Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/uskoplje

Marketing

Kratko prisjećanje: vrijeme "Drugog sukoba"

Dogodilo se na današnji dan

Nakon eskalacije sukoba između HVO-a i Armije BiH na području susjednih općina, Novog Travnika i Prozora, te povremenih incidenata na području Uskoplja noć s 24. na 25. listopada na području Uskoplja protekla je mirno. No, pripadnici Armije BiH oko 10.00 sati 25.20.1992., kada su pretpostavljali da će se veliki broj Hrvata vraćati s nedjeljne Svete mise, obnovili su napade. Muslimanski snajperisti bili su osobito aktivni u gradu, a žestoke pješačke borbe vodile su se u donjem dijelu sela Bistrice, te na Rajcima, Lokavlju i Prisonjice, koje je Armija BiH već odavno zauzela i na njima se utvrdila.
Muslimanski vojnici bili su prisiljeni povući se s položaja, a njihovi civilni i vojnji predstavnici tek nakon toga pristaju obnoviti razgovore o prekidu sukoba. Predstavnici HVO-a ipak prihvaćaju njihove prijedloge.
Muslimanski ekstremisti uhićuju četiri civila hrvatske nacionalnosti, među kojima i starca koji ima više od 90 godina, te za njihovo puštanje traže četiri puške koje su njihovi vojnici ostavili bježeći s položaja.


Post je objavljen 25.10.2004. u 23:59 sati.