Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/hohnjec

Marketing

Eurolegue: GRUPA C

Prva utakmica Eurolige je već počela pa je red da i ja završim s najavom najjačeg kontinentalnog natjecanja.

GRUPA C:

ULKER
-lani su Booker, Blair, Naumoski, Kutluay i Rentzias trebali napraviti pravi rezulat-što je jedino plamas na Final 4, kako nisu uspjeli klub ih se svih rješio i ove sezone će imati potpuno novu petorku. Najveće pojačanje je došlo iz Toronta, riječ je Dionu Gloveru, kojem je svojedobno Kukoč bio rezerva u Hawksima. Inače rijeć je o igraču koji igra na pozicijama 2-3.
U NBA je imao prosjek od cca. 8poena kroz karijeru i sad se očekuje da taj prosjek podupla u Euroligi. Drugo veliko pojačanje se zove Saulius Stombergas, igrač koji je imao sjajnu Olimpijadu i sigurno je da još može puno pružiti iako je u jeseni svoje karijere. Doveli su još 2 Litvanca-odličnog centra Eurelijusa Žukauskasa, a vratio se i veteran Prasikevičius koji je bio dugo godina u ovom klubu. Listu pojačanja zaključuje najbolji turski playmaker Kerem Tunceri kojeg su oteli Efes Pilsenu. Dubinu momčadi daju Kerem Gonlum, koji je bio jedan od igrača koji su najviše napredovali prošle sezone i centar Fatih Solak koji je skoro završio u NBA ove sezone. Igrač kojeg treba pratiti zove se Erdan Ilyasova, najtalentiraniji turski igrač i lottery materijal. Treba vidjeti kako će se momčad uigrati, ali vjerujem da će biti jedno od većih iznenađenja.


UNICAJA
-vrlo jaki Španjolci, istina da su pustili najboljeg igrača Louisa Bullocka u Madrid, ali su doveli mnogo odličnih igrača. Krenimo redom, na playu će im igrati prvi argentinski playmaker, igrač koji nije dobar scorer, ali je sjajan organizator i obrambeni igrač Pepe Sanchez. Potpuno suprotan primjer playa je J.R. Bremer koji je imao odličnu rookie sezonu u NBA, ali nakon toga je pao i sad je u Unicaji, gdje će vjerojatno igrati na poziciji 2. Na poziciji 3 još je jedan junak iz Atene-Walter Herrman, a mjenjat će ga Stephane Risacher. Koliko god bila vanjska liniija jaka najjači su ispod koša. Doveli su našeg Tabaka koji ima problema s ozlijedama i vjerojatno neće biti spreman za početak Eurolige, ali je zato tu Jose Garbajosa, jedan od najkompletnijih igrača u Europi. Nadalje doveden je francuski superskakač Florent Pietrus. Vratio se s posudbe i poslije Rudija Fernadeza i Sergia Rodrigueza najtalentiraniji španjolski igrač-Fran Vasquez. Ovoj snažnom rosteru treba dodati i da je arena već rasprodana, a i u ACB ligi su sjajno krenuli tako da je jasno da će biti puno bolji nego protklih godina.


OPEL SKYLINERS
-nakon nekoliko sezona evo ih opet u Euroligi, jedni od outsidera. U odnosu na lani nisu doveli niti jedno pravo pojačanje, a pustili su najboljeg centra Maria Kasuna.
Najbolji igrač im je Chris Williams odlična trica koji podsjeća na Shawna Mariona. Uz imaju dobrog playa Pascala Rollera i beka shootera Tyrone Ellisa, koji nije konstanta. Pod košem im je Robert Maras i Houstonov pick Malick Badiane, atleta koji dobro skače, ali je limitiran ofenzivno. Svaka pobjeda za ovaj team će predstavljati uspjeh.


