Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/asboinu

Marketing

General R. E. Lee

Rat između Sjedinjenih Država i Meksika

Kada je buknuo rat između Sjedinjenih Država i Meksika 1846. godine vojska šalje Leea u Texas kao savjetnika po inženjeriji generalu John E. Wool. Svi nadređeni časnici, a posebno general Winfield Scott, impresionirani su Leeom. Povjeravaju mu vrlo važne zadaće u izradi i crtanju zemljovida. Početkom rata kada je nadgledao izgradnju mostova prema meksičkoj granici Lee se ističe u izviđanjima i prikupljanju važnih inženjerijskih podataka. Svojim bogatim znanjima o utvrdama i njihovim slabostima Lee pomaže i savjetuje generala Scotta tijekom napada na jaku meksičku utvrdu Vera Cruz. General Scott ga je poslušao i američka je vojska ubrzo zauzela tu značajnu i snažnu meksičku utvrdu. Padom utvrde Vera Cruz američkoj vojsci otvoren je put prema Mexico Cityu. Zbog težine i važnost ove operacije, general Scott traži savjet i mišljenje Leea o načinu provedbe iste. Da bi prikupio što više potrebnih podataka o namjerama i obrambenim pripremama meksičkog generala Santa Anne, Lee više puta poduzima izviđanje u dubinu meksičkog teritorija. Zahvaljujući velikoj hrabrost i stručnosti Lee se više puta prišuljao meksičkim taborima i prisluškivao razgovore vojnika gdje je mnogo doznao o njihovim namjerama i pripremama.
U bitci kod Cetro Gordoa Lee osobno vodi vojnike u napad na prve crte i tu počinje bitka za Mexico City. Lee četiri dana i noći nije spavao izrađujući planove za napad na vanjske utvrde koje su branile prilaz u Mexico City i zahvaljujući njegovim dobrim procjenama i navođenjem topništva na slabe točke utvrda Američka vojska zauzima sve utvrde i ulazi u Mexico City. Time je rat službeno i završen. Inženjerijske sposobnosti Leea značajno su pomogle Američkoj vojsci u hodnji kroz teško savladive planinske prijelaze Chapultepec prema Mexico Cityu, pa je zbog toga Lee izvanredno promaknut u čin brigadira ( colonel ).
Sva službena izvješća visoko su ocjenjivala i hvalila Leea, a general Scott je izjavio : Uspjeh u Mexicu postignut je zbog vještine, odvažnosti i neustrašive hrabrosti Roberta Edwarda Leea … najvećeg vojnog genija u Američkoj vojsci …-

Službovanje nakon završetka američko – meksičkog rata

Nakon tri godine službe u utvrdi Fort Carol, u luci Baltimore, Lee postaje upravitelj akademije West Point 1852. godine. Iako mu je bila draža dužnost na terenu među vojskom od ove u uredu za stolom, Lee bez prigovora izvršava zapovijed i na tom poslu pokazuje uspjeh. On unaprjeđuje smještaj i uvjete rada kadeta kao i predavanja, a veliki dio vremena provodi s mladim kadetima, što mu je donijelo reputaciju dobrog i poštenog upravitelja. Godine 1855. Lee dobiva dužnost na '' teksaškoj '' granici kao konjanički brigadir. Kao dobar organizator i odličan časnik štiti doseljenike od napada Apača i Komanča indijanaca, ali on te godine ne voli, jer je udaljen od svoje obitelji i svaki slobodni trenutak koristi za obilazak iste.


Post je objavljen 26.10.2004. u 21:40 sati.