Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/hohnjec

Marketing

Euroleague: Najava Cibonine grupe

Ponedjeljak je i nema baš nekih zanimljivih događaja pa ću najavit ono što još nije ni počelo, skoro pa istovremeno kad i najjača liga(NBA), starta i druga najbolja-Euroliga. I ove godine naš je predstavnik CIBONA. Ždrijeb ih nije baš mazio i bit će vrlo teško da se plasiraju među najboljih 5, jer je tek jedna momčad na papiru slabija od njh. Evo dosta detaljnog pregleda momčadi te grupe:

ESTUDIANTES-prošle su sezone odigrali odlično u španjolskom prvenstvu i zahvaljujući tome se plasirali u Euroligu. U odnosu na lani nisu puno mjenjali sastav. Najbolji im je igrač u prvih 5 kola španjolskog prvenstva bio Ruben Garces(17ppg 10rpg), imaju vrlo iskusan backcourt. Još uvijek im na playu igru iskusni Nacho Azofra koji ne briljira ove godine, ali je njegova zamjena zato fantastična riječ je o najtalentiranijem europskom playmakeru Sergiu Rodriguezu(9ppg), spektakularan igrač zbog kojega se isplati pratiti ovu momčad. Na beku shooteru je iskusni Srbin Nikola Lončar, koji je ove godine nešto lošiji nego lani. Na poziciji niskog krila standardan je spanjolski reprezentativac Carlos Jimenez, vrlo dobar all-round igrač koji briljira u defanzivnom djelu. Osim već spomenutog Garcesa, na visokim pozicijama igraju Patterson, Iturbe i Jasen. Uglavnom rijeć je o momčadi koja nema neka velika imena, ali je zato vrlo iskusna i uigrana, ali ne i momčad koju Cibona ne bi mogla svladati.


REAL MADRID-drugi španjolski klub imao je mnogo sreće da se nađe u ovom društvu, oni su se plasirali zahvaljujući finalu ULEB cupa u kojem su izgubili od Hapoela, ali je ovaj odustao tako da je kraljevski klub dobio priliku u najelitnijem europskom natjecanju. Prošle godine imali isto kvalitetan sastav, ali svejedno nisu igrali dobro u ACB ligi, ove godine im je krenulo bolje čemu dosta pridonosi i najveće pojačanje Louis Bullock(13ppg), odlični bek koji je došao iz Malage. On i jedan od najboljih playmakera u Europi Elmer Bennett(5apg) glavna su snaga ove momčadi koja im pregršt zvijezda. Na vanjskim pozicijama ih mjenjaju Francuzi iskusni Sonko i talentirani Gelabale. Tu je i jedan od najboljih strijelaca španjolske lige svih vremena Alberto Herreros, koji još uvijek ima dvoznamenkast prosjek. Jaki su i na visokim pozicijama, tu prednjači grčko krilo s NBA iskustvom Antonis Fotsis(13ppg 6rpg). Pat Burke također je igrao u NBA, ali uloga mu je otprilike ista kao i kad je bio u Orlandu. Najviše posla pod kožem obavi ne baš visoki, ali zato vrlo korisni Felipe Reyes, tu je još i mladi Antonio Bueno. Naš Mario Stojić ove sezone nema puno minuta, u ovoj momčadi namjenjena mu je uloga defensive specialista. Kad se zna da je trener Božidar Maljković, onda je jasno da ova grupa zvijezda ima velike mogućnosti, četvrtfinale Eurolige bi moralo biti minimum.


OLYMPIACOS-momčad koja je izgubila mnogo igrača u odnosu na lani: Wolkowyski, Bagarić, Jurak, Gorenc.....Ove će godine imati srpski štih, osim dugogodišnjeg igrača koji se povukao iz penzije Milana Tomića, tu su bek šuter Dušan Vukčević, koji je lani bio u Sieni, te vrlo dobri Ivan Zoroski jedan od najboljh igrača Reflexa prošle sezone.
Ipak najveće pojačanje stiglo je iz New York Knicksa, riječ je o krilu Lavoru Postellu, igraču koji može svakome zabiti 20. Pod košem su Bosanac Elvir Ovčina i naš Slovenac Ivica Jurković, imena koja ne garantiraju TOP 16. Olympiacos je ove godine vjerojatno slabiji nego ikad iako se to govorilo i lani, momčad od koje će Cibona morati biti boja ako želi u TOP 16.