BENNETON TREVISO
-mnogo se toga promijenilo u Bennetonu ovog ljeta. Dugogodišnji glavni igrač momčadi playmaker Tyus Edney otišao je u Romu gdje zasad ne pruža dobre partije. U zamjenu mu je doveden talentirani Francuz Pacelis Morlende(2.runda drafta 2003.), ali nije to igrač formata Edney.
Najveće pojačanje je sjajni Litavac Ramunas Šiškauskas koji ima cca.20 koševa po većeri u talijanskoj ligi. Pod košem je ostala rupa nakon što je otišao Garbajosa, a u njegovu zamjenu je stigao atleta Marcus Goree. Još je jedan Amerikanac pojačao United colors ovog ljeta-Marlon Garnett, igrač sjajnog shoota za 3 poena, ali i vrlo nadaren atletski, jedini razlog zašto nije u NBA je to što je malo prenizak. Na centu je i dalje odlični Denis Marconato, kojeg će mijenjati Joey Beard. Zaštitni znak Bennetona su mladi igrači, posebnu pažnju treba obratiti na talenta kakvog Italija nije imala godinama, ime mu je Andrea Bargnani, igra poziciju centra i trebao bi biti prvi Talijan izabran u prvoj rundi drafta. Benneton ima jednu od najdužih klupa na starom kontinentu, možda i najjači 6th men u Europi je Massimo Bulleri, a osim ovih već spomenutih zamjena je i još jedan junak Atene Matteo Soragna kao i nadareni Slovenac Uroš Šlokar. Ono što sigruno fali ovoj ekipi je lider, riječ je o dobrim igračima, ali igračima koji nikad nisu bili u ulozi vođe momčadi koja treba ostvariti nešto veliko, s toga mislim da su im šanse za Final 4 dosta slabe i trebalo bi se puno toga poklopiti da tamo dođu.


PAU ORTHEZ
-slaba francuska momčad koja je trenutno da 8. mjestu domaće lige, nikad oni nisu bili neki powerhouse, ali ove godine su najslabiji u proteklih 5. Na playu im je prastari Frediric Fauthuox, koji nikad nije bio specilajan igrač, a sad još i manje. Najjače ime im je vjerojatno Laurent Foirest, ali koji nikad nije bio konstanta. Kao najveća pojačanja slove Davor Marcelić i Dženan Rahimić, što dobro oslikava njihove ambicije. Iako nije nekakvo veliko ime dosad im se kao najbolji potez pokazao Mire Chatman koji je imao nekoliko vrhunskih predstava u LNB ligi, solidan je i četvorka Lux. Najveće bogatstvo ove momčadi su mladi igrači kojih ima zaista puno. Najsjajniji među njima je potencijalni TOP 5 pick sljedeće godine-Johan Petro. Dobri su i Thierry Rupert i Soutara Cisse. Ako se ne dogodi nekakvo čudo francuski pravci će euroligašku sezonu završiti nakon 14 utakmica.


PANATHINAIKOS

-zlatno doba PAO-a je izgleda prošlo barem što se Eurolige tiče, iako je trofejni Željko Obradović ostao na klupi grčkih šampiona.
Dobra je stvar što su im svi važni igrači ostali. Dovedeni su MVP grčke lige Diamantidis, srpski šuter Vlado Šćepanović i njemački centar Patrick Femerling. Momčad nema neku izrazitu zvijezdu, najbliži tome je vjerojatno ex-Grizzly Mike Batiste, ali iako je doveden kao veliko pojačanje nije puno toga pokazao. Vrlo su jaki su shooterskom smisli osim Ščepanovića tu je Nikos Hatzivrettas, te legenda kluba Alvertis.
Prvi playmaker im je Jaka Laković tipični shoot first-pass second igrač, čija igra je više karakteristična za dvojku. Još bi izdvojio odličnog centra Kostasa Tsartarista i mladog Dušana Šakotu koji bi ove sezone trebao imati prvu pravu seniorsku. Osobno ne mislim da su sposobni za nešto više od TOP 16, uglavnom svi grčki klubovi su u opadanju platežne moći pa tako i PAO iako je daleko bolji od AEK-a i Olympiacosa.



TAU CERAMICA
-prošle sezone su imali još bolju momčad, ali su uspjeli osvojiti samo španjolski kup. Otišao im je sjajni Andres Nocioni u NBA, a iz NBA im je stiglo najveće pojačanje-Travis Hansen, koji je poznat samo onima koji pozorno prate to natjecanje jer nije imao velik učinak u Hawksima. Tau ima sjajan dvojac, dvojicu koji su na svojim pozicijama među TOP 3 u Europi. Arvydas Macijauskas slovi za najboljeg shootera u Europi, a i u NBA nema puno boljih. Postiže 20 poena «on regular basis», a kad ima svoj dan može ubaciti i 40-ak. Drugi superstar je sjajni Argentinac Luis Scola, koji ove godine igra bolje nego ikad i moj je favorit za MVP u odsustvu Sabonisa. Još jedan igrač koji je mnogo napredovao je španjolski reprezentativni playmaker J. Calderon i on je njihova 3. opcija u napadu. Sjajni su pod košem jer osim Scole imaju jedinog Mađara koji je igrao u NBA-Kornela Davida, najboljeg Britanca Andrewa Bettsa i najtaletntiranijeg Brazilca Thiaga Splittera. Još od igrača koje nisam dosad spomenuo ulogu role igrača će imati obrambeni specijalist Pablo Prignoni i local boy Serge Vidal. Ovo bi mogla biti velika sezona momčadi Duška Ivanovića, mislim da su najbolji španjolski predstavnik i s Maccabijem i CSKA čini najuži krug favorita za krunu.



