Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/enhu

Marketing

Egipatska mitologija

Egipatske kozmogonije, Veliki pauti, Neteru

Kozmogonija Heliopola – Bog stvoritelj je Atum (samorodni) koji je stvorio prvi božanski par Šu (zrak) i Tefnut (red i pravda), oni stvaraju drugi božanski par Geb (zemlja) i Nut (nebo) koji pak stvore Ozirisa i Izidu, te Set i Neftidu. Oziris i Izida rađaju Horusa, a Set (možda i Oziris) i Neftida rađaju Anubisa. Horus i Hator božanski su par koji nakon pobjede Horusa nad Setom vladaju Nebom i Zemljom.

Kozmogonija Hermopola – bogovi Chemenua nikada nisu imali toliku popularnost kao bogovi iz Iunua (Annu) Heliopol koji su u Velikom pautu, ali su oni podjeljeni u Paut Neteru u četiri skupine (parovi) s po dva božanstva (božica + bog). To su: Nun i Nut, Hehu i Hehut, Kekui i Kekuit, Gerh i Gerhet.

Kozmogonija Memfisa – bogovi Men – Nefer čine trijadu (sveto trojstvo) koja se sastoji od boga Ptah, njegove družice božice Sekmet i njihova sina boga Nefertema.

Kozmogonija Tebe – bogovi iz Uasta čine trijadu koja je sastavljena od boga Atona, njegove družice božice Mut, te njihova božanskoga sina Khonsua.

Kozmogonija Elefantine – bogovi grada Abua opet čine trijadu koja je sastavljena od boga Khnuma, njegove družice božice Satis (zaštitnice egipatsko – nubijske granice), te njihovog sina boga Anukisa (bog poplave Nila).


Post je objavljen 29.10.2004. u 21:00 sati.