Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/kemoterapija

Marketing

IZMEĐU FARBANJA DVA LISTA BUKVE

Malo sam umoran od farbanja listova, osobito jedne bukve koja je, evo koncem listopada, puna zelenih listova. Luda neka bukva. Zamijenila godišnja doba.
Sjeo sam da malo odmorim, kad tamo, s vrha bukve, padne ispred mene sasvim bijeli list. Pogledam, bez očala i vidim da na listu nešto piše. Stavim očale i, nećete vjerovati, tiskana stranica studije Tomislava Ladana o Ezri Poundu. Bukvo, hvala ti, kriknem u noć i trčim kući na Vrbik.
Dok sam trčao preko Mosta slobode (nikad nisam znao s koje je strane mosta - sloboda!), vidim kako dolje Savom plivaju tijela vedrih utopljenika koje Mjesec-bekrija pokušava zagrijati svojom hladnom toplinom.
I, evo me doma.
Prepisujem tekst kojega bismo svi trebali znati. Osobito u sve ove moguće predizborne dane.

Naime, Tomislav Ladan, u toj studiji piše:
Poezija je čuvar i liječnik jezika, pa i cijele zajednice. Zapravo, pjesnik je onaj zaštitnik i promicatelj jezika kojem nema zamjene. Kao građanin može on biti i najstrašnije kriv, kao branitelj i oplemenitelj jezika, on je izbavitelj riječi od svakidašnje zloporabe. Izgubi li se red u jeziku, nestane i sam društveni red. Kad u jednom društvu nešto nije u redu s jezikom, nije u redu ni sa samim društvom. Poredak jezika je poredak zajednice... što je zapravo Konfucijeva ideja. Veliki učitelj kaže, govoreći o riječima-nazivlju-izrazima:
1. Vladar Weia, reče Tzu Lu, očekuje, gospodaru, od tebe da preuzmeš nadzor nad njegovom upravom, - što ćeš, gospodaru, prvo učiniti?
2. Ono što je potrebno, odgovori Učitelj, jest popravljanje nazivlja.
3. Zar si toliko zastranio, gospodaru? reče Tzu Lu, Čemu takvo popravljanje?
4. Kako si ti neobrazovan, Lu! odvrati Učitelj. Mudrac prema onome što ne razumije zauzima uzdržljiv stav.
5. Ako su riječi netočne, izjave onda ne pristaju činjenicama; a kad se izjave i činjenice ne slažu, onda se posao pravo obaviti ne može;
6. kada se posao pravo ne obavlja, poredak i sklad ne cvatu; kad poredak i sklad ne cvatu, pravda postaje samovoljna; a kad pravda postane samovoljna, ljudi ne znaju kako da pomaknu ruku ili nogu.
7. Stoga što god mudrac izjavi, uvijek može i odrediti, a što tako odredi, može uvijek i ostvariti; jer mudrac nipošto neće dopustiti neurednost u svojim odredbama.

Sad se vraćam farbanju listova, baš onako kako mi je Veliki Papa Raco zapovijedio: Farbaj lišće, brzo će Uskrs!


Post je objavljen 26.10.2004. u 22:22 sati.