Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/gogame

Marketing

Rješenje problema broj 21.

Evo mene i rješenja. I u ovom problemu se rješavalo malo lijevo, pa malo desno. Kada tako radite morate paziti da ono što igrate lijevo mora biti protivniku toliko opasno da na to on mora odgovarati, jer inače izgubi sve ili bar puno, ali u problemu obično sve.
Odigramo li odmah napad na tri igrom na E1, bijeli bi nas naprosto natjerao da iz pokupimo igrom na F1. Kada bi pokupili ta tri igrom na E2, bijeli bi zaživio slijedećim redom poteza. Prvo bi žrtvovao kamen igrom na H1 uz prijetnju da on zarobi kamen na H2, igrajući dalje na J2, i ostvari ‘dva oka’ na H2 i G1. Da se to ne desi, a da se ipak koristi slabost tri bijela kamena na C1, D1 i D2, crni igra 1.F1. Ti poetzom crni prijeti igrati ‘povratni udarac’ na E2, a ujedno spriječava malo prije spomenutu mogućnost pravljenja očiju bijelome. Taj potez, na taj način, crni nigra namjerama na odve strane.
Bijeli pokušava lukavošću dalje. Potrebno je prijetiti onemogučavanjem napadača na obje strane. To čini potezom 2.G1, ali ipak crni ima i za to učinkovit nastavak. Crni mora ‘tvrdo’ nastaviti na lijevoj strani održavanjem tempa. To čini izravnom prijetnjom na tri kamena igrom 3.E1, na što bijeli mora uzeti dva crna igrom na 4.E2. Sada bijeli ima jedno oko od dva sjecišta na E1 i F1.
Lijeva strana je riješena, a sada treba odraditi desnu, gdje crni nesmije dozvoliti bijelome drugo oko. Crni kamen na H2 stoji tako, kao da nudi drugo oko ali…. Crni priprema sva osiguranja od pravljenja drugog oka igrom na 5.J1. Odigra li na to bijeli na H1 ili J2, crni spaja s voj kamen na J1, igrom na K1, s čvrstim vanjskim štitom. Zarobi li sada bijeli kamen crboga na H2, crni ima potez na G3!!! Crni kamenovi na J1 i G3 zaprijetiti će nakon kasnijega mogućeg i nespriječljivog crnog K3 uzimanjem bijelih četiri kamena na H3, J2, J3 i K2. Tako ovo sjecište na H2 nebi bilo oko i cijela bijela skupina kamenova u ovom problemu pada.
U nastaloj situaciji bijeli još pokušava spriječiti spoj crnom s vanjskim štitom igrom 6.K1. Izgleda kao da su crna dva kamena na H2 i J1 u okuženju, ali sve pada u vodu nakon crnoga 7.K3. Prijetnja je zarobljavanje dva bijela na K1 i K2 igrom na J2, a ako ih bijeli spoji s druga dva igrom na J2, slijedi zarobljavanje pet bijkelih igrom na G3.
Spasa bijelom nema, a nije ga niti bilo, ako crni ispravno igra. Pa što je tu onda igra i što je problem? Jak igrač bi to pogledao i rekao: ‘To pada.’. Ćemu onda igra u ovom slučaju, a i sličnima. Koji je smisao igre bijeloga?
Kao prvo, odigrati prijetnje u nadi da protivnik ne odigra ispravno, pa da se zaživi. Igra li protivnik ispravno nešto se izgubilo. Što? Bijeli kamenovi su padali i prije i poslije odigravanja problema. Izgubile su se, odigravanjem, prijetnje. To znači da nije ispravno srljati, ali je potreban dobar izračun mogućnosti. Dakle ovo prvo nije ispravno i to čine oni koji nisu dobro izračunali ili nisu to nikako niti činili.
Imati mogućnost poteza, na koje protivnik treba odgovoriti, da ne pretrpi neke gubitke, je dobro. Oni služe za ko-prijetnje i vrijedno ih je čuvati za takove prigode. Ako imate više takovih mogućnosti, odgovarati će Vam igra na ko, a to u jakim partijama predstavlja neku prednost. Vrijedi ih čuvati za vrijeme kada će biti od koristi.
Ima tu još jedna mogućnost. Kombinacije postoje sve dok ih ne izvedete i kao takove one su neka vrijednost u vođenju igre. Napr. tri crna na L1, L2 i L3 još nisu čvrsto vezani s ostatkom crnoga štita. Desi li se tijekom partije, da bijeli ojača desno od njih, a nije u problemu odgovarao nakon 1.F1, smatrajući da tu nema života, što je ispravno, pojavljuje se dobra mogućnost. Bijeli odigra na K3 uz prijetnju rezanja na L4 i ugrožavanja spomenute trojke na L-vertkali. Ujedno je izmjenjena situacija u problemu i sada se pojavljuje šansa za život. Kako je bilo, za ovo, dobro ne igrati nakon crnoga 1.F1.

Go nije samo igra kamenčića na ploči. Oni su potrebni da čuvaju naše zamisli koje ustvari jesu osnova ove igre. Go jest nešto u nama. Nemojte mi samo reči da je to neko istočno gledanje ili filozofija. Vrijednosti života ne poznaju granice, što čovjek ih stvori u strahu pred onima i onih što neznaju. Znanje je put što i strahove rješava. A put? On jest povrat istini.
I što sve ‘prođe kroz glavu’ uz ovaj jedan mali go-problem. Ta život i jest skup sitnih stvari, a svaka je vrijedna života. Poštujući njih poštujemo cjelovitost po kojoj jesmo. I što da kažem do: ‘Hvala.’

Bl. Muradenu


Post je objavljen 02.11.2004. u 07:24 sati.