Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/novac

Marketing

Otvorena štednja

Fakat ne znam zakaj se prije toga nisam sjetil:) Možda je to zato kaj prije nisam pročitao knjigu Money Is My Friend. Kratka i prilično zgodna knjigica o lovi. Jedna ideja mi se posebno svidjela a to je da otvorimo više različitih računa za različite namjene. Kako u Hrvatskoj ne možete u jednoj banci imati više računa (već samo jedan tekući i samo jedan žiro račun) tako je u početku ta ideja pala u vodi. Međutim! Međutim postoji nešto što se zove otvorena štednja. Prije nisam pisao o tom proizvodu jer mi se činio totalno bezveze. Radi se naime o "običnoj" oročenoj štednji na mjesec, tri, 6,12, 24 itd., ali se uvijek može dodati još love. Kamata je mala i jedva da pokriva inflaciju (ali pokriva!) te mi stoga uopće nije bila interesantna. No kako sam želio imati više različitih računa sjetio sam se da bi upravo otvorena štednja bila rješenje mojih problema. Danas sam otrčao u Banku i za početak si otvorio dvije štednje;) Možete štedjeti u kunama ili devizama i dovoljno je oko 200 kn da uplatite kako bi otvorili štednju. U knjizi Money Is My Friend navodi se nekoliko računa koje bi bilo dobro otvoriti:
- MILIJUN KUNA - ovdje biste skupljali lovu (recimo onih 10%) koju bi, kad se sakupi veći iznos, kasnije investirali.
- VELIKE KUPNJE - npr. štedite za novi kompić, registraciju ili tako nešto
- FINANCIJSKA NEOVISNOST - ovo mi je malo glup račun jer se krši sa ovim pod brojem jedan. Ideja je da u stvari otvorite račun sa kojega bi svaki mjesec uzeli kamatu, a glavnicu ostavili. Prevedno na hrvatski to bi značilo da otvorite rentnu štednju. Cilj je da na tom računu bude toliko novaca da mjesečna kamata koju dobivate bude veća od vaših mjesečnih troškova. Onda ste financijski neovisni. Praktično bi to značilo barem 2 mln kn ;)))) jer su kamate prilično male.
- GODIŠNJI PRIHOD - cilj ovog računa je da na njemu skupite love koliko zaradite za jednu godinu. Kad uspijete onda si uzmete godinu dana slobodnog.
- DAREŽLJIVI RAČUN - tu štedite kako biste ljudima mogli poklonite velike i lijepe poklone;) Zgodno.

Ja bih još dodao neke račune tipa Shopping u Dubai-u, Nova Godina i Božić u Londonu itd.;) Vašoj mašti prepuštam ostatak. Zgodna stvar je što ako imate internet bankarstvo zaista možete mijenjati nazive tih računa, a možete otvoriti i dobri stari trajni nalog i automatski rasporediti jedan dio vaše plaće na odgovarajuće račune. Naravno lovu oročavate na određeni rok i tako si možete planirati kada vam što treba. Ako trebate registrirati auto za 6 mjeseci onda oročite 200 kn na 6 mjeseci i svaki mjesec još dodajete koliko love možete/trebate kako bi nakon 6 mjeseci imali lovu za registraciju. Po isteku oročenja, lova se automatski ponovo oročava sa pripisanom kamatom ukoliko ju ne podignete. U slučaju da zaista morate prijevremeno raskinuti oročenje dobivate puno manju kamatu no budući su i iznosi u početku mali to i nije toliki bad. Važno je da ništa love ne gubite jer nema nikakvih naknada i provizija. Za ziheraše i hrčke odlično;)

Post je objavljen 02.11.2004. u 19:25 sati.