Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/trapula

Marketing

Burek svuda oko nas

Sve je počelo jutros sa prodavačicom u Konzumu. Već sam zinuo sa najmerom naručivanja šunkarice i zimske salame, te Mavrovićevih peciva, ali prodavačica mi je milo preporučila "imamo Vam tople štrukle i burek, maločas su stigli". S obzirom da nisam odavno jeo ni burek ni štrukle, uzeo sam i jedno i drugo, uzvrativši prodavačici pitanjem "koja je razlika u okusu između štrukle i bureka?" Dobio sam jednostavni "ne znam Vam ja to gospon, i burek i štrikla se rade od tijesta i sira, a ja sam samo prodavačica".

Dođem ja tako doma i za kompjuterom mljackam burek i pijem jogurt, te utvrđujem razliku u okusu između štrukle i bureka. Na MTV-ju u pozadini se oglasio American idiot od Green daya, pa je taman bila dobra atmosfera za upisati "burek" u Google. Umjesto albanskih recepata pojavili su se sasvim neki drugi rezultati.

Za početak sam saznao da je "burek" jedan od omiljenijih nickova u virtualnim zajednicama. Na ključnu riječ "burek" se oglasilo podosta foruma, a da bi meni bio potpun na istim forumima česti su nickovi "jogurt" i "acidofil".

Među rezultatima se našao i stanoviti Michael Burek, inženjer specijaliziran za izradu mjernih instrumenata za znanstvena istraživanja. Full je promašio profesiju, da je otvorio Burekdžinicu mogao je prodati sve samo na foru lažne tradicije. A sad visi u nekom labosu, smola.
Čini se da prezime Burek i nije tako rijetko u inozemstvu, naletio sam i na genealogiju koja o tome može reći nešto više.
Ursel Burek ima plesnu terapiju Burek, fakin yeah!

I Dino Merlin ima Burek, a na tom Bureku je i Supermen, posljednji njegov hit.

Slovenci pak kažu "Burek za keš pičke", pa se ti misli. (molim prijevod za ovo)

Česi, kakve oni veze imaju sa burekom? Nisam ni ja uspio skužiti, ali kao rezultat se pojavila Kudrna Brno (Kamarádství Usměv Dobrodružství Recese Nápady Atd), a sad gdje je u toj priči burek trebao bi pitati nekog Jiržija ali nemam ga pri ruci.

Na red je stigla i Stockholmska burekdžinica www.burek.se. Pazi ovo, na siteu piše "Vaša burekdžinica u Štockoholmu" :-). Eto vidite, i Vikinzi se navlače na burek.

A onda sam naletio na hit rečenicu. "Burek je Bosancima isto što i Hrvatima kravata", kaže Bečka raja tvrdeći kako je burek autentični bosanski proizvod.

Tu sam stao, ne mogu dalje. Probudite se! Burek je svugdje oko nas!


Post je objavljen 25.10.2004. u 10:14 sati.