CSKA
-šlag dolazi na kraju, prošle sezone nisu uspjeli, ali je ove zato sve pripremljeno da se u Moskvi okrune naslovom kontinentalnog prvaka.
Iako su već sve dogovoreno imali s Mauricom Evansom, ovaj im je odlepršao u Kingse, ali to je jedini igrač sa lista želja koji nije došao u Mosku. U odnosu na lani slabiji su za 2 Victora-Alexadera i Khryapu, ali to su minorni gubitci u usporedbi s pojačanjma koja su dovedena.
Najbolji par bekova u Europi i ove sezone čini J.R. Holden i Marcus Brown, a dodan im je i najbolji igrač Efes Pilsena prošle sezone-Antonio Granger. Kraj te trojice jasno je da će najbolji grčki playmaker Theodoris Papaloukas i dalje dobivati mrvice. Za razliku od Khryape Sergei Monya je odlučio još jednu sezonu ostati u Europi iako pravo na njega ima Portland. Naravno da moram spomenuti i najbolje estonskog igrača Martina Muursepa. Evo svi ovi igrači koje sam spomenuo čine najbolji i najkompletniji backcourt u Europi.
Predstavljanje zvijezda time ni približno ne završava. Iz Pamese im je došao Demos Dikoudis jedan od najboljih power forwarda Europe, njegova zamjena je Sergej Panov. Na centru imaju sjajan dvojac-Ksystof Lavrinovicz je imao ponudu Toronto Raptorsa, ali se odlučio za CSKA koji mu je dao više love. Došao im je i odlični David Andersen koji je vjerojano najjači mid-range shooter u Europi među momcima visokim 210+cm. CSKA su u Europi ove sezone ono što su Lakersi bili prošle u NBA-a, vidjeli smo kako su Lakersi prošli, a iako nemaju Kobea CSKA ima Holdena, koji je po mentalitetu sličan NBA zvijezdi. Sve osim osvajanja Eurolige za ove igrače znači neuspjeh, a s obzirom da će Final 4 igrati kod kuće šanse su im velike.



PROGNOZA SKUPINE
1.CSKA
2. Tau Ceramica
3. Unicaja
4. Benneton
5. Ulker
6. Panathinaikos
7. Pau Orthez
8. Opel Skyliners



Evo to je to što se analize po grupama tiče, treba još reći da se ove godine iz TOP 16 grupe 2 momčadi plasiraju u polufinale, što je po meni puno bolje nego dosadašnji sustav natjecanja.

Glavni favoriti su kao i prošle sezone CSKA i Maccabi, koji maltene imaju momčadi dostojne NBA lige. Najveću im prijetnju vidim u svim momčadima ACB lige, te Sieni. Grčki klubovi imaju dosta problema s financijama u zadnje vrijeme, što automatski znaći da će biti manje konkurentni nego inače.


Što se tiče igrača, kako sam već naglašavao treba posebnu pozornost posvetiti mladim zvijezdama. Sergio Rodriguez, Johan Petro, Martynas Andriuskevičius, Erdan Ilyasova, Kosta Perović, Andrea Bargnani.....ima i još mnogo više.


Najveće zvijezde Eurolige su praktično iste kao i lani, od new-comersa bi izdvojio Ramunasa Šiškauskasa, Rubena Douglasa i Andresa Rodrigueza.


Što se naših igrača tiče ove sezone imat ćemo ih 11 ne računajući Cibonine. Najviše se očekuje od Nikole Vujčića koji bi se trebao potvrditi kao jedan od najboljih igrača u Europi. Druge velike zvijezde nemamo, jedan koji bi to mogao postati je Dalibor Bagarić koji ove sezone igra za ambicioznu Bolognu.




Post je objavljen 01.11.2004. u 21:02 sati.