera kod kojeg se popunjava razna papirologija, a u međuvremenu paket prolazi raznorazne kontrole, koje naravno sve plaća primatelj. Imao sam priliku pogledati "kontrolu": tip je sa cigaretom u ustima otvorio paket, probrljao po njemu, a ta m je radnja uredno došla preko 100 kuna.

I tako dok sam visio tamo popričah malo sa carinicom glede slanja pošiljaka vani u inozemstvo. Za svaku komercijalnu pošiljku potrebno je popuniti carinsku deklaraciju, neovisno o tome radi li se o šleperu kukuruza ili jednoj jedinoj majici. Izračun je bio da bi se za 1 majicu vrijednosti 100 kuna trebalo platiti 120 kuna carinske pristojbe + poštarina. Haaaallloo? Umjesto da država stimulira izvoz, ona ga maksimalno onemogućava, a pritom ti na poslovanje lupa i PDV i porez na dobit. Samo u Hrvatskoj, o da. I kaže tako meni carinica da su oni full svjesni nedostataka zakona, ali da je njihov posao primjenjivati zakon ma kakav on bio. Od iste sam osobe doznao kako je više desetaka online shopova u Hrvatskoj krenulo u poslovanje previdjevši troškove carine prilikom izvoza. Par su proizvoda na crnjaka progurali kao gratis itd., a kasnije im je carina sjela na rep i poslovanje prema svijetu je prekinuto, jer računica ne postoji. "Kupujmo hrvatsko" očito teško može biti i inozemna krilatica.

Imamo Hrvatsku!

Post je objavljen 03.11.2004. u 08:55 sati.