Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/knjigoljub

Marketing

Izašao novi Quorum (br. 3/2004.)


Prije nekoliko dana upoznao sam vas sa čak dvije nove knjige Borisa Becka, jučer sam vas pozvao na promociju jedne od njih, a niti tekst koji slijedi neće moći a da se ne dotakne imena Borisa Becka. Vrijedan momak, taj Beck, svaka mu čast...

Naime, najnoviji broj književnog časopisa Quorum (broj 3/2004.) donosi temat o literarnom stvaralaštvu Igora Rajkija, koji, kako to Željka Klemenčić kaže, “voli naguziti neku žanrovsku ili jezičnu normu i čitatelja zajebava skroz konstantno”, a među tekstovima o Rajkijevoj prozi i poeziji izdvaja se upravo onaj Borisa Becka. Tekstom naslovljenim Pravilnik o metafizičkom (što je parafraza Rajkijeve zbirke priče) Beck kritički razmatra Rajkijevo stvaralaštvo, istovremeno, u 14 poglavlja dugom tekstu, oponašajući njegov razbarušeni izričaj.

Novi broj Quoruma u povodu nagrade Goranov vijenac, izborom iz poezije i tekstom Tvrtka Vukovića Jezik-Tijelo-Eros-Povijest, predstavlja Milorada Stojevića, a Maša Kolanović piše o poeziji Blaženke Brlošić koja je za rukopisnu zbirku Mullholland (inspiriranu istoimenim filmom Davida Lyncha) dobila Gorana za mlade pjesnike.

Rubrika Književne prakse donosi još mnogo poezije mladih domaćih pjesnika i proze Roberta Nezirovića, Igora Čumandre i Ane Dariel, a drugi dio Quoruma rezerviran je za prozne prijevode stranih autora koji su bili uključeni u ovogodišnji festival Europske kratke priče. Tako su sa po jednom pričom predstavljeni Cristina Cerrada, Natasza Goerke, Frode Grytten i Eric Holder.

U teorijskom dijelu časopisa Ivana Petruško analizira pjesništvo Ivana Slamniga, a tekst Fatime Fesić bavi se nobelovcem J. M. Coetzeejem.
Intervju s austrijskim fotografom Gerhardom Grossom, čije fotografije opsesivno donose samo dva motiva, automobil i arhitekturu, zatvara novi broj Quoruma.

Quorum uređuju Miroslav Mićanović i Roman Simić








Post je objavljen 27.10.2004. u 07:47 sati.