CLIMAMIO BOLOGNA-naravno rijeć je od Skipperu, finalistu Eurolige prošle sezone. Izgubili su dva važna igrača u odnosu na lani, odlično argentinsko krilo Carlosa Delfina, i korisnog centra Tomasa Van der Spiegela. Ipak teško je reći jesu li slabiji u odnosu na lani, jer su doveli nekoliko zvučnih imena. Najveće prinove su Martin Rančik(13ppg 7rpg) i Ruben Douglas(12ppg 6rpg), prvi je četvorku koja već godinama igra uspješno u Italiji, a drugi je odličan američki strijelac koji u ovoj momčadi vjerojatno neće imati takve ovlasti kao zadnje sezone u Grčkoj i prije na sveučilistu, kad je bio kralj strijelaca NCAA-a. Osim njih došao je i naš Dalibor Bagarić, koji se ozlijedio u kvalifkacijama i nije odigrao još niti jednu utakmicu za novi klub, ali se očekuje da će do početka Eurolige biti spreman. Dok njega nema uz spomenutog Rančika, na pozicijama 4 i 5 igraju Slovenci Matjaž Smodiš(12ppg 5rpg) i talentirani Erazem Lorbek(6ppg 6rpg). Najveća snaga je na vanjskim pozicijama, gdje ordinira najveća zvijezda momčadi odličan srpski strijelac Miloš Vujanić, kojem je propao NBA nakon što su Sunsi angažirali Stevu Nasha. Uz njega dva reprezentativca Italije iskusni strijelac Basile i kontroverzni Pozzecco, koji je i najbolji asistent momčadi. Sve u svemu riječ je o momčadi koja ima velike mogućnosti i nikakvo iznenađenje ne bi bilo da Repešini momci budu opet na Final Fouru, prolazak grupe uopće nije upitan.


PROKOM-debitanti u Euroligi, nakon dugog niza godina uspjeli su preuzeti mjesto poljskog predstavnika od Slaska. Najjači igrač im je krilo Adam Wojcik. Uz bok njemu je i Slovenac Goran Jagodnik, koji je već nekoliko sezona u ovome klubu. Najbolji igrač na vanjskim pozicijama je jedan od najboljih stranaca koji su igrali u Splitu, Marko Miller. Za one koji se ne sječaju riječ je o tamnoputom organizatoru, koju unatoč visini od cca. 185 ima sjajna zakucavanja. Jedini igrač na njihom rosteru kojeg još poznajem je Mađar Istvan Nemeth, bek šuter koji je imao sporednu ulogu u Bennetonu jedno vrijeme. Ostali su čak i za mene koji dosta pratim košarku anonimci. Svaka pobjeda za Prokom će biti uspjeh, vrlo vjerojatno će biti posljednji u ovoj grupi.



EFES PILSEN-prošle sezone su Final 4 izgubili u zadnjem kolu, ove će imati priliku za revanš s Climamiom(Skipperom). Napravili su zamjenu Amera, prošle godine su izvrsni bili Granger i Langdon, ali su doveli po meni još bolja dva MVP-a Uleb Cupa Willia Solomona i odličnog shootera Henry Domercanta. Ostalo je više manje isto, imaju 4 vrlo kvalitetna visoka igrača Pekera, Kuqu, Nikolića i našeg Prkačina. U dvorani Abdi i Pekči bit će favoriti protiv svakog, a i vani će biti opasni.
Mislim da ne bi trebali imati nikakvih problema da prođu dalje.


PARTIZAN-već sam mnogo toga o ovoj momčadi napisao u najavi Goodyear lige, sada to neću ponavljat, ali momčad iz te lige i ona koja će igrati u Euroligi su potpuno drukčije. S Milojevićem, Bogdanovićem, Perovićem i najnovijim pojačanjem Gurovićem crno-beli s pravom računaju na TOP 16.


PROGNOZA:
1.Efes Pilsen
2.Cliimamio Bologna
3.Real Madrid
4.Estudiantes
5.Cibona Vip
6.Partizan Pivara MB
7. Olympiacos
8. Prokom Trefl



Post je objavljen 25.10.2004. u 20:38 sati.