Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/glup

Marketing

U ove dane molitve...

Sutra nam predstoji blagdan Svih svetih, a u utorak je Dušni dan. Državni praznik 1.studenog zove se Dan mrtvih, i to je obično dan kada posjećujemo grobove svojih prijatelja, članova obitelji i poznanika. Lijep je to stari običaj, jedan dan u godini posvetiti onima koji više nisu među nama.

Danas sam bila na groblju. Između ostalog, posjetila sam grob svojeg prijatelja. I nisam plakala. A to je dobar znak. Netko mi je jednom rekao da duša tvog pokojnog ne može na miru počivati dok god netko za njim na zemlji žali. Odnosno, tek onda kada si se u stanju sjećati dobro, sjećati veselo, tada si prebolio i preminuli može počivati u miru. Mislim da se dogodilo. Umjesto očaja, osjetila sam blagost. Sretna sam zbog toga.
Puno mi se misli roji glavom - bojim li se smrti? Kako smrt izgleda? Gdje su sada moji dragi? No, to su teme za neki drugi post. Danas poklanjam sebi i vama ovih par stihova nepoznatog autora niže napisanih.
I dok budete obilazili grobove svojih voljenih, neka vas vodi ova misao: njima ne može biti loše, ma kako god vi razmišljali. Ne vjerujete li u život vječni, onda vjerujete da nakon smrti nema ništa. A ako nema ništa, onda ne osjećaju ni bol, ni patnju. Ako pak vjerujete, da će mrtvi ustati u Onaj dan kad Gospodin dođe, onda znate da se nemate čega bojati. U oba slučaja, ne brinite za svoje mrtve. Molite za njih onako, kako biste htjeli da za vas mole kad umrete.

Nemoj stajati na mom grobu i plakati.
Nisam tamo.
Ne spavam.
Ja sam jedan od tisuću vjetrova koji pušu.
Ja sam dragulj što blista na snijegu.
Ja sam sunčevo svjetlo na zrelom žitu.
Ja sam jesenja kiša.
Kad se probudiš u jutarnjem miru,
Ja sam užurbanost koja se javlja od ptica što kruže u letu.
Ja sam zvijezda što sja na nebu.
Nemoj stajati na mom grobu i plakati.
Nisam tamo.
Ne spavam.


Dopusti sebi osjećati mir u ove dane.
Spokojem ogrni svaku molitvu.
Tišina neka prati svaku tvoju misao.


Post je objavljen 31.10.2004. u 21:30 sati.