Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/uskoplje

Marketing

U boj, u boj penziću moj

Vjerujete li da i danas, u 21. stoljeću, postoje mjesta na zemaljskoj kugli gdje vas mogu osuditi "bez suda", gdje postoje sudovi na kojima se okrivljeni nemaju pravo braniti? Vjerujete? Da, ali to mjesto ne zove se Zanzibar ili Gvineja, već Bosna i Hercegovina. Uostalom u Zanzibaru ili Gvineji ljude možda tek jedu, ali u BiH ih sigurno jebu. Uostalom, pročitajte cijeli članak J.(osipa) Šende iz Slobodne Dalmacije.

TV pretplata stavlja zabrane na mirovine

USKOPLJE - Davno je rečeno da su mediji zrcalo društva, ako je tako, onda je slika u tom zrcalu veoma ružna, ma koliko mnogi pokušavali dokazati da se o umjetničkom dojmu ne raspravlja. Valjda bi trebali biti zadovoljni bez obzira kakva ta slika izgledala.
Bez namjere da poistovjećujem sociološke kategorije društva i naroda u ovom slučaju u odnosu na medije, a mislimo s razlogom na federalni i državni TV program i Hrvate, želimo samo ukazati na nevjerojatna događanja vezana uz TV program koji je svakako neprimjeren.
Radi se o postupku Federalne radio-televizije koja preko općinskih sudova naplaćuje naknadu za posjedovanje TV prijamnika ili TV pretplatu od najugroženije kategorije u ovoj državi - umirovljenika. Ta se naplata obavlja putem administrativne zabrane na njihove ionako niske mirovine. Žalosno je da, primjerice, Općinski sud Bugojno koji je nadležan za općinu Gornji Vakuf-Uskoplje sudskim rješenjem, bez pozivanja navodnog okrivljenog, od Federalnog zavoda MIO/PIO Mostar prisilno naplaćuje TV pretplatu.
Teško je bilo slušati, a posebice uvjeriti, primjerice, Branka Arežinu iz naselja Voljice, Antu Lončara iz Vinić Polja, te Josipa Ivankovića, Niku Ivića, Vilmu Vučak, Ivku Šekeriju te mnoge druge umirovljenike koji primaju zajamčen iznos BiH mirovine od 150 KM da im netko putem suda može naplatiti pretplatu za nešto što ne gledaju. Posebice im je teško prihvatiti da su umirovljenici jedina kategorija i naravno, većinom Hrvati, koji na ovakav način putem sudskoga rješenja plaćaju TV pretplatu za televiziju koja nije i njihova. Objašnjenje je Općinskoga suda u Bugojnu da oni samo provode zakon i da postupaju, vezano uz naplatu TV pretplate, po Zakonu o televiziji. Teško je prihvatiti objašnjenje Općinskoga suda da je zbog nedostatka prostora i ljudstva nemoguće naplatu izvršiti putem pljenidbe za sve one koji ne plaćaju TV pretplatu, kako su to oni istaknuli, jer zapravo i ne znaju što bi s tim zaplijenjenim predmetima. Ovako ostaje da su umirovljenici jedina kategorija koja putem sudskih zabrana plaća pretplatu za TV koja nije njihova a da ih nitko ne pita od čega će živjeti.

J. ŠENDA

Post je objavljen 25.10.2004. u 22:14 sati.